- pt cze 19, 2015 1:29 pm
Cześć,
Mam nadzieję, że jestem w tym forum właściwy z moimi pytaniami. Mam jeszcze 2 umowy oszczędnościowe, obie są gotowe do alokacji. Muszę szczerze przyznać, że nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat i nie ufam zbytnio doradztwu ze strony banku.
Umowa oszczędnościowa 1:
Kwota oszczędności: 20.000€
Podpisanie: początek 2005
Stopa procentowa: 1,5%
Stosunek oszczędności: 47,5% (9500€)
Ostatnia wpłata: połowa 2013
Umowa oszczędnościowa 2:
Podpisanie: koniec 2007
Stopa procentowa: 1,0%
Stosunek oszczędności: 49,7% (9950€)
Ostatnia wpłata: koniec 2014
Oprocentowanie zobowiązane wynosi około 4,5% w obu umowach, gdybym przyjął kredyt.
Co teraz byłoby najmądrzejsze? Może chcę kupić mieszkanie w przyszłym roku, moje pozostałe środki własne aktualnie wynoszą 1,0% oprocentowania na koncie oszczędnościowym. Czy mogę zacząć ponownie dokonywać wpłat, na przykład na umowę z oprocentowaniem 2,0%? Czy to możliwe? Czy powinienem po prostu nadal pozostawić umowy nietknięte?
Z góry dziękuję!
Z poważaniem
kos
Mam nadzieję, że jestem w tym forum właściwy z moimi pytaniami. Mam jeszcze 2 umowy oszczędnościowe, obie są gotowe do alokacji. Muszę szczerze przyznać, że nie mam zbyt dużo wiedzy na ten temat i nie ufam zbytnio doradztwu ze strony banku.
Umowa oszczędnościowa 1:
Podpisanie: początek 2005
Stopa procentowa: 1,5%
Stosunek oszczędności: 47,5% (9500€)
Ostatnia wpłata: połowa 2013
Umowa oszczędnościowa 2:
Podpisanie: koniec 2007
Stopa procentowa: 1,0%
Stosunek oszczędności: 49,7% (9950€)
Ostatnia wpłata: koniec 2014
Oprocentowanie zobowiązane wynosi około 4,5% w obu umowach, gdybym przyjął kredyt.
Co teraz byłoby najmądrzejsze? Może chcę kupić mieszkanie w przyszłym roku, moje pozostałe środki własne aktualnie wynoszą 1,0% oprocentowania na koncie oszczędnościowym. Czy mogę zacząć ponownie dokonywać wpłat, na przykład na umowę z oprocentowaniem 2,0%? Czy to możliwe? Czy powinienem po prostu nadal pozostawić umowy nietknięte?
Z góry dziękuję!
Z poważaniem
kos