- pn cze 15, 2015 6:40 pm
Cześć,
potrzebuję krótkiej informacji na temat tego, ile finansowania budowy faktycznie mogę sobie pozwolić.
Obecna sytuacja:
Stan: singiel
Wykształcenie: Absolwent IHK (informatyk systemów)
Dalsze kształcenie: Bachelor of Arts (około 85% zaliczone, ukończenie w tym roku)
Roczny dochód brutto: 55 000 EUR (netto około 2200 - 2300 EUR miesięcznie, 14 wynagrodzeń rocznie)
Zawód: menedżer procesów w dziale handlowym
Posiadany kapitał: około 25 000 EUR
Umowa o pracę: bezterminowa
Dzieci: brak
Obecne wydatki:
Studia: 230,00 EUR
Czynsz miesięczny: 560,00 EUR
Koszty dodatkowe: 210,00 EUR (telefon, internet, ogrzewanie, ciepło itp.)
Telefon komórkowy: 25,00 EUR
Miesięczne oszczędzanie na równoważniku: 215,00 EUR
Życie, jedzenie, picie itp.: 300,00 EUR
Pod koniec miesiąca mam (w zależności od miesiąca i trybu życia) od 500 EUR do 250 EUR oszczędności.
Są one albo przenoszone na konto oszczędnościowe, albo wydawane na inne cele.
Co dalej?
Mój pracodawca nie planuje zwolnień (mnie dotyczących), obecnie istnieje gwarancja jobu do 2020 roku.
Moje wynagrodzenie rośnie średnio o około 2% rocznie do 2020 roku (statycznie) (wychodząc z obecnej pozycji).
Do tego dochodzą podwyżki wynagrodzenia (co trzy lata) o około 200 EUR ze względu na wzrost doświadczenia, maksymalnie jednak o 600 EUR więcej niż powyższe wynagrodzenie.
Aktualnie nieznanym czynnikiem jest studia, jednak z dwóch powodów:
1.) Jeśli w ciągu najbliższych lat będę aplikować na inne stanowisko, to ono również będzie klasyfikowane inaczej.
Stanowiska wymagające studiów w naszej firmie są wynagradzane około 4200 EUR. Jednak w tej chwili nie myślę o tym.
2.) Jeśli chciałbym zdobyć tytuł magistra, to finansowo również powinno to być możliwe.
Pytanie teraz brzmi, ile mogę sobie pozwolić.
Nie mam żadnych zobowiązań finansowych, ale nie mam też większych posiadłości.
Mam rower wart 1800 EUR i samochód, który też mogą być warte tyle samo (oba w moim posiadaniu).
Czy ktoś mógłby zrobić bardzo ogólne oszacowanie?
Działka, na którą mam zainteresowanie, leży w dobrej lokalizacji, ma powierzchnię 1400 m² i jest zabudowana starym domem, który można albo zburzyć, albo wybudować na nowo.
Działka: Cena zakupu około 145 000 EUR + koszty nabycia
Dom: nie mam pojęcia (naprawdę nie mam)
Szacuję, że potrzebuję kredytu w wysokości od 250 000 EUR do 300 000 EUR.
Lokalizacja nieruchomości: 26xxx
Dziękuję,
Moritz
potrzebuję krótkiej informacji na temat tego, ile finansowania budowy faktycznie mogę sobie pozwolić.
Obecna sytuacja:
Stan: singiel
Wykształcenie: Absolwent IHK (informatyk systemów)
Dalsze kształcenie: Bachelor of Arts (około 85% zaliczone, ukończenie w tym roku)
Roczny dochód brutto: 55 000 EUR (netto około 2200 - 2300 EUR miesięcznie, 14 wynagrodzeń rocznie)
Zawód: menedżer procesów w dziale handlowym
Posiadany kapitał: około 25 000 EUR
Umowa o pracę: bezterminowa
Dzieci: brak
Obecne wydatki:
Studia: 230,00 EUR
Czynsz miesięczny: 560,00 EUR
Koszty dodatkowe: 210,00 EUR (telefon, internet, ogrzewanie, ciepło itp.)
Telefon komórkowy: 25,00 EUR
Miesięczne oszczędzanie na równoważniku: 215,00 EUR
Życie, jedzenie, picie itp.: 300,00 EUR
Pod koniec miesiąca mam (w zależności od miesiąca i trybu życia) od 500 EUR do 250 EUR oszczędności.
Są one albo przenoszone na konto oszczędnościowe, albo wydawane na inne cele.
Co dalej?
Mój pracodawca nie planuje zwolnień (mnie dotyczących), obecnie istnieje gwarancja jobu do 2020 roku.
Moje wynagrodzenie rośnie średnio o około 2% rocznie do 2020 roku (statycznie) (wychodząc z obecnej pozycji).
Do tego dochodzą podwyżki wynagrodzenia (co trzy lata) o około 200 EUR ze względu na wzrost doświadczenia, maksymalnie jednak o 600 EUR więcej niż powyższe wynagrodzenie.
Aktualnie nieznanym czynnikiem jest studia, jednak z dwóch powodów:
1.) Jeśli w ciągu najbliższych lat będę aplikować na inne stanowisko, to ono również będzie klasyfikowane inaczej.
Stanowiska wymagające studiów w naszej firmie są wynagradzane około 4200 EUR. Jednak w tej chwili nie myślę o tym.
2.) Jeśli chciałbym zdobyć tytuł magistra, to finansowo również powinno to być możliwe.
Pytanie teraz brzmi, ile mogę sobie pozwolić.
Nie mam żadnych zobowiązań finansowych, ale nie mam też większych posiadłości.
Mam rower wart 1800 EUR i samochód, który też mogą być warte tyle samo (oba w moim posiadaniu).
Czy ktoś mógłby zrobić bardzo ogólne oszacowanie?
Działka, na którą mam zainteresowanie, leży w dobrej lokalizacji, ma powierzchnię 1400 m² i jest zabudowana starym domem, który można albo zburzyć, albo wybudować na nowo.
Działka: Cena zakupu około 145 000 EUR + koszty nabycia
Dom: nie mam pojęcia (naprawdę nie mam)
Szacuję, że potrzebuję kredytu w wysokości od 250 000 EUR do 300 000 EUR.
Lokalizacja nieruchomości: 26xxx
Dziękuję,
Moritz