Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bezrobocie przy kończącej się wiązce oprocentowania

Napisany przez Steffen Z.
Cześć wszystkim,

potrzebuję waszej pomocy. Nasze finansowanie budowy (moje i mojej żony) kończy się w lutym przyszłego roku dla jednego z naszych kredytów budowlanych (finansowanie składa się z 4 pożyczek!). Zastanawialiśmy się teraz nad pożyczką z gwarancją kursu i poprosiliśmy nasz bank domowy o wycenę. Ta wspomniana pożyczka jest na nazwisko mojej żony, a ja jestem jej poręczycielem. Od lutego jestem bezrobotny, ale mam nadzieję, że w najbliższych miesiącach znowu znajdę pracę. Bank wymaga od nas obojga aktualne zaświadczenia o dochodach.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak najlepiej postępować w tej sytuacji? Co może zrobić bank, jeśli dowie się, że jestem bezrobotny?

Dziękuję bardzo

Pozdrowienia
Steffen

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli bank się dowiaduje, nie będzie kredytu.
Nawet w przypadku kredytu kontraktowego - zakładając na przykład na 4 lata w przyszłości - teraz ustalonego - czyli na rok 2019 - bank przeprowadzi sprawdzenie w Schufa PRZED terminem w 2019 roku. A jeśli zostaną zaciągnięte jedno lub dwa nowe kredyty ratalne - na przykład w 2017 lub 2018 roku - bank przeprowadzi nową ocenę wiarygodności kredytowej.

W regulaminie banku stoi, że jako kredytobiorca musisz poinformować bank, jeśli Twoja sytuacja finansowa się zmieni, a w szczególności jeśli się pogorszy.

Miałem przypadek, gdzie klienci po zawarciu transakcji kontraktowej wzięli kilka kredytów ratalnych. A gdy nadszedł termin refinansowania kontraktu kontraktowego, było sporo zamieszania.

Napisany przez NaTwoim13
@Bannkaufmann

Ale co ma Schufa lub ewentualnie nowe kredyty wspólnego z zatrudnieniem?

Ile zarabia pani? Jak wysokie są miesięczne zobowiązania łączne? Ile osób mieszka w gospodarstwie domowym?

Jak już Bankkaufmann wspomniał, w przypadku znaczących zmian w sytuacji ekonomicznej należy to zgłosić bankowi, jednak jeśli zawsze dotrzymuje się swoim zobowiązaniom, można to czasami zapomnieć.
Sytuacja staje się trudna w przypadku nowego kredytu i kredytu z możliwością zamówienia przyszłego - bez względu na to, czy w tej samej czy nowej banku - jest to nowy kredyt, wtedy ocenia się ponownie zdolność kredytową (w niektórych przypadkach widzi to dotychczasowy bank, jednak tylko on). Inaczej jest w przypadku przedłużenia starego kredytu, wówczas proponuje się im bez ponownej oceny zdolności kredytowej ofertę przedłużenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata