Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przeorganizować ze względu na aktualną sytuację na rynku?

Napisany przez mantho
Cześć wszystkim,

moja doradczyni z DVAG doradza mi zmianę funduszu DWS Flexpension 2022 na alternatywę w postaci 3 innych funduszy:
1.) DWS Vermögensmandat Dynamik
2.) DWS Vermögensmandat Balance
3.) DWS Vermögensmandat Defensiv

Oczywiście zastanawiam się dlaczego? Jako jedyny powód podaje obecną sytuację na rynku.
Co o tym myślicie?

Pozdrowienia,
Manfred

Napisany przez 2titan1981
Pozwól, że przedstawie wszelkie koszty związane z przesunięciami, jakie zostaną poniesione. Oraz wszystkie zmiany, jakie by nastąpiły.

Koszty bieżące z pewnością wzrosną dla wszystkich 3 funduszy. Niech to zostanie ładnie obliczone, ile kosztów powstaje w twoim obecnym przypadku i jakie będą koszty w innych przypadkach. Ponieważ potrzebują one tak dużo lepiej działać, abyś mógł odzyskać to samo.

W najlepszym przypadku, niech ktoś inny także zweryfikuje wszystko jeszcze raz.

Napisany przez uwehaensch
Typowy nonsens DVAG!

Te 3 fundusze DWS (drogie i jeszcze niedawno na rynku) wydają się teraz być modne, zaleciłem je również klientom. Wygląda na to, że obecnie obowiązuje szczególnie wysoka prowizja zwrotna.

Dlaczego zamiennie? Te 3 fundusze są fundamentalnie różne pod względem ryzyka i strategii inwestycyjnej. Co powiesz na konkretną rekomendację (opartą na analizie twojej sytuacji i życzeniach) od twojej doradczyni?
Jeśli na przykład masz już w tym Strategię Mandatu, dlaczego nie rozważyć dostępnych alternatywnych, dobrych i sprawdzonych akcji funduszy DWS (np. Top-Dividende)?

Ale nawet jeśli koszty zmienią się po zmianie (wyższe bieżące opłaty funduszu), nie martw się. Twój produkt jest już i tak niezwykle drogi, a wszystko jest lepsze niż sprzedawany od dziesięcioleci DWS Flexpension.

Przepraszam, jeśli teraz przedstawiam to drastycznie, ale funduszowa polisa emerytalna Riester AachenMünchener z DWS Flexpension jest prawdopodobnie jednym z najdroższych i najbardziej bezsensownych produktów (Dlaczego fundusz gwarancyjny, skoro składki własne i dopłaty do Riester są już w końcu gwarantowane).

Czy zerknąłeś kiedyś na wyniki funduszu DWS Flexpension 2022 z ostatnich 5 lat? Po odliczeniu opłat funduszu wychodzi około 2,0% rocznie. Następnie odlicz koszty bieżącego ubezpieczenia, wynik...

Napisany przez Peter Wolnitza
Zawsze z zasady: Niezależnie od tego, jak kiepskie były dotychczasowe zyski/wyniki z Pańskiego punktu widzenia jako klienta, my, jako sprzedaż DVAG, zawsze znajdziemy optymalizację (żeby wyciągnąć jeszcze kilka procent więcej dla siebie)

Należy zauważyć:
Klient DVAG to jedyny ssak na tej planecie, któremu można bezustannie naciągać skórę ponad uszami....

EDYCJA
Poprawione 2 żałosne błędy ortograficzne....
Wiem, że mój komentarz nie jest zbyt pomocny... ale musiało to zostać powiedziane

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata