Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Bausparkasa nie uwzględnia zaświadczenia NV.

Napisany przez klanthe
Cześć,
dostałem od mojej kasy oszczędnościowej wypowiedzenie mojej umowy oszczędnościowej z 1998 roku. Jest to umowa zawarta wyłącznie w celach oszczędnościowych i posiada oddzielne konto premiowe.
Teraz dostałem świadectwo NV za lata 2015-2017 i wysłałem je na początku 2015 roku do kasy oszczędnościowej. W maju kasjerka zlikwidowała umowę. Nagromadzone odsetki premiowe od 1998 roku zostały wpłacone, jednak pobrano również nagromadzony podatek od kapitału począwszy od 1998 roku, pomimo posiadania świadectwa NV od 2015 roku. kasa oszczędnościowa twierdzi teraz, że pobierała podatek KAP rocznie i teraz odzyskuje go ode mnie. To, że mam świadectwo NV, ich nie interesuje - powinienem złożyć zeznanie podatkowe za rok 2015!
To nie może być prawda!
Czy ktoś może podać mi dobre powody, dlaczego kasa oszczędnościowa powinna ponownie wprowadzić podatek, zanim skorzystam z pomocy prawnej?

Dziękuję za odpowiedzi

Napisany przez Hanomag

Zebrane odsetki premiowane od 1998 roku zostały zaksięgowane, ale także odjęto zgromadzony podatek od zysków kapitałowych od 1998 roku, mimo że od 2015 roku mam zaświadczenie NV. Teraz kasa budowlana twierdzi, że roczny podatek KAP był odprowadzany przez nich i teraz odzyskują go ode mnie.

Czy otrzymałeś zatem zaksięgowanie odsetek za każdy rok? Prawdopodobnie nie. W przeciwnym razie musiałbyś otrzymać coroczne oświadczenie o odsetkach, które musiałbyś zadeklarować w odpowiednim roku podczas rozliczenia podatkowego.

Ponieważ premiowane odsetki zaczęły się dopiero w 2015 roku, mogą być opodatkowane dopiero w 2015 roku.

Moim zdaniem popełnili błąd i chcą, żebym teraz skorygował to poprzez rozliczenie podatkowe.

edycja: Rozkład był przesunięty

Napisany przez klanthe
Cześć hanomag,
również tak to widzę.
Od 2010 roku co roku istniało tzw. konto premiowe, na którym były wymienione odsetki premiowe oraz skumulowane podatki od kapitału i dodatkowe opłaty solidarnościowe, zresztą również błędnie wyliczone.
Ale jak mogę otrzymać zwrot podatku od kapitału i opłaty solidarnościowej, skoro akurat nie chcę i nie muszę już składać zeznania podatkowego.
Kasa oszczędnościowo-budowlana kategorycznie odrzuca korektę i kieruje na drogę sądową, pomimo istnienia doradcy podatkowego, który zwrócił im uwagę na błąd.
Jestem ciekawy skutecznych sugestii.
Czy mogę nalegać na kompleksowe przeliczenie od 1998 roku i to bezpłatnie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata