Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie następcze

Napisany przez rosenedi
Cześć,

chciałbym poprosić o ocenę mojego refinansowania.

Mamy umowę kredytową, która wygasa w maju 2017 roku. Kwota 130 000,- euro.

Teraz możemy zabezpieczyć refinansowanie w naszym banku na kwotę 114 000,- euro przy oprocentowaniu 1,56%. Po upływie 10 lat, czyli w 2027 roku, pozostałby nam około 52 000,- euro zadłużenia.

Teraz dochodzę do mojego właściwego pytania:

Chciałbym otworzyć klasyczny rachunek oszczędnościowo-kredytowy Bausparvertrag Classic N8 z kwotą oszczędności od 20 000 do 50 000 euro, aby zabezpieczyć sobie oprocentowanie w wysokości 1,5% na 12 lat.

W ciągu tych 12 lat mógłbym w całości lub częściowo spłacić to zadłużenie.

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

rosenedi

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czyli musiałbyś zaoszczędzić około 20 tys. EUR na kwotę kredytu budowlanego w wysokości 50 tys. EUR?
Jeśli jednak zainwestujesz tę kwotę w dodatkową spłatę, po 10 latach okresu obowiązywania oprocentowania pozostałoby prawdopodobnie tylko 30 tys. EUR długu, co nie powinno stanowić już problemu.

To byłoby zakładanie na wzrost stóp procentowych..... Możesz wygrać albo przegrać. Ale nie chodzi o egzystencję, a jedynie o ewentualne oszczędności na odsetkach (albo i nie...)

Napisany przez rosenedi
Splata dodatkowa prawdopodobnie nie wchodzi w grę, mam 3 dzieci, które zaczynają kosztować.

Mój pomysł polega na tym, żeby moja żona wpłaciła swoją VVL, a ja być może również wpłaciłbym swoją VVL.

Moim wyliczeniem byłoby wpłacenie 51626 euro, a następnie kredyt zostałby całkowicie spłacony (wpłacanie przez 12 lat, spłata przez 6,5 roku).

Załóżmy, że stopa procentowa wzrośnie tylko do 2,5% w ciągu 12 lat, w przypadku spłaty przez 7 lat, mój wydatek wyniósłby 56500 euro.

Mój pomysł polega właśnie na tym, aby zapewnić sobie tę korzystną stopę procentową BSV. Czy skorzystam z niej czy nie, zobaczymy za 12 lat.

Pozdrowienia, rosenedi

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rosenedi,

proszę określić następujące parametry planowanego planu oszczędnościowo-kredytowego:

- Suma wypłaty/zadziału
- Wymagana miesięczna rata oszczędności
- Data rozpoczęcia wpłat
- Termin wypłaty/zadziału
- Stopa odsetkowa i spłaty po zadziału
- Stopa nominalna/efektywna

Na podstawie tych parametrów można określić, jak dobry jest dany plan. Plan oszczędnościowo-kredytowy może być sensownym narzędziem zabezpieczającym przed zmianami stóp procentowych, ponieważ w większości przypadków można/muszą Państwo wykorzystać miesięczne środki z programu Vorfälligkeiten (VL) i nie dysponują/wolą korzystania z wolnych środków pieniężnych.

Jednak wątpię, czy ClassicN8 jest najbardziej odpowiednim planem, ale można to ustalić.

Napisany przez rosenedi
Cześć noelmaxim,

Suma oszczędności budowlanych 50000,- Oszczędności 144,- miesięcznie przez 12 lat;
Rozpoczęcie koniec czerwca 2015;
Rozpoczęcie spłaty środków w połowie 2027 roku w wysokości 400,- euro do około stycznia 2034.
Stopa procentowa nominalna 1,5%, efektywna 1,98.

Pozdrowienia

rosenedi

Napisany przez florianmeier
Ubiegłe pozostałości w wysokości około 50 tys. euro będą po 12 latach inflacji odczuwane jako jedynie 25 tys. euro, więc naprawdę nie stanowią już problemu.
Jeśli pieniądze są potrzebne na dzieci, dodatkowe oszczędzanie moim zdaniem ma niewiele sensu.
Jeśli otrzymuje się dodatkowe wsparcie od pracodawcy i/lub uprawnia to do premii: wystarczy utworzyć minimalny plan oszczędnościowy na budowę mieszkania i wszystko będzie w porządku.

Napisany przez rosenedi
Wtedy moja pensja będzie miała tylko połowę wartości.
Nie sądzę, że w ciągu 12 lat moje dochody się podwoją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata