Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak postępować rozsądnie?

Napisany przez HAPU
Cześć wszystkim,

znajduję się w następującej sytuacji:

dwa lata temu moja żona i ja kupiliśmy Dom (>200t€). W celu finansowania wzięliśmy kredyt budowlany w wysokości 50t€ w Schw.Hall. Pośrednie finansowanie trwa do sierpnia 2015 roku, po czym rozpocznie się spłata. Posiadamy środki finansowe na wysoką możliwą nadpłatę. Teraz jednak z przyczyn rodzinnych chcemy sprzedać Dom i kupić inny. Jakie rozsądne opcje mamy i jak powinniśmy postępować? Czy najpierw wykorzystać pieniądze na spłatę kredytu czy spotkać się z doradcą Schw.Hall i omówić możliwości (pośrednie finansowanie, kredyt...).

Nie chcę pójść na taką rozmowę nieprzygotowany. Czy macie doświadczenie w tym, jak to wygląda i co zostanie nam zaoferowane (oboje w stabilnych zatrudnieniach)? Kogo jeszcze warto zapytać?

Pozdrowienia i dzięki

HAPU

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hapu,

jakie inne pożyczki istnieją oprócz pożyczki Schwäbisch Hall? Kto jest pożyczkodawcą i jak ustalono okres obowiązywania oprocentowania?

Napisany przez Kass Finanz
Najpierw należy sprawdzić możliwość wymiany obiektu. W tej sprawie może udzielić informacji jedynie kasa oszczędnościowo-budowlana.
W pozostałych przypadkach, ze względu na niewielką ilość informacji, nie można udzielić precyzyjnej pomocy.

Napisany przez HAPU
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź. Oto wszystkie istotne dane:

Cena zakupu w 2013 roku: 240.000 €
pożyczka od rodziny: 125.000 € (bezodsetkowa spłata)
pożyczka budowlana Schw.Hall: 49.000 €
- Oprocentowanie 2,25% rocznie, ustalone do całkowitej spłaty
- Okres kredytowania 9 lat
- Miesięczna spłata 500 €

Wiek nieruchomości około 15 lat

Zgromadzony wolny kapitał (do dzisiaj): około 40.000 €

Aha, łączne dochody netto dwóch osób około 4.500 €

Pozdrowienia
HAPU

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]