Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: wydatki na wyżywienie

Napisany przez roberto87
Cześć,

jestem zatrudniony u klienta od pół roku. Klient znajduje się w tym samym mieście co mój pracodawca, więc mogę wracać do domu codziennie. Spędzam u klienta codziennie po 8 godzin.

Czy mogę mimo to rościć sobie prawo do zwrotu kosztów wyżywienia?

Pozdrowienia

Roberto

Napisany przez Andy34
W jakim sensie masz na myśli, gdzie chcesz to zastosować?
U szefa czy później w urzędzie skarbowym?

Zakładam, że chodzi ci o to drugie, jeśli chcesz to odliczyć, musiałoby to być zadeklarowane jako wydatki ponadzwyczajne, jeśli tak jest, może to być możliwe, niestety nie jestem w tej dziedzinie tak na bieżąco, dlatego radziłbym ci po prostu sprawdzić ten artykuł na temat wydatków ponadzwyczajnych.

Może ten artykuł zawiera już odpowiedź na twoje pytanie, to jedyna rzecz, jaką mogę doradzić, ponieważ nie jestem również tak dobry w prawie podatkowym. Jak już wspomniałem, odnosisz się do aspektu podatkowego, ponieważ śmiało zakładam, że tak było myślane, ponieważ zostało to opublikowane w tej dziedzinie tematycznej.

Napisany przez Suxxess
Moim zdaniem możesz zacząć od pierwszych 3 miesięcy.
Koszty wyżywienia jako koszty podróży | akademie.de

Następnie obowiązuje 3-miesięczny okres i nie otrzymasz już zwrotu kosztów wyżywienia. Zaproponowałbym porozmawianie z pracodawcą, czy nie wypłaciłby Ci bezpośrednio kosztów wyżywienia. Dla niego i dla Ciebie jest to całkowicie zwolnione od podatku, jeśli weźmiesz pod uwagę tylko proste kwoty. (od 8 godzin 12 euro)

3-miesięczny okres zacznie się ponownie dopiero po tym, gdy nie byłeś już co najmniej 4 tygodnie w tej samej miejscu pracy. Więc jeśli planowany jest długi urlop albo inny klient pilnie Cię potrzebuje, to byłoby oczywiście logiczne.

Jeśli możesz odliczyć te kwoty tylko od podatku, zdecydowanie porozmawiaj z pracodawcą, ponieważ jest to korzystny sposób na wypłatę kwoty brutto netto dla Ciebie. (Następnie nie możesz już odliczać tych czasów od podatku, to jest oczywiste, ale to i tak przyniesie o wiele więcej)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata