Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu zawodzi na małych kredytach.

Napisany przez mianeo
Cześć wszystkim,

Być może ktoś z Was będzie w stanie nas oświecić.

Mój mąż i ja chcemy sfinansować Dom. Ja pracuję od 3 lat i moje miesięczne wynagrodzenie netto to 1665 €, a mąż zarabia 400 €. W październiku kończy studia i prawdopodobnie niedługo znajdzie pracę jako inżynier mechanik.

Cena domu to 120 000 €, a potrzebujemy dodatkowo 20 000 € na wymianę ogrzewania. Na koszty dodatkowe (podatek od nieruchomości, opłata dla pośrednika itp.) mamy własny kapitał. Dodatkowo posiadamy również 20 000 €, które chcielibyśmy wykorzystać jako kapitał własny.

W zeszłym tygodniu odwiedziliśmy pośrednika finansowego i otrzymaliśmy czerwoną lampkę. Podczas rozmowy telefonicznej usłyszeliśmy, że problemem jest nasza historia w Schufa.

Mój mąż (95%) i ja (98%) posiadamy tylko pozytywne wpisy, czyli niewielkie kredyty, które spłacamy terminowo.

W Schufa widnieją 2 aktywne małe kredyty, 1 spłacony kredyt oraz kilka kart kredytowych, które nie są używane.

Pośrednik powiedział, że gdybyśmy zrezygnowali z kart kredytowych, spłacili małe kredyty i otrzymali stosowny wpis o spłacie, finansowanie nie stanowiłoby problemu.

Po kilku rozmowach ze Schufa dowiedzieliśmy się, że jeśli spłacimy te 2 małe kredyty wcześniej, to zostaną one oznaczone jako spłacone, natomiast kredyt spłacony w zeszłym roku nie otrzyma takiego wpisu, ponieważ nie został spłacony wcześniej.

Dodatkowo pracownicy Schufa są przeszkoleni, aby rozpoznać, że kredyt został spłacony.

Moje pytanie brzmi: Czy pozytywny wpis w Schufa bez oznaczenia spłacone może stanowić przeszkodę w uzyskaniu kredytu hipotecznego? Czy mam prawo zażądać oznaczenia wpisu jako spłacone?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Mia

Napisany przez MC Muffin
Myślę, że prawdopodobnie ma to dużo wspólnego z niskim dochodem. Najpierw powinny być gromadzone oszczędności, zanim zainwestuje się pieniądze.

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli pożyczka zostanie spłacona przedterminowo, zostanie oznaczona jako spłacona. Jeśli spłata wynika wyłącznie z obliczeń matematycznych, dodatkowa uwaga jest zbędna. Banki monitorują bieżące pożyczki. Wartość punktowa powinna być wystarczająca do uzyskania finansowania.
Jednak dochody zostają zestawione z odpowiednimi kosztami. Oprócz ustawionych kosztów utrzymania oraz ryczałtowych kosztów dodatkowych dla nowej nieruchomości (około €2,50 za metr kwadratowy), koszty związane z ratą kredytu hipotecznego oraz bieżącymi ratami kredytów są zestawione jako koszty. Ponadto często wewnętrznie uwzględnia się rezerwy na ewentualne przyszłe podwyżki stóp procentowych. Tylko gdy te obliczenia wypadną pomyślnie, będzie możliwe uzyskanie kredytu hipotecznego.
Jednak każdy bank stosuje własne obliczenia, więc porównanie z innymi instytucjami kredytowymi może być zatem rozsądne.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie skonsultować swojej sytuacji z ekspertem? Jeśli Twój pośrednik finansowy generuje czerwoną ocenę i informuje Cię jedynie, że kredyty muszą być spłacone, by otrzymać pozytywne orzeczenie, zastanów się, dlaczego nie przeanalizował tego wcześniej podczas sprawdzania bonitetu w ocenie scoringowej.

Albo podczas przeglądu scoringu z wykorzystaniem raportu z Schufa, okazało się, że istnieją kredyty, których wcześniej nie zgłoszono, albo czerwone wyniki scoringowe mają zupełnie inne przyczyny. Aby to ustalić i zrozumieć, ważne jest, aby dowiedzieć się, która bank to sprawdził, z jakim systemem (Starpool, Europace, Hypo Login itp.) przeprowadził scoring oraz jaki był proponowany plan finansowania uwzględniający jakie kredyty.

Jeśli oba Twoje wyniki oceny w Schufa są powyżej 95%, to problem nie leży w Schufa, albo nie tylko w tym, i z pewnością nie oznacza to, że finansowanie jest niemożliwe.

Z którym bankiem konsultował swoją sytuację? Jaki system został użyty? Jaki był proponowany plan finansowania? Jakie kredyty zostały zgłoszone, a jak naprawdę wygląda Twoja sytuacja finansowa?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mianeo, Wskazówka: Jeśli masz stały dostęp do raportu własnej oceny punktowej w SCHUFA, istnieje również pole oznaczone literą R. R jak Reklamacja. Możesz tam złożyć sprzeciw wobec wpisu, który Twoim zdaniem nie jest uzasadniony, a SCHUFA zajmie się tym w tle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata