Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy kapitałowe dochody z oszczędzania w funduszach są opodatkowane rocznie?

Napisany przez einberliner
Cześć,

jestem niestety jeszcze bardzo niedoświadczony jeśli chodzi o inwestycje i kwestie związane z prawem podatkowym, ale niedługo zacznę oszczędzać na Fundusze inwestycyjne i teraz zastanawiam się nad konsekwencjami podatkowymi.

Odkryłem, że mogę wypełnić u mojego banku polecenie zwolnienia od podatku, dzięki któremu mogę bez opodatkowania wypłacić zysk z moich inwestycji kapitałowych do 801 euro rocznie.

Moje pytania:
Jeśli nie wypłacam zysku z inwestycji na koniec roku, ale bezpośrednio inwestuję go z powrotem przez doradcę w fundusze, czy muszę na to mimo wszystko zapłacić podatki? Czy chodzi tylko o zysk, który W KOŃCU wypłacę (np. po 10 latach)?

Jeśli to drugie: Czy byłoby mądre (i legalne) wypłacać zysk co roku (do 801 euro) i od razu ponownie inwestować, aby w ten sposób minimalizować opodatkowanie (np. po 10 latach)?

Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki z góry i pozdrowienia z Berlina!

Napisany przez Cici

Jeśli nie wypłacam zysku rocznego, ale natychmiast dalej inwestuję go w fundusze zalecane przez doradcę, czy muszę mimo to zapłacić podatki? Czy chodzi tylko o zysk, który faktycznie wypłacę w PRZYSZŁOŚCI (np. po 10 latach)?

Opodatkowanie funduszy zależy mocno od konkretnego funduszu. Jeśli tylko kupisz swój fundusz i zostawisz go, nie musisz opodatkować wzrostów kursu, ponieważ zysk z kursu jest opodatkowany jedynie przy sprzedaży za pomocą podatku Belki (oczywiście tylko wtedy, gdy przekracza on kwotę zwolnioną).

Inaczej sprawa ma się z zyskami z funduszu. Jeśli twój fundusz wypłaca odsetki/dywidendy, są one opodatkowane od razu podatkiem Belki, czyli regularnie. Sytuacja komplikuje się, gdy fundusz nie wypłaca (w całości) zysków, ale reinwestuje je (częściowo) bezpośrednio w nowe udziały. W przypadku funduszy krajowych jest to bezproblemowe, ponieważ opodatkowanie następuje dopiero przy sprzedaży. W przypadku funduszy zagranicznych musisz roczne reinwestycje zgłosić w zeznaniu podatkowym, aby mogły zostać poprawnie opodatkowane (choć występują tu również wyjątki, gdzie to nie jest konieczne).

Istnieją również, moim zdaniem, fundusze o nieprzejrzystym opodatkowaniu, które nie wyjaśniają swoich reinwestycji. W takim przypadku państwo po prostu szacuje określoną stopę zysku rocznie, co może prowadzić do horrendalnych dopłat podatkowych przy sprzedaży!

Być może chciałbyś wymienić tutaj konkretne fundusze, aby można było lepiej to ocenić?

Jeśli to druga wersja: Czy byłoby mądrze (i zgodne z prawem) wypłacać zysk co roku (do 801 euro) i natychmiast ponownie inwestować, aby w ten sposób zminimalizować opodatkowanie (po np. 10 latach)?

Oczywiście możesz to zrobić, zawsze gdy wartość twojego funduszu wzrośnie w ciągu roku, sprzedaj go pod koniec roku, opodatkuj wzrost kursu lub pozostaw go poniżej kwoty zwolnionej, a następnie natychmiast kupuj z powrotem udziały funduszu. Należy jednak pamiętać, że przy każdej sprzedaży i zakupie funduszy pobierane są opłaty, które ponownie wpływają na wynik. Zgodnie z moją wiedzą, jest to legalne, nawet możliwe jest zrekompensowanie w ten sposób uzyskanych zysków stratami z innych funduszy.

Napisany przez einberliner
Dziękuję za informacje.

Faktycznie było łatwiej niż myślałem. doradca natychmiast wydrukował wniosek o zwolnienie i wytłumaczył mi wszystko bez konieczności proszenia. Wygląda na to, że w przypadku tego funduszu faktycznie jest coroczne wypłacanie, które jednak (jeśli nie otrzyma innych instrukcji) jest od razu reinwestowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata