Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Pytanie zrozumienia: Czy agent ma prawo do prowizji?

Napisany przez Markus.Steindel
Hej drodzy członkowie społeczności,

Mam pytanie dotyczące prowizji dla pośrednika w następującej sytuacji:

Nieruchomość jest wystawiona przez pośrednika na różnych portalach nieruchomości (Immoscout i eBay Kleinanzeigen). Na jednym z tych portali (eBay Kleinanzeigen) ta sama nieruchomość jest wystawiona przez osobę prywatną bez prowizji. Następnie, przez przycisk Email na Immoscout, skontaktowałem się z pośrednikiem za pomocą standardowej wiadomości. Na stronie internetowej z ogłoszeniem nieruchomości znajdował się tylko mały link do informacji o odstąpieniu. Nie zostałem jednak na to aktywnie wskazany. Po tym pośrednik zadzwonił do mnie i przekazał informacje na temat nieruchomości. Odmówiłem jednak dalszej współpracy, powołując się na ogłoszenie prywatne. Tydzień później skontaktowałem się z osobą prywatną i obejrzałem Dom. Według tej osoby prywatnej, ma ona prawo własne do sprzedawania nieruchomości bez pośrednictwa pośrednika.

Mam jednak obawy, że pośrednik może domagać się swojej prowizji, ponieważ odpowiedział na zapytanie na Immoscout - które zresztą odrzuciłem. 14-dniowy termin na odstąpienie minął. Dlatego moje pytanie brzmi, czy pośrednik ma szansę ubiegać się o, moim zdaniem, nieuzasadnione roszczenie przy zakupie od osoby prywatnej. Wszystkie negocjacje, dokumenty, kontakty dotyczące nieruchomości odbywały się tylko między mną a osobą prywatną. Ważne jest także, jak brany jest pod uwagę mały link do informacji o odstąpieniu na Immoscout? Ponieważ ten link był bardzo ukryty i nie zachęcał mnie aktywnie do zaakceptowania, pojawia się pytanie o jego prawną wiążącość.

Czekam na Waszą opinię. Nie uważam bowiem, że pośrednik powinien zarobić prowizję za moje moje niedoprecyzowanie (niewłaściwe kliknięcie)!

Re: Pytanie zrozumienia: Czy agent ma prawo do prowizji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na pewno odwołali się Państwo od umowy w ciągu 14 dni od daty podpisania umowy z pośrednikiem. Z mojego punktu widzenia wszystko powinno być w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata