Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa dla USA WHEN student)

Napisany przez Roemer.F
Hej wszystkim,

wkrótce będę odbywać praktyki zagraniczne w USA. Potrzebuję do tego karty kredytowej. Dla mnie ważne jest, aby korzystanie z niej było darmowe i nie było żadnych opłat.
Na razie zwróciłem uwagę tylko na kartę kredytową (VISA) w Consorsbank: https://www.consorsbank.de/ev/Girokonto/-/Girokonto

Problem polega na tym, że trzeba założyć (darmowe) konto osobiste. Moje pytanie brzmi, czy muszę używać tego konta osobistego w celu korzystania z karty kredytowej, czy mogę używać mojego własnego konta osobistego w innej banku do finansowania karty kredytowej?

Czy ktoś ma może jakiś pomysł? DKB pobiera 1,75% od obrotu. Słyszałem jednak, że można odzyskać tę kwotę. Na razie nie znalazłem żadnych konkretnych informacji w internecie, więc jest to dla mnie zbyt niejasne.

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Cześć

a) Consors to karta debetowa powiązana z kontem bieżącym. Nie można pobrać transakcji z innego konta.

b) Opłaty za transakcje zagraniczne nie są refundowane przez DKB. Jedynie ewentualne opłaty za wypłaty z bankomatów są refundowane.

Napisany przez 2Escorpio
Bezpłatna karta kredytowa i brak opłat za transakcje w obcych walutach nie są mi znane.

Napisany przez xlarge
Sprawdź kartę Advanzia Mastercard - jej koszty są całkiem dobre.

Jednak trzeba ręcznie przelać kwotę rachunku, ponieważ nie ma możliwości obciążenia bankowego.

(Oni liczą na zapominalskich - wtedy pobierają wysokie opłaty/oprocentowanie.)

Napisany przez 2Escorpio

Sprawdź kartę kredytową Advanzia Mastercard - jest dość korzystna pod względem kosztów.

Jednakże nie jest to rozwiązanie dla wypłat gotówkowych.

Wypłaty są bezpłatne...

Ale...

Oprocentowanie od wypłat gotówki, 22,90% rocznie. Roczna stopa oprocentowania efektywnego (zmienna i zależna od wiarygodności kredytowej) od dnia transakcji, nominalnie na miesiąc
1,73%

To naprawdę dużo.

Napisany przez Hopper
Chociaż teraz jest prawdopodobnie już za późno.

Lub używa się karty DKB lub (od pół roku) karty VISA comdirect tylko do darmowego wypłacania gotówki, wtedy oszczędza się opłaty przy płatnościach. (zwróć uwagę na comdirect w części Nasza wskazówka). Nie jestem klientem comdirect, po prostu kiedyś mi to wyjaśnili.

Zwróć uwagę także, że DiBa natychmiast pobiera z rachunku bieżącego (więc upewnij się, że masz wystarczające środki na koncie PRZED wyjazdem), comdirect rozlicza zawsze w poniedziałki z rachunku bieżącego, a DKB zawsze 26. dnia miesiąca (chyba że dodatkowe środki zostały zaksięgowane na karcie VISA, za co otrzymuje się także odsetki, bardzo wygodne), reszta patrz sam.

W przeciwnym razie (płacenie kartą kredytową / wypłacanie gotówki kartą kredytową):

- niektóre banki Sparda (np. Sparda-SW): icreditcard = darmowe / darmowe (oba: opłaty operatora bankomatu nie są refundowane)
- DiBa: VISA = 1,75% / 1,75% (jeśli nie w euro)
- DKB: VISA = euro (również na Islandii i w Norwegii), korony szwedzkie, leje rumuńskie wszystko za darmo. Reszta 1,75% prowizji / darmowe (również opłaty są zwracane/nie są naliczane)
- DAB: MASTERCARD = w euro za darmo, reszta 1,5% / darmowe od kwoty wypłaty 25,-EUR w strefie euro, gdzie znajduje się logo mastercard. Brak informacji na temat minimalnych kwot za granicą, ale opłaty operatorów bankomatów są naliczane
- CortalConsors: VISA = darmowe / darmowe (opłaty operatorów bankomatów są naliczane)
- comdirect: VISA = darmowe w strefie euro, w przeciwnym przypadku 1,5% / darmowe (brak opłat, patrz uwaga A poniżej)

Uwaga dotycząca karty VISA comdirect w formie rozszerzonej:
„A” Mogą jednak wystąpić opłaty za wypłaty gotówkowe przy użyciu karty Visa na bankomatach za granicą. Jeśli tak się stało, prosimy o podanie daty wypłaty oraz naliczonej opłaty. comdirect dokona zwrotu tej kwoty, ponieważ wypłaty gotówkowe za granicą przy użyciu karty Visa na bankomatach są zawsze bezpłatne.

Prosimy zauważyć, że za granicą często można wybrać, czy rozliczenie ma być w euro czy w walucie danego kraju. Wybierając rozliczenie w euro, dany obrót jest natychmiast obciążany w euro. W tym przypadku operator bankomatu samodzielnie przeprowadza konwersję walut według własnego ustalonego kursu. comdirect nie ma wpływu na kurs wymiany.
Nasza wskazówka: Wybierz rozliczenie w walucie kraju. W tym przypadku przyjęte są kursy wymiany Commerzbank AG. Są one ustalane codziennie o godzinie 13:00 (czasu lokalnego Frankfurtu nad Menem). Obowiązuje kurs walut z poprzedniego dnia giełdowego, odniesiony do wpływu transakcji w Visie.

Napisany przez cosmo
Cześć, Czy ktoś może powiedzieć mi, czy możliwe jest przelanie pieniędzy z karty Visa Consorsbank na --- VX GATAWAY - CLOUD PAYMENT Framework.

https://www.vxgateway.com/

Dziękuję.

Napisany przez ProfFF
Przepraszam, ale jestem tego słownika. Nigdy nie słyszałem o VX GATAWAY

Napisany przez 2Escorpio

Cześć, Czy ktoś może powiedzieć mi, czy jest możliwe przelanie pieniędzy z karty Visa Consorsbank na VX GATAWAY - CLOUD PAYMENT Framework.

https://www.vxgateway.com/

Dziękuję bardzo.

VX-FAQ-6000 - Jakie karty akceptuje VX?
VX Akceptuje
- VISA - Karty debetowe / kredytowe
- MASTER CARD - Karty debetowe / kredytowe
- UNION PAY - Preffered Card VX (złóż wniosek o kartę międzynarodową w VX Card Connexions)

Zgodnie z tą informacją odpowiedź brzmi tak

Napisany przez ADMCI4
Jeśli chcesz bezpłatnie wypłacić pieniądze, DKB jest właściwym wyborem. Często podróżuję za granicę i również z niej korzystam. Jednak nie płacę nią, ponieważ jest opłata.

Jeśli zapłacisz jakieś opłaty za wypłatę, DKB zwróci Ci je.

Pozdrowienia

Sknera

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli chcesz wypłacić pieniądze bezpłatnie, DKB jest idealna. Często podróżuję za granicę i również z niej korzystam. Jednak nie płacę nią, ze względu na opłatę.

Jeśli musisz zapłacić opłatę za wypłatę, DKB ją zwróci.

Pozdrowienia

Geizkragen

Opłata pojawia się tylko w przypadku obcej waluty... Bez znaczenia, czy jesteś za granicą... Ale zazwyczaj istnieją pewne wyjątki, jak na przykład w przypadku DKB, koron szwedzkich czy lejów rumuńskich.

Którą kartę polecasz do obsługi obcej waluty bez opłat?

Napisany przez ADMCI4

Opłata jest naliczana tylko w przypadku obcych walut... Bez znaczenia, czy jesteś za granicą... Zazwyczaj są jednak pewne wyjątki, np. w przypadku DKB - korony szwedzkie i lei rumuńskie.

Jaką kartę polecasz do płacenia w obcych walutach bez pobierania opłaty?

Wydaje mi się, że przy płaceniu kartą zawsze pobierane są opłaty. Dlatego lepiej zrobić transakcję wcześniej, wypłacając gotówkę.

Napisany przez 2Escorpio

Wierzę, że przy bezpośrednim płaceniu kartą zawsze pobierane są opłaty. Dlatego też wybieram opcję wcześniejszego wypłacenia gotówki.

Jak już wspomniałem, dotyczy to tylko obcych walut. Tak jest w przypadku każdej karty kredytowej wydanej w UE.

Napisany przez Daukind

To dotyczy każdej karty kredytowej wydanej w UE.

Nieprawda.

Napisany przez 2Escorpio

To nie prawda.

Przykłady? - Zgodnie z prawem, opłaty za płatności w euro nie mogą być pobierane, nawet za granicą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata