Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank nie przyjmuje wypowiedzenia §489.

Napisany przez x11schatz
Cześć członkowie forum,
Złożyłem wypowiedzenie umowy pożyczki zgodnie z § 489 ust. 1 pkt 2 na dzień 30.04.2017 listem oraz faksem.
Bank odpowiedział teraz:
... w odniesieniu do Pana listu z dnia 10.06.2015, z przykrością informujemy, że wypowiedzenie Pańskiej powyższej umowy pożyczki nie jest obecnie możliwe.
Zgodnie z § 489 ust. 1 pkt 2 BGB w przypadku okresów oprocentowania dłuższych niż 10 lat wypowiedzenie nie może być złożone wcześniej niż po 10 latach od pełnego otrzymania pożyczki. Najwcześniejsza data wypowiedzenia Pańskiej powyższej umowy pożyczki to 02.10.2016 r.
Wypowiedzenie złożone i dostarczone nam wcześniej nie jest skuteczne, w związku z czym odrzucamy je.
W mojej opinii powyższy paragraf nie mówi nic o terminie złożenia wypowiedzenia, lecz jedynie o najwcześniejszym możliwym terminie wypowiedzenia umowy pożyczki. Nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać po otrzymaniu tego listu, ale w moim odczuciu to raczej taktyka zaciemniania klienta.
Więc, moim zdaniem, termin mojego wypowiedzenia powinien być 02.04.2017, natomiast ja przyjąłem 30.04.2017. Jednak (przynajmniej tak to rozumiem) nie to jest powodem odrzucenia wypowiedzenia, a czas dostarczenia wypowiedzenia do banku.
Co na to eksperci tutaj?
Dzięki z góry za Wasze starania i odpowiedzi.

Napisany przez 2RAM
Nie zwalniaj, wycofaj.......zobacz inny wątek

Napisany przez x11schatz
Cześć, którą wątek mają na myśli?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z ustawą BGB 489 po pełnej wypłacie pożyczki można ją wypowiedzieć po 10 latach, z zachowaniem 6-miesięcznego terminu wypowiedzenia.
Czy nie ma tu błędu z datami, jeśli bank pisze o roku 2016?

Napisany przez 2RAM
Widerrufsjoker - Doświadczenia..........

Napisany przez x11schatz
Data (przynajmniej tak to rozumiem) dla ewentualnej wypowiedzenia umowy byłaby 02.04.2017. Czyli 10 lat po ostatniej wypłacie = 02.10.2016 + 6 miesięcy terminu wypowiedzenia daje 02.04.2017.

Zgłoszenie wypowiedzenia nie może być złożone przed upływem 10 lat.

Tak jak rozumiem to pismo, mogę wysłać/moje wypowiedzenie lub pismo wypowiedzenia najwcześniej 02.10.2016, ponieważ wcześniej nie będzie uznane.

Moim zdaniem, możesz już teraz wypowiedzieć umowę zgodnie z § 489 Kodeksu cywilnego na dzień 02.04.2017, jeśli chcesz to zrobić. To nie ma nic wspólnego z odstąpieniem od umowy, lecz z możliwością wypowiedzenia jej, jeśli okres obowiązywania oprocentowania przekracza 10 lat.

Napisany przez 2RAM
Ale odwołanie prawdopodobnie przyniesie pieniądze....
To powinien sprawdzić prawnik!

Napisany przez x11schatz
Tak, okres zapadalności oprocentowania wynosi 15 lat (do 2020 roku).
Z tego powodu uważam, że moje wypowiedzenie jest skuteczne, chyba że chodzi o błędne daty. Jednak w piśmie od banku nie chodzi o błędną datę (30.04.2017 zamiast 02.04.2017), ale o datę otrzymania mojego wypowiedzenia. Czy źle interpretuję to pismo?

Myślę, że referent uważa, że można złożyć wypowiedzenie dopiero w październiku 2016 roku. Ja mam jednak inne zdanie. Ponieważ to jest właśnie Państwa oświadczenie woli. Co więc planują Państwo teraz zrobić? Czy zamierzają przekształcić kredyt refinansowy?

Napisany przez x11schatz
Chciałbym przenieść pożyczkę na dług terminowy. Mam już oferty na to. Chciałbym teraz ustalić termin, kwotę tej pożyczki oraz otrzymać potwierdzenie wypowiedzenia, żeby być bezpiecznym. Jak mogę odpowiedzieć na to dla mnie naprawdę niezrozumiałe pismo?

Napisz do zarządu banku, powołując się na BGB 489

Napisany przez guest
Odłączając się od niniejszej sprawy - i wyrażając wyłącznie swoje zdanie, a nie udzielając porad prawnych:

§489 BGB:

1) Pożyczkobiorca może wypowiedzieć umowę pożyczki związanej oprocentowaniem nominalnym w całości lub części,

...

2. w każdym przypadku po upływie dziesięciu lat od pełnego otrzymania pożyczki, zachowując okres wypowiedzenia sześciu miesięcy; jeśli po otrzymaniu pożyczki zawarta zostanie nowa umowa dotycząca terminu spłaty lub oprocentowania nominalnego, to moment tej umowy zastępuje moment otrzymania.

Odczytajmy tekst:

Pożyczkobiorca może wypowiedzieć umowę PO UPŁYWIE 10 lat ...

Banki pewnie mogą zgodnie z uczynnością (nie §489 BGB) wypowiedzieć umowę na odpowiedni termin już teraz, ale z prawnego punktu widzenia, pożyczkobiorca może to zrobić dopiero po upływie 10 lat.

Nie będę omawiał pełnego otrzymania, co nie było tematem dyskusji na początku.

Dlaczego bank to robi? Trzyma się prawa. Przyjazne dla klientów / sensowne? Prawdopodobnie nie.

Wskazówka: w dniu upływu 10 lat idź do banku z okresem wypowiedzenia sześciu miesięcy (żądaj potwierdzenia). Wcześniejsza data byłaby Z PUNKTU WIDZENIA PRAWNEGO (i według mnie) nieważna.

gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata