kredyt KfW na instalację fotowoltaiczną mogę spłacić w dowolnym momencie, to prawda, zrobiłem to już przy innej okazji. W notatce na dotyczącej WRB jest napisane: 1: Nie dotyczy sprzedaży na odległość 2: Określenie konkretnego dotyczącego transakcji, np. umowa pożyczki z dnia...
W przypadku
kredytu na
Dom w przypadku zabezpieczeń w DV jest napisane:
pożyczka może być udzielona tylko wtedy, gdy spełnione są warunki umożliwiające korzystanie z zaplanowanych zabezpieczeń dla Sparkasse oraz gdy Sparkasse posiada o tym potwierdzenie. Dla Sparksse zostały/ zostały zarezerwowane/zbyt - w oddzielnych umowach regulujących szczegóły - następujące zabezpieczenia: Hipoteka na kwotę 300 000,00
euro zgodnie z oświadczeniem o celu z dnia 20.03.2007.
W przypadku
kredytu na docieplenie jest to samo, ale z datą: 13.10.2009
W przypadku
kredytu fotowoltaicznego napisano: Dla Sparkasse - bez uszczerbku dla istniejących lub przyszłych zabezpieczeń w ramach ich celu zabezpieczenia - w szczególnych dokumentach ustanowiono następujące zabezpieczenia: Hipoteka na kwotę 300 000,00
euro zgodnie z oświadczeniem o celu z dnia 13.10.2009
W oświadczeniu o celu zabezpieczenia dla
kredytu na dome jestem niepewny, czy jest ścisłe czy szerokie, chciałem je załączyć, ale nie mogę jeszcze wstawiać linków. W treści między innymi znajduje się:
Hipoteka(y) wraz z odsetkami oraz wszelkie inne świadczenia uboczne oraz abstrakcyjne zobowiązanie (deklaracja osobistego zobowiązania) zaciągnięte w związku z hipoteką służy/służą jako zabezpieczenie wszelkich bieżących i przyszłych, także warunkowych lub ograniczonych, roszczeń Sparkasse w stosunku do (Imię i Nazwisko) .
W przypadku
kredytu fotowoltaicznego po nazwiskach dodałem również: oraz inne osoby zgodnie z załącznikiem. W załączniku znajduje się: Ograniczony cel zabezpieczenia Zabezpieczenie(a) służy/służą jako zabezpieczenie wszelkich roszczeń Sparkasse przeciwko wymienionym poniżej kredytobiorcom z podanych kont: Ja - numer pożyczki -
euro
Brzmi dla mnie szeroko, prawda?
1. 1: Nie dotyczy sprzedaży na odległość
Wygląda na to, że ta WRB również jest błędna. Z powodu adnotacji. Między innymi.
Co jest tam napisane odnośnie początku terminu? ..najwcześniej... czy może coś innego?
2. Szerokie oświadczenie celu zabezpieczenia!
służy/służą jako zabezpieczenie wszelkich bieżących i przyszłych, także warunkowych lub ograniczonych roszczeń Sparkasse
3. Proces
Czy musiałbyś coś jeszcze pożyczyć, aby spłacić
kredyt hipoteczny na
Dom, czy masz to już na stanie?
Jeśli teraz odwołałbyś jedną pożyczkę, na razie nie dzieje się nic z dwiema pozostałymi. Ani z hipoteką.
Załóżmy, że masz pieniądze i nie potrzebujesz refinansowania, wtedy po rozwiązaniu/porozumieniu/orzeczeniu
pożyczka zostanie cofnięta. Załóżmy, że z 300 000
euro zabezpieczonych hipoteką aktualnie 280 000
euro jest zabezpieczonych przez roszczenia SPK i z nich 200 000
euro stanowi
kredyt hipoteczny. Po cofnięciu (bez uwzględnienia korzyści z tego wynikających) zabezpieczone roszczenia spadną z 280 000
euro do 80 000
euro.
Hipotekę można by wtedy ograniczyć do tej kwoty, a SPK nadal byłaby w pierwszym miejscu.
Teraz mógłbyś także wypowiedzieć
kredyt KfW w każdej chwili i spłacić go na korzystniejszy pod względem odsetek. Zarówno przez SPK, jak i przez bank zewnętrzny. Wówczas bank zewnętrzny przesunąłby się na drugie miejsce.
Zakładając, że PV jest nadal zabezpieczone na kwotę 50 000
euro. Wtedy SPL jest zabezpieczony w pierwszej kolejności na 30 000
euro, a w drugiej kolejności bank XY na 50 000
euro
Przy założeniu, że masz na przykład 100 000
euro gotówki do spłaty
kredytu hipotecznego na
Dom oraz musiałbyś pożyczyć 100 000
euro, warto byłoby połączyć obie pożyczki, czyli 100 000
euro na
kredyt hipoteczny i 50 000
euro na
kredyt PV w jedną pożyczkę i zarejestrować ją na drugiej pozycji. Pożyczki na drugiej pozycji są możliwe przy odpowiednim marginesie kredytowym. Zwłaszcza jeśli można przewidzieć, że SPK w pierwszej kolejności z małą pożyczką jest zaniepokojona i prawdopodobnie będzie miała możliwość ją wypowiedzenia...
Teraz zależy od tego, jak chcesz postąpić.
Aby to ustalić, musiałbym w przybliżeniu wiedzieć, czy możesz całkowicie spłacić
kredyt hipoteczny na
Dom czy nie....