Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu bez wkładu własnego i dodatkowych kredytów.

Napisany przez manitou0482
Cześć,
mam nadzieję, że tu trochę się dowiem, czy ogólna finansowanie jest możliwa.

Relatywnie niedawno zdecydowaliśmy się opuścić Berlin.
Ja, a właściwie my, już tam nie wytrzymujemy.
5 lat wystarczy na ukończenie planowania rodziny.
Mamy trzyletnie bliźniaki.
Ona 30 lat, 1200€ netto + 360€ zasiłku rodzinny
On 33 lata, 1800€
plus coroczna premia świąteczna w wysokości 2500€
Łączna kwota prywatnego kredytu i zadłużenia z debetu wynosi -15000 € (nie pytajcie dlaczego to się tam znajduje).

Naszym marzeniem jest zamieszkanie w dobrze utrzymanym domu z działką w najbardziej zewnętrznej strefie aglomeracji berlińskiej.
Ceny nieruchomości ciągle rosną tutaj.
Nieruchomość kosztuje około 200000€ i znajduje się w Brandenburg/Kremmen.
Czy ogólnie jest możliwe, że banki zgodzą się na mieszane finansowanie i udzielą nam zatem ogólnej kwoty kredytu w wysokości około 250000€, czy to jest jedynie mrzonka?
U obojga istnieją ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa, a także emerytura Riester i/lub ubezpieczenie na życie, które pokrywają w obu przypadkach sumę kredytu w przypadku śmierci w około 60%.

Dziękuję za przyszłe odpowiedzi!

Napisany przez Kass Finanz
Banki zasadniczo finansują do 100% czystej ceny zakupu. Koszty poboczne zakupu (11-12% ceny zakupu, jeśli skorzystano z pośrednika) są rozpatrywane jako kredyt nachodzący niezależnie od głównego finansowania. Ewentualne modernizacje zwiększające wartość mogą być zaliczone do finansowania budowlanego. Spłata kredytów ratalnych może być możliwa, ale zostanie potraktowana jako kredyt nachodzący, przy bardzo długim okresie spłaty. Całkowite sfinansowanie jest możliwe tylko wtedy, gdy dostępne są dodatkowe zabezpieczenia (ewentualnie nieruchomości) lub gdy stosowane są znacznie wyższe stopy procentowe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zasadniczo przy dochodzie netto w wysokości 3 000 EUR + zasiłku rodzinnego w wysokości 250 000 EUR powinno być możliwe do uzyskania finansowanie. Jednak należy sobie zadać pytanie, dlaczego nie ma żadnego kapitału własnego? Ile właściwie płacą Państwo czynsz miesięcznie? Aby móc porównać tę kwotę z ewentualną ratą.

Napisany przez manitou0482
Czynsz wynosi obecnie 850 €.
Nie mamy żadnego kapitału własnego, ponieważ musimy płacić zbyt wiele czynszu!
Żartuję, decyzja o kupnie domu nie była dla nas oboma naprawdę brana pod uwagę do niedawna.
Po prostu nie czujemy się już dobrze w Berlinie, a także czynsze w okolicy stale rosną.
Dotychczas nie planowaliśmy tego w naszej wspólnej drodze.
Jednak teraz zaczynamy powoli obawiać się, że nie będziemy w stanie sobie nawet pozwolić na względnie dobrze wyposażone mieszkanie.
Za 110 m kwadratowych w dość zielonej okolicy płaci się nawet daleko od Berlina około 1200 € z opłatami.
To absolutnie szalone...
Gdzie to wszystko zmierza?
Czy lepiej inwestować w własne mieszkanie?
Była to decyzja podjęta raczej intuicyjnie lub emocjonalnie niż racjonalnie wybrać Dom.
Chcemy jednak rozpocząć planowanie naszych działań z dużą częścią mózgu i nie brać ich na poczekaniu.

Uważasz, że byłoby to sensowne rozwiązanie?

Cześć, oczywiście to była rozsądna odpowiedź.
Z obciążeniem w wysokości 850 EUR powinno się jakoś udać.
Ale w końcu dojdziemy do mieszanej finansowania z ceną zakupu i pożyczkami subordynowanymi.

Napisany przez plauschaustausc
Cześć wszystkim!
Ponieważ ten wątek jest dość aktualny, po prostu dorzucę moją kwestię tutaj.

Podobnie jak manitou, już 4 lata temu zdecydowaliśmy się przeprowadzić z Berlina do Bawarii. Mieliśmy szczęście i mogliśmy od razu zajmować dolne piętro dwurodzinnego domu z ogrodem. Pierwotnie planowaliśmy mieszkać tutaj jako najemcy do końca naszych dni, jednak niedawno właścicielka sprzedała Dom. Nowy właściciel pozwala nam nadal tu mieszkać, ale jest jasne, że w przyszłości będziemy musieli poszukać nowego domu.

W naszej rodzinie jest nasz 12-letni syn, moja dziewczyna, 34 lata i ja mam 36 lat. Nasz dochód netto obecnie wynosi 3600 euro, a od połowy przyszłego roku 4500 euro.

Naszym marzeniem byłoby wybudować (i dać wybudować). Brakuje nam własnego kapitału.
Moje pytanie brzmi:
Który bank sfinansuje to bez wkładu własnego?

Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez MC Muffin
Myślę, że nie można tego uogólnić, w końcu tylko zapytanie w banku pomoże, a oni powiedzą tak albo nie. Najlepiej skorzystaj z banku, w którym już jesteś klientem, ponieważ najlepiej oceni twoją zdolność kredytową.

Napisany przez KoKo
Cześć,

Chciałbym zapytać ekspertów na tym forum, czy istnieje szansa na kredyt przy następujących danych:

Mam 32 lata, jestem żołnierzem zawodowym (wyższa służba) z dochodem netto w wysokości 2635,- + dodatkami, takimi jak diety i dodatek lotniczy (łącznie około 3300,-)
moja dziewczyna zarabia netto 1000,-
Łącznie: około 4300,-

Mamy obydwoje umowy oszczędnościowe (Ona 10.000 / Ja 40.000), które jednak jeszcze nie są dostępne do wypłaty.
Mam również większy kredyt w toku (43.000,-), który jeszcze będzie trwał kilka lat. Obecnie spłacam go z miesięcznymi ratami w wysokości 600,- aby jak najszybciej spłacić.

Cena domu wynosi 245.000,- bez prowizji, zbudowany w 1997 roku na działce o powierzchni około 900m2 i powierzchni mieszkalnej 165m2. Ogrzewanie zostało zainstalowane na nowo w 2009 roku. Dom jest w doskonałym stanie i regularnie modernizowany. W cenie zakupu jest także kuchnia firmy ALNO.
Chciałbym poznać zdanie ekspertów na temat finansowania tego obiektu i czy w ogóle jest to możliwe z podanymi wyżej wartościami....

245.000,- finansowanie z ewentualną konsolidacją 43.000 lub jak najlepiej podchodzić do tego rodzaju spraw?

Z góry dziękuję ....

Napisany przez Alex [CryptoMod]
[cytat=plauschaustausc">
Naszym życzeniem byłoby zbudowanie nowego domu (przez firmę budowlaną). Brakuje nam kapitału własnego.
Moje pytanie brzmi:
Który bank finansuje budowę bez kapitału własnego?
[/cytat]
M.M. zdaniem budowanie bez kapitału własnego nie jest dobrym pomysłem, lepiej byłoby zakupić istniejącą nieruchomość.
Jeśli zdecydowalibyście się na budowę, od samego początku znaleźlibyście się w trudnej sytuacji, a w przypadku nieprzewidzianych dodatkowych kosztów (które zawsze się pojawiają!) mogą pojawić się poważne problemy.

W jakiej strefie mieszkacie?

@KoKo, ile środków znajduje się na obu umowach oszczędnościowych na mieszkanie?

Napisany przez plauschaustausc
Dziękuję za odpowiedź herrmueller..bardzo ważny punkt związany z istniejącą nieruchomością! Jesteśmy z regionu Augsburg/Ulm!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata