Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenie z aplikacją Kalkulator VFE

Napisany przez martin.schmidt
Cześć wszystkim, < br / >
< br / >Jestem nowy na forum i chciałem zapytać, czy ktoś ma doświadczenie z aplikacją iPhone VFE-Rechner? Chodzi o obliczenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Chciałbym się dowiedzieć, czy warto zainwestować te euro. Dzięki. < br / >
< br / >Pozdrowienia, < br / >
Martin

Napisany przez 6Bankkaufmann
Taki program służy jedynie jako taka quasi pomoc orientacyjna. Wiążąca jest tylko odpowiedź banku przesłana na piśmie.

Napisany przez credere
To będzie dla niego jasne, że aplikacja iPhonea nie daje wiążącego wyniku.

@martin.schmidt Kilka razy korzystałem z kalkulatora Interhyp https://www.interhyp.de/interhyp/serv...ator&STYLE=b2c. Nic nie kosztuje, a wartości (przy poprawnych danych) są dość bliskie rzeczywistym obliczonym wartościom.

Cześć wszystkim,
dziękuję za opinie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiążąca jest tylko informacja od mojego banku. Jednak dla mnie ważna jest przejrzystość i kontrola ;-)

Wypróbowałem kalkulator Interh., niestety nie uwzględnia on dodatkowych spłat. Potem znalazłem kalkulator od f-m-h, który przynajmniej obejmuje dodatkowe spłaty.

W rezultacie zainwestowałem w aplikację VFE-Rechner i jestem bardzo zadowolony, ponieważ mogę wygodnie liczyć bezpośrednio na telefonie. Mogę wprowadzić opcje oraz inne parametry mojego banku. Niestety wyniki są bardzo podobne - mam na myśli wynik od banku i wynik na iPhone, więc miałem niewiele miejsca na negocjacje :-(

Do zobaczenia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czemu w ogóle powinno być jakiekolwiek pole do negocjacji w przypadku VFE?

Sukces negocjacji powyższego jest oczywiście niepewny - nie mam w tym doświadczenia.

Ale jeśli na przykład sprzedaję swoją nieruchomość przez moją lokalną bankową (=Volksbank vor Ort) i mogę udowodnić, że bank w swoim obliczeniu VFE porusza się na górnym końcu zakresu, to oczekuję pewnej elastyczności.

Mój plan polegał na tym, aby móc pokazać doradcy bankowemu bezpośrednio na iPhone, że w obliczeniach banku istnieje jeszcze pewna swoboda.

Napisany przez 3eugh
Wiadomo powszechnie, że banki w Niemczech pobierają najwyższe opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Istnieją wyroki, gdzie opłaty te zostały uznane za zbyt wysokie, niestety nie mam numeru aktu do tego. Wiele banków ma tendencję do pomijania efektu obniżającego związane z dodatkowymi wpłatami. Co ciekawe, nie ma znaczenia, czy Klient skorzystał z możliwości dodatkowej spłaty czy nie, gdyż chodzi o to, że bank już przy zawieraniu umowy musiał uwzględnić ryzyko, że Klient dokona dodatkowej spłaty w maksymalnie umówionej wysokości.

Zresztą: Istnieją Klienci, którzy sprzedali swój Dom, spłacili swoje zadłużenie i zapłacili opłatę za wcześniejszą spłatę. Później odkryli, że pouczenie odstąpienia od umowy w ich umowie było błędne prawnie, dlatego mogą odwołać umowę nawet lata po jej zawarciu, nawet po spłacie zadłużenia, ponieważ termin odstąpienia od umowy (zwykle 2 tygodnie) nigdy nie zaczął biec. Odpowiednie wskazówki dotyczące tzw. odwołania odstąpienia od umowy można znaleźć licznie tutaj na forum oraz w internecie i innych mediach. Być może jest to opcja zmniejszenia opłaty za wcześniejszą spłatę (kwestia negocjacji z bankiem mająca wsparcie w odwołaniu odstąpienia od umowy) lub jeszcze większego zyskania poprzez całkowitą rewaloryzację (prawie zawsze możliwe tylko drogą sądową). Niektórzy mogą teraz kręcić głową i grać apostoła moralności, ale ostatecznie każdy Klient musi sam podjąć decyzję. Tak czy inaczej - powodzenia!

Napisany przez Harley

Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum i chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś ma doświadczenie z aplikacją iPhone VFE-Rechner?

Pozdrowienia,
Martin

Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje odpowiednia aplikacja na system Android. W sklepie Play nie udało mi się znaleźć nic odpowiedniego.

Nie wygląda na to. Na stronie głównej dewelopera (vfe-rechner.de) reklamowane są tylko wersje na iPhonea i iPada.

Napisany przez 3eugh
Równie interesujące jest to, że komputery Interhyp i fmh dają dość różne wyniki, przynajmniej w moich obliczeniach.
Jak aplikacja na iPhonea wypada w porównaniu z tymi dwoma kalkulatorami?

Napisany przez Harley
@eugh Niezależnie od ewentualnie różnych algorytmów, fakt, że interhyp nie uwzględnia dodatkowych spłat, musi prowadzić do zupełnie różnych wyników. Ponieważ wiele banków oferuje DS standardowo, kalkulator interhyp jest całkowicie nieodpowiedni dla tych przypadków. Czy kiedykolwiek spróbowałeś kalkulatora ING-DiBa? Za każdym razem wychodzą niewiarygodnie niskie wartości. Wygląda na to, że DiBa zachęca swoich klientów do wcześniejszej spłaty! Ale nawet te wyniki z pewnością nie odpowiadają wymaganiom prawnym ustalonym przez Bundesgerichtshof. DiBa uwzględnia DS, ale przy spłacie przyjmuje jedynie 5%, podczas gdy umowy kredytowe pozwalają na wybór klienta na nawet do 10%. Zgodnie z orzecznictwem zawsze należy wybierać opcje najbardziej korzystne dla klienta, nawet jeśli dotychczas nie skorzystał on z nich.

Napisany przez 3eugh
Dzięki, Harley, że mi przypomniałeś. To, czego teraz odebrałem od ciebie, to fakt, że istotny jest nawet maksymalny wskaźnik spłaty. W zeszłym roku DiBa obliczyła mi bardzo niską opłatę za wcześniejszą spłatę, jednak niezobowiązującą, ale też bez opłat, które - jeśli dobrze pamiętam - mogą wynosić 300€ w DiBa.

Dzień dobry,

ponieważ chciałem to teraz również wiedzieć, przeprowadziłem obliczenia dotyczące trzech komputerów na podstawie następujących informacji:

kredyt ratalny
Pozostała kwota do spłaty: 200 000 euro
Spłata do 2 sierpnia 15
Stopa procentowa: 3% w skali roku
Stała do 30.12.2018
Miesięczna rata: 1 000 euro

Aby uzyskać pierwsze porównanie, nie uwzględniłem dodatkowych wpłat.

Wynik (przed prowizją banku):

Interh.: 17 195 euro
F-M-H: 17 414 euro
App VFE-Rechner: 17 383 euro

Jeśli dodatkowo uwzględniłbym opcjonalną dodatkową spłatę w wysokości 10 000 rocznie:

Interh.: 17 195 (niezmienione, ponieważ wprowadzenie nie jest możliwe)
F-M-H: 14 886 euro
App VFE-Rechner: 14 699 euro

Napisany przez Harley

DiBa obliczyła mi bardzo niskie opłaty za korzystanie z konta w zeszłym roku, jednakże było to niezobowiązujące, ale także bez dodatkowych opłat, które - jeśli dobrze pamiętam - mogą wynosić do 300€ w przypadku DiBa.

Z oficjalnego cennika wynika, że tak nie było. Istnieje jednak ogólna klauzula, zgodnie z którą mogą pobierać adekwatne opłaty za usługi, które zazwyczaj nie są świadczone bezpłatnie. Być może chcą uzasadnić w ten sposób te 300€.

Jednakże pamiętam, że kiedyś przeczytałem wyrok, który stwierdzał, że przy obliczaniu opłat za korzystanie z konta nie powinno się brać pod uwagę żadnych kosztów, ponieważ jest to usługa w wyłącznym interesie banku. Jednak nie pamiętam już gdzie to przeczytałem.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję wam obu za wasze odpowiedzi. Nakłady na VFE są blisko siebie. Zamiast kalkulatora Interhyp, faktycznie można skorzystać z kalkulatora ING-DiBa, gdzie uwzględniane są dodatkowe spłaty.

ING-DiBa i Interhyp obie należą do tego samego holenderskiego banku ING.

Czy ktoś przypadkiem nie znalazł już aplikacji na urządzenia z systemem Android?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata