Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Komercyjne finansowanie budowlane KFW dla MSP.

Napisany przez Honey1979
Teraz przejdźmy do drugiego tematu :-)

Posiadam również spółkę z o.o., w której w 2013 roku wybudowano obiekt handlowy.

Koszty budowy wraz z gruntem to około 400 000 EUR. Skończyło się na sfinansowaniu kwotą 175 000 EUR, reszta pochodziła z kapitału własnego spółki.

Finansowanie odbyło się poprzez pożyczkę KFW, którą otrzymałem od banku. Okres kredytowania to 10 lat z oprocentowaniem 1,95%.

Obecnie pozostało do spłaty około 160 000 EUR, ponieważ pierwszy rok był określony jako okres karencji.

Raty kredytu zostały ustalone wysoko, więc co trzy miesiące płacę około 3 200 EUR, z czego około 2 000 EUR to kapitał, a 1 000 EUR to odsetki.

Kredyt pozostaje do spłaty jeszcze przez 8 lat.

Chciałbym przerwać działalność w spółce, ale nadal chcę, aby spółka istniała (mam na to swoje powody). Budynek będę mógł z powodzeniem wynajmować.

Jednakże mam następujący problem: chciałbym zmniejszyć raty kredytu, ale zgodnie z umową i tym, co przeczytałem, nie jest to łatwe, można oczywiście podać inne powody, takie jak np. zła sytuacja finansowa itp.

Jednakże w umowie przeczytałem, że bank ma prawo wypowiedzieć kredyt, jeśli sytuacja finansowa ulegnie znaczącej zmianie.

To byłoby bardzo niekorzystne :-(

Jak byście się za to zabrali?

Dziękuję z góry.

Napisany przez Harley
Czy to ta sama bank, która także sfinansowała Twoją prywatnie użytkowaną nieruchomość?

Jeśli tak, idź i powiedz, że polecił Ci to Twój doradca podatkowy.

Każdy bankier zrozumie, że chcesz szybciej spłacić kredyty prywatne, które nie są odliczane podatkowo, niż te związane z działalnością gospodarczą.

Jeśli nie chcą Cię rozczarować jako dobrego klienta, to powinni być skłonni do ustępstw. Tym bardziej, że dla banku nie będzie to kosztować nic, ponieważ całkowita spłata pozostaje taka sama, a różnica w stopach procentowych wynosi tylko 0,6%.

Napisany przez Honey1979
Nie, kredyt KFW na nieruchomość komercyjną jest finansowany przez inną bank.
Także przez bank, który dobrze mnie zna (moje finanse).

Tylko pozostaje pytanie, czy KFW się zgodzi.

A jeśli miałbym jakieś problemy finansowe, czy nie mogliby wtedy anulować kredytu.

Napisany przez Harley

...I jeśli zacznę opowiadać o problemach ekonomicznych, czy nie mogą oni ewentualnie anulować kredytu.

Więc to z pewnością wzbudzi niepokój w każdym banku. Nie warto nawet myśleć o tym, chyba że chcesz narobić sobie większych problemów. Możesz przynajmniej spodziewać się, że będziesz musiał szczegółowo przedstawić swoją obecną sytuację finansową.

Lepiej sprawdź warunki kredytu KfW. Być może znajdziesz tam wskazówkę dotyczącą zmiany stawki spłaty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest również dostępne KfW infolinia. Po prostu zadzwoń tam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata