Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: zatrudnienie dorywcze i samodzielność - księgowość

Napisany przez lakshmi
Cześć,

w jakiś sposób zapomniałem uwzględnić w numerowaniu moich faktur, że muszę samodzielnie opodatkować moją działalność gospodarczą. Czy muszę to zgłosić osobno, czy mogę po prostu dodać na przykład RE 62b do numeracji moich faktur?

Dziękuję

Napisany przez Suxxess
Mówisz o podatku obrotowym czy podatku dochodowym? Jesteś samozatrudniony jako mikroprzedsiębiorca czy zatrudniony? Jeśli jesteś samozatrudniony, zdecydowałeś się na opodatkowanie podatkiem obrotowym czy nie? Proszę sformułować pytanie bardziej jasno, nie rozumiem tutaj nic. Przypuszczam, że jesteś samozatrudniony i wykonujesz pracę u kogoś innego na podstawie umowy o pracę na zlecenie? Jeśli tak jest, to pracodawca opodatkowuje tę pracę dodatkowo w formie ryczałtu w Kasie Chorych. Po prostu zapytaj go.

Napisany przez lakshmi
hallo, przepraszam
chodzi o podatek dochodowy, jestem w Austrii i ze względu na przepisy dotyczące małych przedsiębiorców nie mam numeru UID.

dokładnie, mam niskopłatną pracę jako freelancer, co oznacza, że muszę samodzielnie opodatkować swoje dochody, tak nam powiedziano. Czyli pracodawca nie opłaca podatku z góry

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata