Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rachunek oszczędnościowy i podatek od zysków kapitałowych

Napisany przez AirDevil81
Cześć Forum Finansowe, od kilku dni szukam odpowiedzi na moje pytanie za pomocą Googla i mam nadzieję, że teraz tutaj znajdę to, czego szukam: Chcę otworzyć konto oszczędnościowe, a już za pomocą kalkulatora Tagesgeldrechner od Capital znalazłem odpowiedniego dostawcę. Ten jednak wypłaca odsetki miesięcznie. Oczywiście, bez podatku od zysków kapitałowych jest to korzystne. Jednak gdy co miesiąc pobierane jest 28% odsetek, cała sytuacja wygląda już mniej atrakcyjnie. Przykład liczbowy (bez uwzględniania kwoty bazowej): Kwota inwestycji: 10.000€ Stopa procentowa: 4,5% Podatek od zysków kapitałowych: 28% Saldo po 12 miesiącach bez potrącenia podatku: Miesięczne oprocentowanie: 10.459,40 € Oprocentowanie co kwartał: 10.457,65 € Roczne oprocentowanie: 10.450,00 € Saldo po 12 miesiącach z potrąceniem podatku: Miesięczne oprocentowanie: 10.328,85 € Oprocentowanie co kwartał: 10.414,28 € Roczne oprocentowanie: 10.439,50 € Wnioski: Bez podatku od zysków kapitałowych efekt składania procentów miesięcznie ma pewną przewagę nad wypłatą kwartalną i roczną. Przy podatku od zysków kapitałowych, potrącone co miesiąc 28% znacząco zmniejszają efekt składania procentów, a roczna wypłata wyróżnia się swoim tylko jednorazowym opodatkowaniem 450 € kwoty odsetek. Roczna wypłata odsetek jest zdecydowanie preferowanym rozwiązaniem. Pytanie: Czy warto teraz zwracać uwagę na roczne wypłaty odsetek w kontekście podatku od zysków kapitałowych? (Czy źle rozumiem system)... Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą! Dziękuję! Pozdrowienia AirDevil

Napisany przez ADMCI4
Po twoim świetnym obliczeniu najlepiej wypadniesz bez potrącenia podatku liniowego w przypadku miesięcznego oprocentowania, z potrąceniem podatku liniowego w przypadku rocznego oprocentowania (chociaż nie sprawdziłem Twoich obliczeń). Jednak nie zrozumiałem, które oprocentowanie (miesięczne, kwartalne, czy roczne) jest standardowe? Czy można wybrać metodę oprocentowania w swoim banku podczas otwierania konta? Zawsze liczę tak: Podatek liniowy 25% * [Kapitał początkowy * (1 + Oprocentowanie)] -> na 1 rok Jeśli chcę zainwestować na 4 miesiące: Podatek liniowy 25% * [Kapitał początkowy * (1 + Oprocentowanie) * 4 / 12] -> na 4 miesiące Pozdrawiam Mousse

Cześć Mousse, Twoja odpowiedź otworzyła mi oczy. Wydaje mi się, że nie powinienem traktować konta oszczędnościowego jako konta w tradycyjnym sensie, ale raczej jak inne formy inwestycji (np. fundusze). Przy takich formach inwestycji również nie ma konieczności rozliczania się, gdy fundusz przenosi dochody wewnętrzne. Poprawne?

Napisany przez ramonciko
Cześć AirDevil, być może ten kalkulator podatku zryczałtowanego okaże się przydatny: Kalkulator podatku zryczałtowanego - oblicz podatek zryczałtowany Ten kalkulator oblicza podatek zryczałtowany od dochodów z kapitałowych takich jak np. lokaty terminowe. Pozdrowienia ramonciko

Napisany przez Vanessa
Możesz sprawdzić bieżące oprocentowanie lokat terminowych, obliczyć swoje zyski z inwestycji i odjąć kwotę wolną od podatku w wysokości 801€ (pojedynczy) lub 1.500€ (żonaty).

Napisany przez ADMCI4
Czy pieniądze muszą być dostępne codziennie? Czy chodzi bardziej o budowę kapitału? W takim przypadku warto zajrzeć na tę stronę: sparer-gilde.net. Tutaj zysk jest wypłacany rocznie, ale może pozostać na koncie, jeśli jest to preferowane, co pozwoli uniknąć podatku od zysków kapitałowych.

Cześć wszystkim, W ciągu 8 miesięcy, które minęły między moim zapytaniem a dzisiejszą odpowiedzią, na rynku finansowym działo się wiele. Z uwagi na stopy procentowe, stawki odsetek od lokat terminowych drastycznie spadły - obecnie w moim przypadku oprocentowanie wynosi zaledwie nieco poniżej 2% (w styczniu przy otwarciu konta było to prawie 5%). O kapitale początkowym można dziś tylko pomarzyć. Temat Gildii Oszczędzających brzmi już dość podejrzanie interesująco - zasada stojąca za tym wydaje się być zrozumiała, ale gwarantowany roczny zwrot w wysokości 10% z 100% pewnością budzi we mnie pewne wątpliwości. Czy ktoś ma już doświadczenia z tego rodzaju inwestycją? Z poważaniem AirDevil Uzupełnienie: Po zgooglowaniu Gildii Oszczędzających moje spojrzenie na świat wróciło do normy - chodzi o formę inwestowania, która delikatnie mówiąc jest bardzo dziwna i pasuje tylko do określonych osób :-) W takim razie lepiej trzymać pieniądze pod poduszką jak za czasów babci... tam są bezpieczniejsze.

Napisany przez eisteezitrone99
Powinieneś skorzystać z kalkulatora lokat, dzięki czemu możesz uzyskać lepszy wgląd w swoje finanse. Ja sama postępuję właśnie w ten sposób. Tutaj, na tej stronie, możesz dowiedzieć się więcej na ten temat.

Napisany przez Goran
Jeśli limit ulgi na oszczędności został wyczerpany, pobierana jest oczywiście podatek liniowy. W innym przypadku można go jednak uniknąć poprzez wykorzystanie kwoty (801 € dla singli lub 1.602 € dla małżeństw) oraz odpowiednie zlecenie zwolnienia.

Napisany przez Ravemaster84
Wątek ma 4 lata.....

Napisany przez Goran

Wątek ma 4 lata.....

Tak, przepraszam, zauważyłem to...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata