Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oświadczenie o odstąpieniu od umowy w przypadku prolongaty

Napisany przez glamau
Cześć, w 2007 roku zaciągnąłem pożyczkę ratalną na nową stopę procentową na 10 lat. Częścią nowej umowy była pouczenie o odstąpieniu od umowy. Teraz odkryłem, że nie jest zgodne z standardowym pouczeniem ustawodawcy. Ponieważ pożyczka została w międzyczasie przeniesiona do innego banku i wymagano znacznych opłat za przedterminową spłatę, poprosiłem o zwrot, ponieważ pouczenie było wadliwe. Bank odmówił i wskazał, że została tylko ustalona nowa stopa procentowa, a pouczenie o odstąpieniu od umowy było zbędne, jest to prolongata. Czy ktoś może mi pomóc? Dziękuję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdy refinansowanie z wpłatą zaliczkową jest zawierane w ramach prolongaty, bank nie musi zamieszczać pouczenia o prawie do odstąpienia w refinansowaniu z zaliczką.

Wyrok z dnia 15 marca 2012 r. (sygnatura: 6 U 35/11) Sąd Apelacyjny w Düsseldorfie

Napisany przez glamau
Cześć,
dziękuję za wiadomość.
To nie było przekazywanie długu.
Umówiono nowe zabezpieczenie oprocentowania na 10 lat i zostało podpisane przez wszystkie strony.
Bank wtedy użył pouczenia o odstąpieniu od umowy.

Napisany przez credere
Nie jestem prawnikiem, ale uważam, że następujący wyrok jest w zasadzie bardzo odpowiedni:

https://www.ebnerstolz.de/de/bgh-zum-...ung-10402.html

W związku z tym nie sądzę, że możesz zrezygnować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata