Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny

Napisany przez Eliah1401
Cześć,

niedawno mój ojciec odziedziczył Dom, który teraz ma być przekazany mnie i mojemu mężowi. Czyli wkrótce będziemy mieli spotkanie z notariuszem, a Dom zostanie przeniesiony na nas.
Wartość domu (+działki) wynosi prawie 190 000 €

Potrzebujemy kredytu na remont w wysokości 170 000 €.

Dochód (mój mąż pracuje na pełny etat, ja na pół etatu z powodu 16-miesięcznego dziecka) to około 3000 € netto.

Niemniej jednak mój mąż ma negatywny wpis w Creditreformie z powodu głupiej sytuacji ze swoją byłą dziewczyną, spowodowany pismem windykacyjnym... Oczywiście zostało to od razu opłacone, ale mimo to nadal jest on w rejestrze..

Teraz moje pytanie: czy mamy szansę na otrzymanie kredytu pomimo tego negatywnego wpisu? Zastaw hipoteczny (czyli Dom) byłby zabezpieczeniem dla tego kredytu.

Dziękuję z góry & Pozdrowienia

Napisany przez florianmeier
Po prostu poproś o wynik.

Czy to było tylko ostrzeżenie od Creditreform?

Napisany przez Eliah1401
Więc list nie pochodził bezpośrednio od Creditreform. Był to list od firmy windykacyjnej, która później zgłosiła sprawę do Creditreform.

Ok, mój mąż będzie musiał zażądać informacji o sobie. Jeśli ta informacja będzie negatywna, czy mimo to istnieje szansa na otrzymanie kredytu? Mamy nadzieję, że zabezpieczenie w postaci hipoteki pomoże w uzyskaniu kredytu.

Pozdrawiam

Napisany przez credere
Jeśli wpis negatywny jest tylko w tym biurze informacji kredytowej (CreditReform), a nie w Schufa, nie powinno to mieć żadnych skutków, ponieważ większość banków w sektorze prywatnym współpracuje tylko z Schufa.
170 000 euro pożyczki przy podanej wartości 190 000 euro to dość dużo. Jaką wartość przypisałby Pan nieruchomości w istniejącym stanie, a jaką wartość działce?
Przy potwierdzonej wartości rynkowej 190 000 euro, proponuję przyjąć około 140 000 euro jako możliwą kwotę pożyczki (80% zakres).

Edycja: Zabezpieczenie kredytu nie leczy negatywnej informacji w Schufa.

Napisany przez Eliah1401
W BIK nie ma nic. Czyli nic negatywnego. Nie ma u mnie i również nie ma u mojego męża.

Oj, niestety nie mam tej informacji. Kilka lat temu, gdy moja babcia zmarła, Dom został wyceniony na wspomniane 190 000 €.

Niestety wymaga dużych nakładów na remont (dach, ogrzewanie, okna, instalacja elektryczna...).
Stąd zakładamy koszty remontu na prawie 170 000 €.

Byłoby nam bardzo przykro, gdyby kredyt został odrzucony przez bank.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Eliah1401,

wtedy zostanie zbadana wartość domu po podjętych środkach. Jeśli teraz jest wart 190 000 euro, to zostanie ona odpowiednio oszacowana zgodnie z jego stanem, lub wartość będzie wynikać ze stanu. Jeśli zainwestuję teraz 170 000 euro, wartość powinna wzrosnąć odpowiednio do podjętych środków, o ile wzrośnie, zależy od metody obliczeń banku, a te mogą być różne. Jeśli bank x nie może przedstawić finansowania na podstawie metody obliczeń / wyznaczania wartości zastawowej, to bank y nie musi zagłosować w ten sam sposób.

Ważne jest również, aby architekt potwierdził roboty budowlane.

Gdzie znajduje się miejsce inwestycji? Czy Dom zostanie przekazany bez obciążeń? W jakim banku złożysz wniosek o finansowanie?

Napisany przez Eliah1401
Więc Dom nie ma zadłużenia. Znajduje się w Kraichal-Menzingen, kod pocztowy 76703. Wniosek o kredyt złożylibyśmy najpierw w naszym banku domowym. Volksbank Bruchsal-Bretten.

Posiadam również umowę oszczędnościową budowy, która mogłaby sfinansować część kwoty.

Ok, czyli koniecznie potrzebujemy architekta? Myśleliśmy, że możemy obejść się bez architekta

Napisany przez NaTwoim13
Przy kosztach przebudowy i remontu wynoszących 170 000 euro zazwyczaj będzie to konieczne, co jednak powinno być zrozumiałe.

Wykonanie tego nie musi być jednak uciążliwe, dla naszych klientów wystarczy potwierdzenie naszego architekta domowego, który zazwyczaj sprawdza i potwierdza koszty i kalkulacje.

Jaki jest wartość kredytu budowlanego i ile udało im się zaoszczędzić?

Ponieważ posiadają wartość w postaci posiadanej nieruchomości w odniesieniu do maksymalnego obciążenia, może być sensowne utrzymanie niewielkiej rezerwy z uwagi na wysokie koszty robót budowlanych, jeśli koszty będą wyższe niż planowano.

Nie wiem, jak duży jest ten Dom, ale za 170 000 EUR można go rozebrać i postawić nowy. Wtedy będziesz mieć nawet nowy Dom, a nie tylko odnowioną stary budynek.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy Eliah1401 jesteś rzeczywiście rzemieślnikiem?
Czyżbym wpadł na kwotę 170 000 EUR?
W takiej skali zawsze wymaga to zaangażowania architekta. Może warto skonsultować się z jednym.

Napisany przez Torian

Nie wiem, jak duży jest ten Dom, ale za 170 000 EUR można go także wyburzyć i zbudować na nowo. Wtedy dostaje się nawet nowy Dom, a nie odnowioną stary budynek.

W innych landach federalnych być może, tutaj w Nadrenii Wirtembergii w zależności od wielkości domu i lokalizacji na nową budowę trzeba jeszcze doliczyć minimum 60 000 EUR

Ale odchodzimy od tematu

Nie jestem pewien, czy to jest niestosowne.

Tylko 60 tysięcy euro więcej za nowe budownictwo?
Być może po odliczeniu własnych prac?
Przy niższych kosztach energii na przestrzeni całej przyszłości?

Znam wielu, którzy zainwestowali więcej w swoją chatę, niż jest ona warta.

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli w rejestrze dłużników (Schufa) nie ma żadnych negatywnych danych, to kredyt hipoteczny nie powinien stanowić problemu.
Ważne jest, aby koszty modernizacji, które przynajmniej częściowo zwiększą wartość nieruchomości, były dokładnie rozłożone i udokumentowane. W tym celu warto skorzystać z usług architekta, który będzie nadzorować przebudowę.
Jeśli nowe pomieszczenia są tworzone lub podejmowane są działania izolacyjne, można ewentualnie liczyć na środki KfW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata