Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Uspione umowy oszczędności mieszkaniowej - Co zrobić?

Napisany przez kos
Cześć,

Mam nadzieję, że jestem w tym forum właściwy z moimi pytaniami. Mam jeszcze 2 umowy oszczędnościowe, obie są gotowe do alokacji. Muszę szczerze przyznać, że nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat i nie ufam zbytnio doradztwu ze strony banku.

Umowa oszczędnościowa 1:
Kwota oszczędności: 20.000€
Podpisanie: początek 2005
Stopa procentowa: 1,5%
Stosunek oszczędności: 47,5% (9500€)
Ostatnia wpłata: połowa 2013

Umowa oszczędnościowa 2:
Kwota oszczędności: 20.000€
Podpisanie: koniec 2007
Stopa procentowa: 1,0%
Stosunek oszczędności: 49,7% (9950€)
Ostatnia wpłata: koniec 2014

Oprocentowanie zobowiązane wynosi około 4,5% w obu umowach, gdybym przyjął kredyt.

Co teraz byłoby najmądrzejsze? Może chcę kupić mieszkanie w przyszłym roku, moje pozostałe środki własne aktualnie wynoszą 1,0% oprocentowania na koncie oszczędnościowym. Czy mogę zacząć ponownie dokonywać wpłat, na przykład na umowę z oprocentowaniem 2,0%? Czy to możliwe? Czy powinienem po prostu nadal pozostawić umowy nietknięte?

Z góry dziękuję!

Z poważaniem
kos

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co byś powiedział na trzymanie umów w zapasie? Jakby na wypadek ewentualnych modernizacji.
Tutaj istnieje możliwość uzyskania kredytu gotówkowego w wysokości 20 000 EUR, a oczywiście można również wypłacić oszczędności z planu oszczędnościowego i wykorzystać je w całości na mieszkanie.
Oczywiście warunkiem jest utrzymanie oprocentowania oprocentowania na poziomie poniżej 4,5% także za rok.
Oferowany przez mnie kredyt gotówkowy jest przeznaczony tylko na wypadek awaryjny.

Napisany przez kos
Trzymanie pieniędzy w rezerwie wydaje się mało prawdopodobne, ponieważ w przypadku zakupu mieszkania będę na to zdanym. Jeśli dobrze rozumiem, najlepszym rozwiązaniem wydaje się zerwanie umowy oszczędnościowej budowlanej, wypłacenie pieniędzy i zrezygnowanie z drogiego pożyczki (4,5%). Premie/dofinansowania raczej nie powinny zostać stracone, ponieważ pieniądze są przekazywane na swój cel.

Czy mam rację?

Ale jedno ważne pytanie: Czy można nadal wpłacać do umów oszczędnościowych budowlanych? W zasadzie, aby osiągnąć pełne 20 000 €? Obecnie nie ma już tak atrakcyjnej stopy procentowej...

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Kosh667,

odpowiadając na Twoje ogólne pytania:

1. Tak, premiowy odsetek wypłacany jest tylko po przydzieleniu, a odsetki są udzielane tylko na okres 7 do 8 lat.
2. Tutaj nie do końca rozumiem pytanie. W każdym razie powinieneś sprawdzić, czy wydałeś odpowiednie zlecenie o zwolnienie. Ważne od 2016 roku jest zawsze z podaniem numeru identyfikacji podatkowej, w przeciwnym razie kwalifikuje się to jako nieważne.
3. Zasadniczo możesz kontynuować oszczędzanie w ramach umów, przy czym premiowy odsetek jest udzielany dopiero po przydzieleniu. W ten sposób otrzymasz standardową stopę oprocentowania wynoszącą 1%. Co do specjalnego wypowiedzenia, to Bausparkasse ma prawo wypowiedzieć umowę, jeśli jest widoczne, że nie jest ona wykorzystywana do finansowania. Aktualnie nie można tego jednak wydedukować dla obu umów.

Co do Umowy nr 1: Normalnie kontynuuj oszczędzanie, zrezygnuj z pożyczki i zachowaj premiowy odsetek w IV kwartale 2016 roku.

Co do Umowy nr 2: Dlaczego zawarłeś umowę na 120 000 EUR? Czy była jakaś okazja? Kwota do oszczędzania na Bausparsummer jest dość wysoka, a miesięczne oszczędzanie jest konieczne, aby otrzymać premiowy odsetek. Jeśli nie potrzebujesz już tej kwoty, możesz spróbować podzielić umowę w 2016 roku. W ten sposób odzyskasz swoje oszczędzone środki i zagwarantujesz premiowy odsetek. Podziały zwykle są dopuszczalne w krokach po 5 000 EUR. Resztę umowy albo pozostawisz, albo wypowiesz. To zależy również od tego, czy możesz wykorzystać pozostałą umowę Bausparvertrag czy nie (ważne: w przypadku podziału resztkowy umowa jest zazwyczaj przenoszona na obecny dokument umowy). Ponadto powinieneś porozmawiać z BHW, czy takie postępowanie jest możliwe, ponieważ nie jest tolerowane przez wszystkie kasy oszczędności.

Mam nadzieję, że mogłem Ci trochę pomóc. Jeśli masz dalsze pytania, po prostu napisz ponownie!

Pozdrowienia

Thomas

Napisany przez NaTwoim13
Ten post jest nieco starszy!

Nie widzę potwierdzenia zakończenia 120 000 BSV!

Zapytaj o opcję premii dla obu umów, zazwyczaj wiąże się to z przeniesieniem praw po zrzeczeniu się kredytu. Być może trzeba będzie złożyć formularz lub oświadczenie.

Dlaczego właściwie kupować dopiero w przyszłym roku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata