Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: finansowanie przedsiębiorstwa

Napisany przez EngelMarco
Cześć,

Mam pewien problem, a mianowicie do tej pory finansowaliśmy maszyny i wózki transportowe za pomocą Leasingu. Jednak teraz na stronach takich jak ta https://www.teba-kreditbank.de/finanzierung-mittelstand/ TEBA sugeruje, że sprzedaż wierzytelności może być lepsza. Mówiąc krótko, faktoring.

Nie zajmowałem się tym tematem od dłuższego czasu. Czy ktoś mógłby mi pomóc przeanalizować zalety i wady?

Dziękuję

Z poważaniem

Marco Engel

Napisany przez florianmeier
Twoje żądania, czyli faktury, które wystawiasz, są sprzedawane bankowi w momencie wystawienia faktury. Środki są więc od razu zaksięgowane.

Całość może być otwarta (Twoi klienci zostają poinformowani o sprzedaży) lub ukryta. Istnieje także opcja (częściowego) przejęcia ryzyka niewypłacalności. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to zazwyczaj tanie.

Jeśli jesteś ubezpieczony prywatnie, z pewnością już zauważyłeś prywatne rozliczenia lekarskie. To nic innego niż faktoring.

Faktoring jest przede wszystkim sensowny dla firm, które stale przekraczają bieżące konto. Może być rozsądne mieć kolejnego kredytodawcę poprzez sprzedaż wierzytelności. Nie ma to początkowo nic wspólnego z finansowaniem inwestycyjnym.

Napisany przez 2Escorpio
Warto wspomnieć, że wiele firm faktoringowych żąda zwrotu pieniędzy od handlowca w przypadku braku zapłaty. Alternatywnie można przeprowadzić test wiarygodności klienta (czego wielu klientów nie będzie chciało) lub odsetki są znacznie wyższe, a firma faktoringowa zajmuje się windykacją na własną rękę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Factorign może być czasem postrzegane negatywnie. Można myśleć, że trzeba sprzedać należności, aby być płynnym, bo inaczej się nie da. Ponieważ nic nie jest za darmo, a koszty faktoringu również istnieją.

Napisany przez tivopu
W tym celu nakłady muszą być adekwatne. Być może ten artykuł będzie dla Ciebie pomocny:
Finansowanie przedsiębiorstwa: finansowanie kapitałem podwyższonego ryzyka czy kredyt firmowy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata