Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od spekulacji przy sprzedaży nieruchomości!

Napisany przez TK8782
Cześć,

Aktualnie posiadam mieszkanie własnościowe do użytku własnego (o wartości 180 000 €) oraz w pełni uzbrojoną działkę budowlaną, która obecnie nie jest wykorzystywana (o wartości około 130 000 €).

Teraz planuję zakupić szeregowiec do użytku własnego i z pewnością sprzedam mieszkanie. Jeśli w ciągu najbliższych 1-2 lat sprzedam również działkę budowlaną, czy w tym przypadku grozi podatek spekulacyjny, czy jak to wygląda?

Miałem kiedyś podobną sytuację w kręgu znajomych, gdzie w ciągu kilku lat zostały sprzedane 2 działki budowlane i przy drugiej sprzedaży narosł dość wysoki podatek spekulacyjny.

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez katalog49
Jeśli mieszkasz we własnym mieszkaniu od czasu nabycia do sprzedaży lub w ciągu ostatnich 2 lat, nie ma tutaj podatku spekulacyjnego.

W przypadku działki opodatkowanie zysku ze sprzedaży zależy od okresu posiadania. Jeśli jesteś właścicielem tej działki od co najmniej 10 lat, podatek zostaje zwolniony, w przeciwnym razie podlega opodatkowaniu.

Napisany przez TK8782
Najpierw dziękuję za pierwsze odpowiedzi.

Mieszkanie zajmowaliśmy od czasu nabycia w 2011 roku aż do teraz!

Działkę budowlaną otrzymałem we wrześniu 2010 roku od mojego ojca.

Czy mimo tego nadal wystąpiłaby podatek od spekulacji?

Napisany przez katalog49
Nie, jeśli Twój ojciec już posiadał nieruchomość przed upływem 10-letniego okresu. Przepraszam, źle się wyraziłem. Poprzez darowiznę przejmujesz podatkowe obowiązki swojego ojca. Darowizna nie jest traktowana jako nabytek - przecież nic za nią nie zapłaciłeś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata