Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest zakup domu?

Napisany przez Hauskauf2015
Cześć i dzień dobry wszystkim.

Chciałbym bardzo wkrótce kupić Dom i chciałbym tu zadać kilka pytań całkowicie niezobowiązująco.

Co do mnie.
Mam 47 lat, jestem żonaty i mam stałe zatrudnienie.
Miesięczny dochód netto średnio (ponieważ miesięcznie jest różny, w zależności od godzin) w ciągu ostatnich 6 miesięcy wynosi 2600 €.
Dwa kredyty konsumpcyjne do spłacenia w kwocie 14300 €.
Obecnie na koncie bieżącym mam 2000 € na plusie.
Brak kapitału własnego.
Brak negatywnego wpisu w rejestrze Schufa.

Teraz moje pytanie:
Czy możliwe jest obecnie sfinansowanie domu w wysokości około 120000 €?

Jak się orientuję, dochodzi do tego 10,5 % koszty dodatkowe, co oznacza, że wyszedłbym na około 12600 €, a łącznie byłoby to 132600 €.

Podwyższyłem tę kwotę trochę. Bardzo możliwe, że ostatecznie koszt wyniesie tylko 115000 € + 10,5 %.

Czy istnieją banki, które oferują finansowanie w wysokości 110 % i przejmują moje dwa kredyty?

Z góry dziękuję.

Z poważaniem
Hauskauf2015

Napisany przez brainy
Chcę nie wykluczyć, że uda się znaleźć finansowanie, ale moim zdaniem lepiej tego nie robić.

Za stary (przepraszam)
Zadłużenie hipoteczne (14,300)
Więcej niż 100% do sfinansowania, co nie jest chętnie widziane.

Dom na pewno nie jest najnowszy za tę cenę, więc konserwacja (dachu/ogrzewania/lazienki) będzie dodatkowym obciążeniem. Skąd weźmiemy na to pieniądze?

Odstresuj się.

Cześć i dziękuję za Twoją opinię,

Wszystko dobrze powiedziane, tylko Dom jest w świetnym stanie, ocieplony i pochodzi z 1983 roku. Ostatnie prace budowlane/remontowe miały miejsce w 2000 roku. Dodatkowo do domu należy też mały las.

Ale dziękuję za opinię.

Pozdrawiam

Napisany przez brainy
Oczywiście, nigdy nie będziesz bezrobotny, zawsze będziesz dobrze zarabiał, pozostaniesz zdrowy, będziesz mógł pracować do 67 roku życia (jako pracownik na godziny!) i później otrzymasz naprawdę wysoką emeryturę.

Z zasiłku dla bezrobotnych nie będziesz mógł spłacić domu.

Dlaczego nabywać możliwe troski?

Czy odziedziczyłeś coś?

Napisany przez guest
Witaj,

z uwagi na aktualny kapitał nie chciałbym nabywać tego domu.

Na pewno znajdzie się bank, który zaoferuje finansowanie domu na poziomie co najmniej 110/120%. Jednakże odsetki będą już dość wysokie.

Następnie zaoferują Ci kredyt z 1% spłatą, obowiązujący na 10 lat ... i po 10 latach znowu się skończy ...

Co przemawia przeciwko zakupowi nieruchomości:

W zasadzie dokładnie to, co podał brainy:

brak kapitału własnego / zadłużenie
za stary

Przy 1% spłaty będziesz spłacał przez 40 lat ... 47 + 40 ... hmmm ... - bądźmy optymistyczni: 20 lat, wtedy Dom będzie spłacony (teoretycznie): ale wtedy będziesz miał 67 lat ... Więc bądźmy optymistyczni ... będziesz spłacał 10 lat (13.500 euro spłaty) plus odsetki rocznie. Wtedy musisz minimum jeszcze mieć drugą pracę.

Dom, który obecnie jest w świetnym stanie (zremontowany przynajmniej 15 lat temu), nie przetrwa 20 lat bez dużych inwestycji. Trzeba będzie co jakiś czas zapłacić spory kawałek pieniędzy.

Moim zdaniem jest ZA DUŻO pułapek, na które możesz natknąć się i potem staniesz przed niczym naprawdę.

Wynajem może nie wydawać się atrakcyjny teraz, a sprzedawcy również będą Ci doradzać zakup nieruchomości (oni zarabiają na tym, gdy bierzesz kredyt, ubezpieczenie, dostajesz nieruchomość do wynajmu, kupujesz Dom ....). Z dobrze przyswajalnym sumieniem: ciesz się tym, co masz i żyj szczęśliwie i wynajmując aż do końca życia (ok, trochę to brzmi jak bajka). Wynajmując jednak zawsze masz pewność stałych wydatków aż do śmierci / domu opieki / xxx.

Poszperaj w Google za porównaniami między zakupem nieruchomości a wynajmem, kiedy warto kupować ... w wielu miejscach nie opłaca się kupować (malejące ceny nieruchomości).

Zabezpieczenie na starość? Jasne ... twój samochód potrzebuje naprawy .... i sprzedajesz swój komin, żeby zdobyć pieniądze ... a może jednak lepiej okno?! Jako najemca idziesz do swojego banku i zaczerpniesz to z oszczędności.

gość

Napisany przez 6Bankkaufmann
Finansowanie jest możliwe przy finansowaniu wszystkich kosztów:
- cena zakupu notarialnego
- koszty dodatkowe zakupu (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz)
- spłata istniejących kredytów ratalnych

Napisany przez Ex-Studentin
Mój ojciec w wieku 52 lat kupił Dom. Efekt końcowy: Emerytura nie wystarcza na spłatę rat kredytu + dodatkowych kosztów. Ze względu na obecnie niekorzystne położenie, nie da się go sprzedać. Przynajmniej nie bez długów. Prawdopodobnie nadzieją podczas zakupu było to, że jedno z naszych dzieci może kiedyś przejmie ten Dom i pozostanie w nim zamieszkiwać. Ale ten plan również się nie sprawdził. Choć uważam ten Dom za piękny, to znajduje się w niewłaściwym miejscu.
Dlatego moje zdanie jest takie: Jeśli nie masz kapitału własnego (lub nawet masz długi konsumpcyjne), to sytuacja finansowa nie ulegnie poprawie poprzez zakup domu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Podsumowując, suma kredytu wynosi około 147 000 EUR. Aby spłacić tę kwotę w ciągu 20 lat, musiałbyś płacić około 800 EUR miesięcznie. Wniosek: 2 600 EUR - 800 EUR rata - około 400 EUR koszty dodatkowe = 1 400 EUR. Z tej kwoty musiałbyś odłożyć co najmniej 250 EUR na przyszłe remonty, zostaje 1 150 EUR dla Was do życia. Mając obecne dochody, nie udało się zaoszczędzić własnego kapitału, ale z drugiej strony prowadzone są kredyty konsumenckie, więc nie sądzę, żeby to miało dobrze się skończyć.

Cześć wszystkim,

wszystkim tutaj wielkie podziękowania za opinie.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata