Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: człowiek drugiej klasy

Napisany przez AlpinaB6Coupe
Cześć Forum,

obserwuję to miejsce od jakiegoś czasu, ale teraz chciałem się włączyć do dyskusji.

Co do mnie:
Około 3 lata temu ja i moja dziewczyna wzięliśmy nieco większy kredyt (30 000 EUR) na zakup samochodów, spłatę BaFög itp. Moja dziewczyna była kredytobiorcą, a ja drugim kredytobiorcą. Wszystko było w porządku. Ustaliliśmy, że ona spłaca raty kredytu, a ja opłacam czynsz itp.
Pewnego wieczoru wyznała mi ona płacząc, że ma trudności finansowe i nie jest w stanie dłużej spłacać rat, i teraz bierze udział w pozasądowym postępowaniu zmierzającym do uregulowania długów.
Ponieważ byłem/drugi kredytobiorca, moje konto w Schufa teraz jest o 1% lepsze niż Grecji. Każde zapytanie o kredyt lub kartę kredytową jest od razu odrzucane. Nawet krótkoterminowe pożyczki są teraz niemożliwe. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, a nikt nie pożyczy mi nawet 50 euro. Czy to wszystko jest zgodne z prawdą?
Informacja dodatkowa: Mamy cudownego syna, a ja mam pracę, która nie przynosi dużo pieniędzy, ale sprawia mi przyjemność. Dlatego w kieszeni zostaje mi tylko 1350 netto.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Napisany przez S. Schweers
Jaka jest wysokość raty? Jeśli jest znacznie wyższa niż dochód podlegający egzekucji, można wynegocjować kompromis z bankiem. W takim przypadku dobrym pomysłem byłoby skonsultowanie się z doradcą ds. dłużników.

Czy to była pożyczka wampirza z ubezpieczeniem na wypadek pozostałego zadłużenia i wysoką opłatą manipulacyjną? Można by było żądać zwrotu opłaty za ubezpieczenie oraz tej wysokiej opłaty manipulacyjnej.

A może działa ubezpieczenie na wypadek pozostałego zadłużenia, jeśli takie zostało zawarte?

Pozdrowienia,

Schweers (radca prawny)

Napisany przez brainy
Ważne jest, aby zarabiać więcej, ponieważ 1350 EUR po studiach to bardzo, bardzo mało.

Ponieważ dochód jest poniżej progu egzekucji (który został drastycznie podniesiony przed wieloma laty), po prostu nie masz zdolności kredytowej.

To jest druga strona owej dawnej zmiany przepisów społecznych.

Jeśli chodzi o matkę twojego dziecka i nagle pojawiające się trudności finansowe, powinieneś jeszcze raz się zastanowić.

Czy znasz swój wynik w rejestrze dłużników?

Czy piszesz to teraz, bo już wszystko jest za późno i komornik przyjdzie na kawę?

Napisany przez 123AC
Mogę polecić Ci następujące forum: Dyskusyjne forum Schuldnerberatung.
Tam możesz otrzymać pomoc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Lokalne biuro poradnictwa dla dłużników byłoby wskazane.

Napisany przez 2Escorpio
Przy dochodzie netto 1,350 euro, wliczając dziecko, nie widzę tutaj zbyt wielu możliwości. Rozumiem, że wolisz pracę, która sprawia ci przyjemność... Jednak w tym przypadku nigdy nie powinieneś był być poręczycielem, ponieważ nie odpowiada to w ogóle twojemu dochodowi.

Napisany przez florianmeier
Kierowca TE woli jeździć Alpiną B6 z 500+ KM, niż zajmować się swoimi problemami.

Napisany przez Kass Finanz
Przy dochodzie w wysokości 1.350 €, zobowiązaniu alimentacyjnemu wobec dziecka i negatywnej historii kredytowej rzeczywiście nie ma szans na uzyskanie finansowania. Jeśli perspektywy dochodowe nie poprawią się w perspektywie długoterminowej, warto również rozważyć informacje na temat upadłości konsumenckiej. Jest to długa i trudna droga, ale przynajmniej daje szansę na odnowienie się po około 8 latach. W innym przypadku pozostaje tylko opcja poprzez osobę trzecią, która zgodzi się skompensować negatywne wpisy w historii kredytowej, ponieważ nawet po ich uregulowaniu pozostaną one widoczne w bazie Schufa.

Napisany przez Philtrat
Czy w ogóle korzystałeś z BaföG na studia?
Może chodzić także o BaföG dla uczniów itp. Jeśli studiowałeś, możesz również liczyć na szanse awansu zawodowego. Poleciłbym także skorzystanie z usług doradcy ds. zadłużenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata