Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Wypłata z umowy oszczędnościowej Riester Bausparvertrag bez zakończenia umowy

Napisany przez Gerd0815
Cześć wszystkim,
mam umowę ratalną Riester z firmą Schwäbisch-Hall, ofertę Fuchs Wohnrente. Kwota oszczędności mieszkaniowych wynosiła 50.000 €. Zawarty w 2009 roku.
Obecnie oszczędności wynoszą około 15.000 €.
Musimy je wypłacić na zakup naszego domu.
Zgoda ZfA została udzielona.
Moje pytanie: Czy umowa automatycznie się kończy po wypłacie?
Zastanawiam się nad dalszym korzystaniem z umowy jako zabezpieczenia dla kredytu bankowego po zakończeniu okresu zabezpieczenia w ciągu dziesięciu lat.
Czy jest to możliwe? A jeśli tak, to w jakich warunkach (wypłata częściowa?)?

Mój doradca naturalnie wolałby mi sprzedać nową umowę z ratalnym oszczędzaniem mieszkaniowym zamiast kontynuować starą.

Re: Wypłata z umowy oszczędnościowej Riester Bausparvertrag bez zakończenia umowy

Napisany przez Suxxess
Cześć,
otrzymałem następującą odpowiedź od Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych:
Istniejąca umowa emerytalna nie musi być koniecznie rozwiązana. Zdobyte środki na emeryturę można częściowo lub w całości wypłacić. Kwota wypłaty musi wynosić co najmniej 3000 euro. W przypadku częściowej wypłaty na umowie emerytalnej musi pozostać co najmniej 3000 euro środków na emeryturę objętych wsparciem. Następnie można ją kontynuować z odpowiednimi dopłatami. Kolejna wypłata kapitału w celu redukcji zobowiązań jest możliwa do momentu rozpoczęcia okresu wypłat.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj: Wypłata z starej umowy Riester - Czy można kontynuować umowę? - Finanse - Społeczność Finanztip

Oznacza to, że musisz pozostawić 3000 euro w umowie, aby móc kontynuować umowę, co ma oczywiście sens, ponieważ wtedy ponosisz mniejsze koszty niż w przypadku podjęcia nowej umowy. (Która może nawet mieć gorsze warunki)

W przeciwnym razie umowa prawdopodobnie zostanie zakończona, pamiętaj jednak, że w przypadku wypłaty zostanie utworzone konto wsparcia mieszkaniowego, a wypłacona kwota będzie roczne oprocentowana 2%. W wieku emerytalnym będziesz musiał opodatkować tę sumę z konta wsparcia mieszkaniowego.

Napisany przez Biskupeme
Ktoś, kto wypłaca wszystko z planu oszczędnościowego, ryzykuje, że środki z Riester zostaną później odzyskane wstecz. Ja zdecydowałem się zostawić mój Riester.

Napisany przez uwehaensch

Kto pobiera wszystko z planu oszczędnościowego ryzykuje to, że Riester może zostać później odzyskany wstecz. Zachowałem swojego Riester.

Co za nonsens, przy nienaruszającej pomocy finansowej nic nie będzie żądane z powrotem.

Więc jeśli ktoś nie ma pojęcia, to lepiej nic nie mówić!

Napisany przez katalog49

Co za nonsens, w przypadku bezdotykowej wypłaty nic nie jest żądane z powrotem.

Więc jeśli ktoś nie ma pojęcia, to po prostu nic nie mów!

Ten już się zna. Dzisiaj już wstawił 12 odpowiedzi najwyższej jakości.

Napisany przez C. Andreas
Wycofanie środków, jak to ma miejsce w ubezpieczeniach/funduszach Riester lub planach oszczędnościowych bankowych, nie jest możliwe w przypadku umów budowlanych Riester. Umowy budowlane Riester mogą być jednak zerwane, a zgromadzone środki mogą być wykorzystane bez utraty dopłat. Drugą opcją byłoby obniżenie sumy oszczędności budowlanych (umowy budowlane Riester nie mogą być dzielone), aby umowa ta była poddana przydziałowi. W Państwa przypadku zaleciłbym obniżenie sumy oszczędności budowlanych do 25 000 euro i wycofanie środków + 10 000 euro kredytu budowlanego. 10 000 euro otrzymają Państwo w gotówce (bez wpisu do księgi wieczystej), co zwiększy Państwa kapitał własny wobec banku. Dzięki temu dopłaty mogą być dalej wykorzystywane na spłatę kredytu. Dodatkowo mają Państwo opcję aktywacji podatkowej w wysokości 2 100 euro.

Napisany przez Bauwunsch
Cześć,

@C. Andreas:

Istnieje ustawa poprawiająca zabezpieczenie wieku, w której czytamy:
2.5 "Wohn-Riester": Większa elastycznośćDzięki ustawie poprawiającej zabezpieczenie wieku wprowadzono dalsze ulepszenia w systemie emerytalnym dla posiadaczy nieruchomości (Wohn-Riester), które uczyniają istniejące przepisy bardziej elastycznymi i prostszymi....
...Inwestor nadal może wybierać między częściowym a pełnym wypłaceniem kapitału. Jeśli zdecyduje się wykorzystać tylko część zabezpieczonego kapitału emerytalnego na własną nieruchomość, musi pozostawić co najmniej 3 000 € w umowie. Resztę można wypłacić...
(Źródło: bundesfinanzministerium)

Teraz tu jest sztuczka, ponieważ na przykład w naszym przypadku (BHW Riester Bausparer) bank powołuje się na autonomię produktu (cokolwiek to oznacza) i twierdzi, że wyłączył tę ustawę w swoich ogólnych warunkach umowy. W umowie jest tylko napisane, że w razie wypłacenia pełnej kwoty umowa zostanie rozwiązana. Bausparer założyliśmy w 2012 roku, a ustawa została uchwalona dopiero w 2014 roku.
Czy ktoś miał już z tym do czynienia? To chyba nie może być zgodne z prawem?!

Napisany przez obelix

To nie może być zgodne z prawem?!

ale jest.

Napisany przez Bauwunsch
Dziękuję Obelixowi za tę konstruktywną odpowiedź.
I gratulacje z okazji mianowania Pracownikiem miesiąca w BHW!

Mam nadzieję, że może wciąż znajdzie się ekspert znający się na tym temacie...

Napisany przez obelix
1. Nie jestem ani w BHW, ani w innej kasie oszczędności mieszkaniowej.

2. Sami dostarczyli Państwo poprawną argumentację w ostatnim akapicie.

Każda kasa oszczędności mieszkaniowej uzyskała certyfikację swoich własnych warunków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata