Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne nowa umowa

Napisany przez hsk50733
W dniu 1.5.2016 chciałbym wypłacić moje ubezpieczenie bezpośrednie jako jednorazową płatność. ubezpieczenie zostało zawarte dnia 1.11.2006. W kwietniu 2016 roku skończę 63 lata. Niestety istnieją różnice opinii dotyczące traktowania podatkowego wypłaty. Według przeważającej opinii moich ekspertów, opodatkowane zostaną jedynie dochody z odsetek, czyli różnica między wpłaconymi składkami a kwotą wypłaty. Inni są zdania, że cała kwota wypłaty, czyli składki i dochody z odsetek, będą opodatkowane w całości. Być może ktoś tutaj może udzielić mi fachowych informacji, abym mógł się odpowiednio przygotować. Składek na ubezpieczenie społeczne dla mojego obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego nie muszę płacić, potwierdziła mi to już moja kasa chorych. Dziękuję.

Napisany przez Fanage
Cześć,

w zasadzie podlega opodatkowaniu tylko wzrost wartości ubezpieczenia emerytalnego. Oznacza to: kwota wypłaty pomniejszona o wpłacone składki (Uwaga: zwróć uwagę również na ryzyko bimetryczne, ponieważ nie każde ryzyko jest tutaj doliczane).

Ponieważ nie spełniono zasady 12/60 (umowa zawarta przed 2012 rokiem), pełny wzrost wartości podlega opodatkowaniu podatkiem od zysków kapitałowych. Zostanie on pobrany bezpośrednio przez ubezpieczyciela. Warto również rozważyć dostosowanie dyspozycji przeznaczenia.

Czy suma jest potrzebna na zakupy czy ewentualną emeryturę? Jeśli ma być z niej generowana emerytura, konieczna będzie rozmowa z odpowiednim doradcą.

W razie dalszych pytań, zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z nami.

Fanage.de

Napisany przez hsk50733
Cześć i dziękuję za bardzo szybką odpowiedź.
Chciałbym wypłacić kwotę w jednej transzy, więc nie w formie miesięcznej renty ani częściowej wypłaty. Umowa jest zawieszona od 1.7.2014 r. i zostanie wypłacona 1.5.2016 r. (łączny okres trwania 92 miesiące = 7 lat, 8 miesięcy). Nie jest to duża suma, ponieważ zacząłem wpłacać późno, ale mimo wszystko: Wpłacone składki = ok. 14 000, - EUR, odsetki, nadwyżki = ok. 700, - EUR. Jeśli dobrze rozumiem, to tylko ok. 700, - EUR podlega opodatkowaniu? Takie jest również przeważające zdanie.

Napisany przez Fanage
Witam,

tu jeszcze raz trzeba coś wyjaśnić. Oprócz podatku od wartości wzrostu (podatek masowy), nadal istnieje obowiązek opodatkowania wypłat z ubezpieczeń kapitałowych zgodnie z § 22 Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.

To, co stanowi wzrost wartości, podlega opodatkowaniu tylko 700 euro zgodnie z podatkiem masowym, tak jest. Te 700 euro stanowią podstawę wyliczenia podatku masowego.

Niemniej jednak wypłaty z zabezpieczeń emerytalnych zgodnie z § 22 Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nadal podlegają pełnemu opodatkowaniu wypłacanej kwoty. Oznacza to, że kwota ta powinna być zgłoszona do celów podatkowych i jest w pełni opodatkowana. Nie ma to jednak nic wspólnego z podatkiem masowym, ponieważ dotyczy to tylko wzrostu wartości. Ten tzw. opóźniony system opodatkowania istnieje tylko dlatego, że w fazie oszczędzania część dochodu brutto jest wpłacana do umowy bez opodatkowania. Jest to rodzaj odroczenia podatków, które państwo odzyskuje potem w momencie wypłaty lub świadczenia emerytalnego.

Sugerujemy ewentualnie skorzystanie z usług doradcy podatkowego, aby mógł on dokładnie przedstawić skutki.

Fanage.de

Napisany przez hsk50733
Cześć,
no cóż, teraz nie potrzebuję już doradcy podatkowego. Wypłacana suma zostanie opodatkowana według indywidualnej stawki podatkowej obowiązującej na emeryturze (78%/22%). To już zostało obliczone i musiałbym zapłacić około 3.900,-- € podatku. Pozostaje mi wtedy nadal około 10.000,-- €. Dzięki :eek:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata