Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Poszukiwanie mieszkania sprawdzenie w Schufa

Napisany przez Lena2010
Cześć wszystkim,

obecnie szukam mieszkania do wynajęcia.

Wszyscy wynajmujący, spółdzielnie mieszkaniowe i spółdzielnie żądają informacji od Schufy, co uważam za słuszne.

Mam jednak dwie pytania:

Pytanie 1: Czy wniosek o informacje od Schufy po mojej zgodzie szkodzi mojemu wynikowi w Schufie? Czy jest to podobne do wniosków kredytowych i czy zostaje zapisane jako zapytanie w moich informacjach?

Pytanie 2: Jeśli wyraziłem zgodę na uzyskanie informacji, jakie informacje otrzyma ta osoba? Czy tylko to, że nie ma negatywnych cech w tej chwili? Czy może też inne informacje, takie jak mój wynik kredytowy, że mam prywatny kredyt?

Bardzo mi pomoże, jeśli ktoś odpowie mi na te pytania.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Właściciele nieruchomości zazwyczaj nie mogą sprawdzać twojego wyniku w Schufa, ale mogą żądać od ciebie samoopisu. Nie ma to wpływu na twój wynik kredytowy.

Napisany przez Fanage
Cześć,

jeśli nie jest to duże przedsiębiorstwo, na przykład Gewoba, to dla wynajmującego wystarczy oryginalne pismo od Schufy, w którym stwierdza się, że istnieją wyłącznie pozytywne cechy. Osobista opinia
jest przeznaczona wyłącznie dla ciebie.

Większe przedsiębiorstwa chętnie jednak proszą o podpisanie zgody na uzyskanie informacji. Jednakże uzyskują one tylko informacje branżowe lub informacje o tym, jakie cechy (pozytywne lub negatywne) istnieją.

W przypadku dalszych pytań proszę o kontakt bezpośredni.

Fanage.de

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Lena2010, dlaczego nie zamówisz tutaj raportu z SCHUFA za 24,95 EUR, który przychodzi szybko, lub skorzystasz z §34 BDSG, który daje możliwość darmowego otrzymania raportu SCHUFA raz w roku? Może to jednak trochę potrwać, zanim otrzymasz raport. Pamiętaj tylko, aby zabrać go ze sobą do każdego wynajmującego.

Napisany przez bslbsl
Cześć,
chcę przywrócić ten wątek:
Jeśli zgadzasz się na klauzulę dotyczącą Schufy podczas składania wniosku o mieszkanie, jakie dane mogą większe spółki mieszkaniowe, które są partnerami Schufy, uzyskać? Czy tak samo szczegółowo jak na przykład bank?
Tylko pozytywne / negatywne cechy? Scoringi?
Czy ci partnerzy kontraktowi widzą, czy na przykład masz kredyty/konta itp.?

Napisany przez Daukind

Cześć,
odkopię ten wątek:
Jeśli wyrazisz zgodę na klauzulę Schufa podczas składania wniosku o mieszkanie, jakie dane mogą pobierać większe spółdzielnie mieszkaniowe, które są partnerami handlowymi Schufy? Czy tak samo szczegółowo jak na przykład bank?
Czy partnerzy handlowi widzą, czy na przykład masz aktywne kredyty/konta itp.?

Tylko informacje o opóźnieniach w płatnościach (negatywne cechy) są udostępniane. Brak informacji o tym, u kogo i jakiego rodzaju opóźnienia. W razie potrzeby może być przesłana wartość punktowa.

Napisany przez bslbsl

Tylko informuje, czy występują problemy z płatnościami (negatywne znaki). Nie u kogo i jakiego rodzaju. W razie potrzeby przekazywana jest wartość punktowa.

Jaki więc ma z tego korzyść spółdzielnia mieszkaniowa, która jest partnerem Schufa, w porównaniu do innych wynajmujących, którzy nimi nie są?
Ostatecznie potencjalny najemca przynosi własne informacje (za które i tak sam płaci), i tam również zawarte są tylko pozytywne/negatywne informacje - jako partner Schufa, myślę, że się także płaci coś?
Nie rozumiem sensu tego?

Napisany przez Bitte
Zgodnie z Niemieckim Stowarzyszeniem Najemców nie ma obowiązku pokazywania swojej informacji w Schufa osobie trzeciej (ochrona danych). To musi być dobrowolne !!

Informacja o Schufa jako warunek współwynajmu, najemca nie jest prawnie zobowiązany do przedstawienia ani wyrażenia zgody.

Ale: Istnieje tylko jedno mieszkanie w firmie zarządzającej nieruchomościami, jeśli wyrazi się zgodę, a zgodnie z § 240 kodeksu karnego jest to wymuszanie.
(1) Kto bezprawnie zmusza człowieka do działania, tolerancji lub zaniechania poprzez przemoc lub groźbę poważnej szkody, podlega karze pozbawienia wolności do trzech lat albo grzywny.

Punkt 2, Jeśli przed zawarciem umowy najmu właściciel wymaga dostarczenia przez najemcę informacji Schufa lub wyrażenia zgody na jej pozyskanie przez właściciela, wielu najemców uważa, że są zobowiązani do przedstawienia lub zgody. Jednak w żadnym wypadku nie jest to obowiązkowe. Najemca nie ma wtedy prawnego obowiązku, ponieważ nie ma jeszcze stosunku umownego między najemcą a właścicielem.

Alternatywa B. jeśli nie jest to możliwe bez informacji z Schufa. Najemca powinien zadbać, aby właścicielowi przekazać jedynie ograniczone informacje konsumenckie, a nie pełne informacje własne. Dane zawarte w informacji konsumenckiej są jedynymi danymi interesującymi dla właściciela.

Napisany przez bslbsl
Twoja odpowiedź jest miła i poprawna, ale nie odpowiada ani na moje, ani na pytanie autora wątku ^^
PS: Odmówienie udzielenia informacji z firmy Schufa podczas aplikacji o mieszkanie jest równoznaczne z porażką - Teoria ≠ Praktyka

Napisany przez Daukind

Ale: Wspólnoty mieszkaniowe udostępniają tylko jedno mieszkanie w przypadku wyrażenia zgody, co jest w świetle § 240 Kodeksu karnego wymuszeniem.

Rzadko kiedy czytałem coś takiego bez sensu.

Napisany przez Bitte

Rzadko czytałem takie bzdury.

Teraz wyjaśnij mi dlaczego Twoim zdaniem to jest bzdura??
Informacje z Biura Informacji Gospodarczej, jako warunek do umowy wspólnej, którą najemca nie jest zobowiązany ani do przedłożenia, ani do wyrażenia zgody z prawnego punktu widzenia.
§ 240 Kodeks karny, to uważam za wymuszanie bez informacji z Biura Informacji Gospodarczej, żadnego mieszkania.

Napisany przez Daukind

Wtedy powiedz mi, dlaczego według ciebie to jest śmieciowe??
Informacja z Schufa jako warunek współprowadzenia umowy najmu; prawny najemca nie jest ani zobowiązany do przedstawienia, ani do wyrażenia zgody.

Wynajmujący również nie ma obowiązku akceptowania cię jako najemcy. Jeśli nie otrzymasz kredytu bez informacji z Schufa, czy to będzie również uznane za nękanie?

Napisany przez Bitte

Właściciel mieszkania nie ma obowiązku prawnego akceptować Cię jako najemcę. Jeśli nie otrzymujesz kredytu bez sprawdzenia w bazie Schufa, czy to również jest szantaż?

Dzień dobry, już wstawaliście?? Zobaczcie, co powiedział użytkownik @bslbsl. Tyle na temat!
Pytanie 2: Co ma kredyt do wynajmu mieszkania??
Proszę spróbować wyrażać się na temat i nie zawsze być obraźliwym. Jesteś jednym z użytkowników forum, który wypowiada się na tematy w górę z odpowiedziami typu to jest śmieć i tak dalej. Nie mogę Cię traktować serio, a dla mnie sprawa, którą reprezentujesz, została wyjaśniona na forum.

Napisany przez Daukind

Dzień dobry, już wstawali? Spójrzcie w górę, na to, co napisał użytkownik @bslbsl. Tyle na temat odpadów!
Pytanie 2: co ma do czynienia kredyt z wynajmem mieszkania?
Proszę spróbować być obiektywnym i przestać zawsze być obraźliwym. Jesteś jednym z użytkowników forum, który swoje posty podbija odpowiedziami na temat odpadków i inne tego typu. Nie potrafię Ciebie traktować poważnie i moim zdaniem to, co dotyczy Ciebie na forum, zostało już wyjaśnione.

W porządku. Dziękuję za potwierdzenie moich podejrzeń.

Napisany przez brainy

Pytanie 2, co ma kredyt do wynajmowania mieszkania??

To oba umowy ciągłe, w których jako pożyczający powinieneś bardzo dokładnie sprawdzić partnera umownego.

Schufa, decyzje podatkowe z ostatnich 3 lat oraz wyciągi bankowe z ostatniego roku

Napisany przez xlarge
Jeśli ktoś ma problemy z płaceniem odsetek od kredytu, prawdopodobnie będzie miał również problemy z płaceniem czynszu...

Napisany przez Lars04
Kto ma problemy ze spłatą odsetek od kredytu, najprawdopodobniej będzie miał również problemy ze spłatą czynszu...

Mimo że jedno nie wyklucza drugiego, nadal nie należy przesadzać.

Napisany przez tivopu

Według Związku Najemców nie ma obowiązku pokazywania swojej historii kredytowej osobie trzeciej (ochrona danych osobowych). To musi być dobrowolne!

Informacja z Schufy jako warunek umowy najmu,
najemca nie jest prawnie zobowiązany do przedstawienia ani wyrażenia zgody.

Ale: Zgodnie z § 240 kodeksu karnego, jest to szantaż, jeśli istnieje tylko jedno mieszkanie w spółdzielniach mieszkaniowych, jeśli wyrazisz zgodę.
(1) Kto namawia człowieka niezgodnie z prawem do wykonania działania, zniesienia lub zaniechania poprzez użycie przemocy lub groźb z poważnym krzywdzeniem, podlega karze pozbawienia wolności do trzech lat albo grzywny.
Punk 2,
Jeśli przed zawarciem umowy najmu właściciel prosi o przedstawienie informacji z SCHUFA np. w ramach samodzielnego oświadczenia najemcy lub o zgodę na uzyskanie takiej informacji przez samego właściciela, wielu najemców uważa, że są zobowiązani do przedstawienia informacji lub wyrażenia zgody. Jednak w żadnym wypadku nie jest to konieczne. Najemca nie ma w tym momencie obowiązku prawny z tego powodu, że nie ma jeszcze stosunku umownego między najemcą a właścicielem.

Wariant B. jeśli nie ma możliwości bez informacji z Schufy.
Najemca powinien zadbać o to, aby przesłać właścicielowi tylko ograniczoną informację konsumencką, a nie pełne własne informacje. Tylko dane zawarte w informacji konsumenckiej są interesem właściciela.

Związek Najemców... Przepraszam, ale często to jest tylko gadanie. Ponieważ w końcu mieszkanie dostaje po prostu osoba, która na to pozwala. Obecnie popyt jest wystarczająco duży, aby właściciele mogli sobie na to pozwolić.

Napisany przez Philtrat
Tak, to prawda, kto chciałby wpuszczać do domu kogoś, kto od samego początku stawia opory?

Napisany przez tivopu
Również miło zresztą ze strony Schufy: Złożyłem wniosek o informację. Całkiem łatwo pocztą, ponieważ można raz w roku bezpłatnie złożyć wniosek o informacje w Schufie. I co się stało: List wraca. Nieudane doręczenie. Chociaż adres jest poprawny. Na pytanie reakcja była zdziwienie. A gdy się poszuka w Google, stwierdza się, że niestety jest to powszechna praktyka. Skandal...

Napisany przez Bitte
Więc trochę się rozejrzałem, gdzie w ogóle informacja o badaniu w Schufa jest wymagana jako warunek konieczny do współwynajmu.

W miejscowościach do 2000 mieszkańców nikt tego nie chce, nikt nie pyta. Mogłem mieć bez problemu 21 mieszkań z garażem o powierzchni do 74 m² bez wymagania badania w Schufa jako warunku do współwynajmu, w promieniu do 50 km od Würzburga. To jest również możliwe w okolicach Heilbronn w promieniu do 60 km.

Każdy musi sam zdecydować, czy chce mieszkać w mieście, czy też dojeżdżać 60 km (plus/minus) w jedną stronę do pracodawcy.

Związek Lokatorów ma swoje uzasadnienie i to nie jest takie złe!! Nigdy nie miałem z tym problemów i nie jestem związany z właścicielami nieruchomości lub wspólnikami, którzy tego nieuzasadnione żądają. Tylko jeśli pozwoli się to zrobić, to jest winny sam sobie.

To wszystko jest kwestią osobistego podejścia i zawsze znajdzie się coś odpowiedniego, jeśli nie ma się problemu z jazdą trochę dalej. Patrzę na to wszystko bardzo spokojnie. Oczywiście, jeśli czynsz wzrośnie, też coś sobie kupię, ale nie teraz, przynajmniej nie w ciągu najbliższych 7 lat!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata