Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka ratalna vs. Wohnriester+pożyczka ratalna

Napisany przez futtinger
cześć wszystkim.

oto dane wejściowe:
koszty budowy domu wraz z działką 400 t€
kapitał własny i praca własna 100 T€
zapotrzebowanie na finansowanie: 300 t€
rata marzeń 1150 €
wynagrodzenie: obie po 55 t€

celem lub marzeniem jest możliwie długi okres wiązania oprocentowania i przejrzysta wersja. na dyskusję stoją następujące aktualne oferty.

1. kredyt ratalny 300 t€ przy 2,35
pozostała kwota około 75 t€
okres wiązania oprocentowania 25 lat
koszty odsetek około 115 t€

2.
kredyt ratalny 200 t€ przy 2,05
pozostała kwota około 10 t€
okres wiązania oprocentowania 25 lat
koszty odsetek około 65 t€

dwa konta oszczędnościowo-rozliczeniowe riestera na mnie i moją żonę każde po 50 t€
pożyczka wstępna od Wüstenrot; warunki 2,2% w pierwszych 10 latach, a następnie miesiąc spłaty i oszczędnościowca przejmuje. tam efektywna stopa procentowa wynosi 2,72%. z naszą planowaną ratą w wysokości 1150 t€ oszczędnościowiec jest spłacony po 7 latach.

Dziecko jeszcze nie jest tutaj, ale jest zaplanowane. dlatego obok normalnej premii, dodatkowa premia dla dzieci zostanie przekazana do umowy jako dodatkowa spłata. dodatkowo, uwzględniliśmy konserwatywne oszczędności podatkowe, które również będą przekazywane jako dodatkowa spłata do umowy. konserwatywne oznacza 1 pełne wynagrodzenie i połowę.

nasza rata wynosi 25 lat również 1150 €. Zaletą są znacznie niższe koszty odsetek i praktycznie zerowa pozostała kwota. Wadą prawdopodobnie będzie opodatkowanie odroczone dla umowy riestera. także to, że oszczędności podatkowe są uznawane jako dodatkowa spłata i prawdopodobnie nie do końca słusznie. ale będziemy się tego trzymać.

Tendencja jasno wskazuje na wersję 2. dzięki mniejszej wartości obciążenia stopa procentowa w przypadku kredytu ratalnego wynosi 2,05% przy 25-letniej okresie wiązania oprocentowania. myślę, że obecnie to po prostu nie do pobicia.

co o tym sądzicie?

pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata