Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Schufa - Samodzielnie zamówić czy przez bank?

Napisany przez rupa
Cześć,
czasami słyszę/czytam, że skutkuje to negatywnie dla Schufa, jeśli składasz kilka wniosków o kredyt.

Czy ma sens lub czy jest możliwe samodzielne uzyskanie informacji od Schufa i przekazanie różnym bankom jako kopii podczas składania wniosku o finansowanie?

Czy banki akceptują to?
Jakie informacje od Schufa powinienem w tym celu zażądać?

Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Peter.

Napisany przez Ebert-Baufi
Cześć Rupa,

Chciałbym polecić skorzystanie z usług niezależnego pośrednika finansowego.

Zalety:
1. Mniej pracy dla Ciebie
2. Porównanie warunków oferowanych przez wiele banków
3. Brak pogorszenia wyniku w rejestrze Schufa poprzez własne bezpośrednie zapytania

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie sądzę, że bank zrezygnuje z samodzielnego sprawdzenia bieżącego raportu z biura informacji kredytowej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank musi oprogramowanie bankowe połączyć się z Biurem Informacji Gospodarczej klienta w sensie przepływu pracy, w przeciwnym razie proces nie będzie kontynuowany.

Dla oceny bezpośredniego decydenta banku i dobrego doradcy finansowego przekazanie informacji z Biura Informacji Gospodarczej ma sens.

Jednak ma to służyć jedynie pozytywnej ocenie w rozmowie kredytowej.

Zwróć się do swojego banku domowego i co najmniej do 1-2 niezależnych doradców finansowych, aby zdobyć ogólne wrażenie. Oczywiście porównawcze powinny być zawsze koszty całkowite.

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedzi.

Mam już dostępne oferty od pośredników finansowych (interh.... ; Comdire.....).
Czy jest sens składać wniosek o kredyt jednocześnie w 2 bankach (w każdym z najlepszych propozycji danego pośrednika finansowego) i potem cofnąć jeden? Czy lepiej od razu zdecydować się na jedną ofertę kredytu?
Być może zdarzy się, że jeden z dostawców odrzuci wniosek.

Wniosek - z całą dokumentacją dotyczącą dochodów i obiektów - należy składać tylko w jednym banku. Porównywanie jest możliwe, gdy możesz - niezależnie od produktu - zażądać ogólnych kosztów banku/pośrednika oraz móc je zrozumieć na podstawie zestawienia (szczególnie ważne przy produktach oszczędnościowych)

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedź,

Zgodnie z ofertami jestem świadomy łącznych kosztów, o ile niczego nie przeoczyłem. Chodzi o zwykły kredyt ratalny, więc widzę, ile płacę odsetek.

Jedyną trudnością, z którą się jeszcze borykam, jest to, że pieniądze będą mi potrzebne dopiero za około rok (wtedy Dom zostanie opróżniony). Muszę więc płacić odsetki za udostępnienie kredytu lub skorzystać z oferty, w której te odsetki są bezpłatne przez 12 miesięcy. Konieczne będzie porównanie, co ostatecznie jest korzystniejsze.

Oczywiście, że standardem powinno być to, że we wszystkich ofertach dostępnych jest 12 miesięcy bezodsetkowej dostawy, prawda?

Napisany przez rupa
12 miesięcy bezodsetkowego okresu obowiązywania nie jest dostępne we wszystkich ofertach. Wygląda na to, że nie wszystkie banki/ubezpieczalnie to oferują.
Nawet w przypadku pożyczek KFW (124) ten okres wynosi tylko 4 miesiące. Ale przy oprocentowaniu 0,25% nie ma to dużego znaczenia.

Napisany przez Torian

Nawet w przypadku pożyczek KFW (124) ten fragment jest bezprowizyjny tylko przez 4 miesiące. Ale przy oprocentowaniu 0,25% nie ma to dużego znaczenia.

0,25% miesięcznie! Czyli w skali roku 3,00%! Dużo zależy od punktu widzenia ;-)

Napisany przez rupa
Och, zgadza się, 0,25 na miesiąc. To dużo. To więcej niż oprocentowanie pożyczki. Jak to możliwe?

Napisany przez RonMcDon
@Rupa:
Mam również dostęp online do Schufa. Jest to bardzo korzystne. Dzięki temu dowiesz się o swoim wyniku kredytowym oraz jego zmianach (co 3 miesiące). Raz w roku możesz również otrzymać pisemne zestawienie ruchu danych (kto co przesłał i co zostało przekazane...) Od takich miejsc (takich jak np. Infoscore itp.) jesteś uprawniony do otrzymania takiego zestawienia, jeśli złożysz taki wniosek. Dostaniesz natychmiastową wiadomość e-mail, jeśli ktoś zacznie szperać w Twoich danych. Nie jest to dozwolone bez Twojej zgody. Miałem ten problem przed terminem konsultacji w Voba, która już wcześniej przeprowadziła zapytania przed moją konsultacją kredytową. Ponadto mogę Ci polecić: Istnieje różnica, czy składasz wniosek o kredyt w swoim banku czy o tzw. zapytanie o warunki kredytu. Takie dane mogą być przechowywane tylko krótko i moim zdaniem nie mają wpływu na wynik kredytowy ani na kolejne banki składające wnioski. W przeciwnym razie mogę tylko zgodzić się z powyższymi uczestnikami forum, którzy sugerują skorzystanie z usług niezależnego doradcy finansowego do uzyskania porównania, alternatywnie także z Biurem Ochrony Konsumentów, które również przeprowadzi analizę rynku. Koszt takiej porady/pośrednictwa wynosi około 100 do 200 euro.

To naprawdę niedopuszczalne, że Volksbank sprawdza Twoje Schufa przed umówionym terminem. W takim razie możesz zareklamować ten fakt w polu R w swoim dostępie online, informując o sytuacji w Schufa (o ile w ogóle jeszcze chcesz).

Napisany przez rupa
@RonMcDon:
A jakie dokładnie potrzebuję konto online? Czy dla mnie ważne jest tylko to, czy moja ocena jest w porządku, czy też interesujące jest, że nie mam żadnych kredytów. Mam kilka kont z kartami kredytowymi, ale nigdy nie miałem długów.
W związku z finansowaniem złożyłem kilka wniosków. Ale nie sądzę, żeby ktoś dotąd sprawdzał w Schufie.

Czy pośrednicy finansowi, tacy jak interhyp i Comdirekt, również są uważani za niezależnych?

Napisany przez RonMcDon
Opłaty są rozsądne i z pewnością wynoszą mniej niż 20,00 euro rocznie, zobacz na stronie internetowej! Twój wynik zostanie ujawniony podczas rejestracji. Dla mnie ważne jest, aby mieć dostęp do tych informacji.... oczywiście każdy musi to osobiście rozważyć. Karty kredytowe są przechowywane (miałem kiedyś coś takiego od A.T.U., także było przechowywane....). Więc zawsze wtedy, gdy jest zaangażowany kredyt (ale może to również być sklep wysyłkowy, operator telekomunikacyjny itp.).

Nie jestem pewien co do Interhyp, jeśli spojrzę na Wikipedię, to tak (ponad 400 banków do wyboru.... chyba takie nie istnieją tutaj, więc zawsze należy traktować te informacje ostrożnie). Mam na myśli, że stoją za nimi IngDiba. Warto sprawdzić dokładnie. Kiedyś pytałem tam o finansowanie budowy, wydaje się, że chętnie przekazują do IngDiba. Na Comdirekt działa Commerzbank. Raczej bym nie negował, że są niezależni.

Ale zobacz to:
Jak znaleźć dobrego doradcę finansowego - Moje finanse - FAZ

Może tutaj w forum są tacy maklerzy finansowi. Po prostu napisz do nich prywatną wiadomość w sprawie zapytania o warunki kredytowe. Albo, jak wspomniałem, uważam, że dobre są konsultacje w organizacjach konsumenckich. Byłem tam z wujkiem w sprawie inwestycji finansowej i dostał naprawdę dobre rady. Konsultacja kosztowała około 140,00 euro (ale chodziło o wyższe kwoty). Doradcy finansowi mogą być jednak nieco drożsi....

@Bankkaufmann: R znam, był wtedy w zapytaniu o warunki finansowe, dlatego nie robiłem z tego wielkiego problemu. Od dawna nie jest już przechowywany. Ale skarżyłem się na doradcę u dyrektora oddziału, a tymczasem zmieniłem bank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata