Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie domu?

Napisany przez Sonny123
Cześć,
szukam porady ekspertów, czy mamy możliwość sfinansowania domu na podstawie naszych danych.
Suma wynosi około 238.00€, wliczając notariusza, podatek od nieruchomości, działkę i dodatkowe koszty budowy. Musielibyśmy sfinansować pod koniec roku.
Wewnętrzne prace wykończeniowe, takie jak kafelki, prace malarskie, zostaną wykonane przez firmę budowlaną i są zawarte w cenie. Dom znajdowałby się w Brandenburgii.
Byłby to Dom zgodny z normami KfW-70.
Posiadamy zerowy kapitał własny i mamy około 3000€ zaległych pożyczek konsumenckich oraz 13000€ zaległej finansowania pojazdu.
Możemy spłacić 3000€ z kredytów konsumenckich, pozostaje więc tylko samochód.
Nasze dane:

- Urzędnik, 25 lat, 1800€ netto
- Pracownik (nieokreślony czas pracy) w dużej firmie, 25 lat, 1550€ netto
Teraz nasze pytanie brzmi: czy byłoby możliwe uzyskanie kredytu na Dom? Chcielibyśmy finansować go na dłuższy okres, ponieważ jesteśmy młodzi.
Dziękuję

Napisany przez Daukind
Mozliwość: Tak. Rozsądne: Nie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że budowa domu spełznie na niczym, ponieważ na pewno nie pozostanie przy 238 000 EUR (jaki to ma być Dom? 100 m² bez piwnicy?). Wtedy bez wkładu własnego bardzo szybko dojdzie do końca możliwości.

Napisany przez Sonny123
Ten Dom ma 123 m2 i działkę o powierzchni 500 m2. Dom kosztuje 170 000 €, a działka 35 000 €. Ponieważ działka należy do innego przedsiębiorstwa i nie ma nic wspólnego z firmą budowlaną, płacimy podatek tylko od działki. Koszty poboczne budowy (około 20 000 €) są stałe, wszystkie dodatkowe koszty zostały spakowane w jedno opakowanie. Jak wspomniano, Dom jest gotowy do zamieszkania od razu, gdy wszystko zostałoby ukończone.

Napisany przez finanzierung
Napisz to na Bauexpertenforum.de, to będzie zabawna dyskusja....

Szczerze mówiąc, nie ma stałej ceny w tego typu sprawach, myślę, że na Was jeszcze czekają dodatkowe koszty, o których nie macie pojęcia, wydaje się, że wszystko jest zawarte w cenie budowy.

Czy już skonsultowaliście umowę budowlaną z fachowcem (takim, którego wynajmujecie!!) czy chcecie ją po prostu tak podpisać ??

Napisany przez Daukind

Tak więc Dom ma 123 m2 i działka 500 m2.

Dom kosztuje 170 000 €, a działka 35 000 €

Ponieważ działka należy do innej firmy i nie ma nic wspólnego z firmą budowlaną, płacimy podatek tylko od działki.
Koszty dodatkowe związane z budową (ok. 20 000) są stałe, wszystkie dodatkowe opłaty zostały spakowane w pakiet.

Jak już wspomniałem, możemy od razu wprowadzić się do domu, ponieważ wszystko byłoby gotowe.

Tyle błędów w jednym wpisie...

Napisany przez Sonny123
Przepraszam, tworzenie długich tekstów na telefonie jest często trudne.

Szczególnie gdy pisze się go szybko w pośpiechu

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Sonny, jak wysokie są odsetki budowlane? Czy są one również zawarte w pakiecie Koszty dodatkowe?

Napisany przez hoehlenbewohner
Cena budowy jest nierealistyczna, nawet jak na Brandenburgię. Dodaj jeszcze około 50 000, a nadal będzie to niewielka kwota. To, co mówią sprzedawcy, jest nieważne, oni chcą tylko waszego podpisu, potem zrobią się kaluze (oraz wszystkie dodatkowe koszty, których wcześniej nie znaliście i nie negocjowaliście, np. prace ziemne, teren zewnętrzny, uzbrojenie, koszty podłączenia domu, itp....). Ponadto wciąż pozostaje pytanie, czy para, która mimo dochodu netto w wysokości 3350 nie ma kapitału, ale ma długi konsumpcyjne, naprawdę będzie szczęśliwa z długotrwałym obciążeniem w postaci raty. Radziłbym cofnąć się o 2 kroki i bardzo dobrze to przemyśleć. Jak wygląda planowanie rodziny? Jeśli odpadną wasze zarobki, nie zostanie ani grosza na obsługę raty.

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem dlaczego niektórzy zawsze wszystko potępiają, gdy chodzi o koszty nowej budowy, to czyniąc to uogólniająco i bez dalszej wiedzy tła.

Wątek został otwarty pytaniem dotyczącym finansowalności lub możliwości jej sfinansowania, a nagle Dom jest ponownie zbyt tanio wyceniany, staje się znacznie droższy, brakuje ponownie połowy kosztów i tak dalej.

Nikt nie jest z tego zadowolony, a tym bardziej pytanie nie jest odpowiedziane.

Twoja sytuacja wyjściowa - pomijając brak kapitału własnego - jest w porządku, aby kontynuować myślenie. Potrzebne są dodatkowe informacje do oceny planów.

Tak, jest tu już źle, gdy ktoś faktycznie zwraca uwagę na to, co w zamieszaniu łatwo przeoczyć. Ale dobrze, gdy ktoś przychodzi i rzuca cukierkiem......

Podsumujmy:

TE nie ma własnego kapitału, ale ma 16 000 EUR długu......

Dostawca domów oczywiście wszystko świetnie policzył i 100% niczego nie zapomniał lub po prostu nie wspomniał na niekorzyść kupującego....

Dlatego też pytanie, czy ktoś już sprawdził to przez fachowca.

Więc mamy 110% finansowanie i gdy pojawiają się dodatkowe koszty, to bank jest zadowolony i chętnie rozszerza to finansowanie korzystnymi oprocentowaniem......

Tak, ogólnie rzecz biorąc, nie jest to naprawdę zła sytuacja, całkowicie realna......

Nie rozumiem, dlaczego niektórzy zawsze wszystko potępiają.

To chyba nazywa się zawodowa ślepota.

Herrmueller świetnie podsumował sytuację w następnym poście, może to pomoże im zrozumieć.

Napisany przez NaTwoim13
@Herrmueller

Jak banki doradzają i co takiego wymyślają, jak chcą pozostawić klientów na lodzie - nawet jeśli to jest przedstawione z sarkazmem - i co ja tam jeszcze nie wiem, absolutnie mnie to nie interesuje. Rzeczywiście nie interesuje!

Mogę ocenić całe przedsięwzięcie dopiero, gdy poznam fakty. Brak kapitału własnego nie martwi mnie w ogóle, tak samo fakt, że to nowy budynek. Prawdziwe napięcie pojawi się dopiero, gdy poznam każdy szczegół, a wtedy wygląda na to, że Dom - z ewentualnie uzyskanymi i zatwierdzonymi środkami na podstawie szczegółów - zostanie ukończony.

To długa droga, ale na podstawie wytycznych, które tutaj podał autor wątku, generalnie potępiać przedsięwzięcie to dla mnie zdecydowanie za mało!

Napisany przez Professor
Przepraszam, że tak po prostu tu wskoczyłem bez przedstawienia się.

Szukając tematu pokrewnego, tutaj utknąłem i to, co czytam, jest tak interesujące, że nie mogę o tym nie skomentować.
Krótko o mnie: Mój brat i ja zbudowaliśmy dwa lata temu.

Mamy to szczęście, że 2 działki budowlane o znaczącej wartości były już w posiadaniu rodzinnym i stanowiły one około 40% całkowitej kwoty jako wkład własny. Ponadto posiadałem dodatkowe środki pieniężne w wysokości około 80 tys. euro.

Pierwotnie udaliśmy się do różnych firm budowlanych i poprosiliśmy o oferty. Szczerze mówiąc, byliśmy zdezorientowani, dlatego zdecydowaliśmy się skorzystać z usług architekta. Architekt zaplanował projekt, sporządził specyfikację techniczną i zdobył odpowiednie oferty. Dziwnym trafem wszystko to okazało się znacznie droższe niż oferty firm budowlanych oferujących domy pod klucz.

Omówiliśmy to z architektem, który rozłożył różne szczegóły, co nie było uwzględnione w domach pod klucz......

Zaczynając od prądu i wody na placu budowy (oczywiście zobowiązanie inwestora do zapewnienia tego dla firmy budowlanej), przez toaletę budowlaną (brzmi zabawnie, ale tak jest!), badanie geotechniczne i ewentualne dodatkowe koszty wynikające z niego, do popularnego określenia standardowe wykonanie, które często odbiega od tego, co sobie inwestor wyobrażał i tak dalej....

W naszym nowym osiedlu można dobrze zauważyć, kto ma solidne finansowanie, tzn. ci, którzy mają wybrukowaną drogę do domu (oraz najlepiej już trawnik i ogrodzenie, w przeciwieństwie do tych, którzy mają deski na schodach prowadzących do drzwi wejściowych (nie dla żartów, ale ponieważ nie było tego uwzględnione w umowie budowlanej, nawet podstawa pod schody do domu nie była wliczona)...... Czasami obok domu leżą jeszcze hałdy ziemi, ponieważ wywóz wykopów również nie był częścią umowy budowlanej. Podana kwota tutaj na pewno nie wystarczy na zaplanowaną budowę.

Dlatego absolutnie nie rozumiem, jak można w ogóle mieć nadzieję na sfinansowanie nowej budowy w takiej sytuacji wyjściowej.

Zakup nieruchomości z rynku pierwotnego mog być tutaj na pewno w zasięgu możliwości.

Napisany przez NaTwoim13
?????? Dlaczego nie byłoby możliwe sprostać nowej budowie, gdy założymy, że plany domu są rozsądnie zaprojektowane, sprawdzone pod względem kompletności i znajdziemy wiarygodnego partnera? Na mocy tego twierdzenia nie widać, że brakuje połowy lub że będzie konieczność dodatkowego finansowania.

Brak kapitału własnego nie ma żadnego wpływu na tę kwestię - kapitał własny zawsze zostanie odjęty, w przypadku braku funduszy na koniec budowy, będzie tak samo u tego, kto miał dużo kapitału własnego i przeliczył się!

Brak kapitału własnego nie jest korzystny, z pewnością należy również przeanalizować powody braku kapitału, ale brak kapitału własnego nie jest powodem do uznania zakupu lub budowy projektu jako błędne lub niemożliwe do zrealizowania.

?????? Dlaczego nie można poradzić sobie z nowym budownictwem, zakładając, że plany domu są rozsądnie opracowane, sprawdzone pod kątem kompletności i znajduje się rzetelny partner?

Proszę nie robić tu sobie żartów.
Nic z tego, co tu sugerujesz, nie pokrywa się z informacjami umieszczonymi przez autora wątku.
Dom o powierzchni 130 m² z kategorią energetyczną KFW 70, łącznie z podłogami i pracami malarskimi, kompletnie wykończony, nie jest dostępny w Niemczech za 170 000€.
Kto twierdzi inaczej, ten nie ma pojęcia.

Napisany przez Professor
Ponieważ można rozpoznać na podstawie podanych liczb, że suma nigdy nie wystarczy na budowę w tym rozmiarze.

Tak jest, nawet jeśli nie chcą tego zaakceptować.

To nawet laik nie jest w stanie ogarnąć.

Napisany przez Hanomag

To jest coś, czego laik nie jest w stanie ogarnąć.

Noelmaxim nie jest laikiem, ale nie wierzę też, że za 170 000 € można zbudować nowy budynek o powierzchni 130 m². Ponieważ kilka lat temu wprowadziłem się do własnego nowego budynku finansowanego samodzielnie, wiem, o czym mówię.

Napisany przez NaTwoim13
Nie zgadzam się jedynie z tymi ogólnikowymi stwierdzeniami. Nikt nie pytał o to, co mnie denerwuje.

Uważam, że w takiej sytuacji można wysłać wiadomość prywatną do autora wątku i pomóc mu, wskazać na co zwrócić uwagę, na co uważać i jak postępować.

Nie chcę wiedzieć, którzy z tych, którzy twierdzą, że zawsze coś jest niemożliwe, że to złe podejście i w ogóle sami jeszcze nie budowali, zgłębili to intensywnie, a co dopiero posiadają jakiekolwiek nieruchomości.

Po prostu potrzebujemy znacznie więcej informacji, aby móc wydać uzasadnioną opinię.

Nie mówię, że nie ma żadnego problemu, wszystko jest w porządku, zatwierdzone i podjęto właściwą decyzję, ale uważam, że uznawanie przedsięwzięcia za zupełnie niemożliwe jest niemożliwe.

I jeszcze jedno, wielu inwestorów i tak się nie zniechęca, szukając kogoś, kto zrobi, i wtedy wolę zajmować się takim przypadkiem, bo wiem, że jest zdrowo zaplanowany i sfinansowany.

Na koniec, dobry broker finansowy pilnuje, aby uwzględnione były wszystkie branże i wydatki związane z budową, ale już na końcu procesu decyzyjnego klientów, a nie na początku!!!

Napisany przez Daukind

Twoja sytuacja wyjściowa - pomijając brak kapitału własnego - jest całkowicie w porządku, aby kontynuować tę myśl. Potrzebne są dodatkowe informacje, aby ocenić planowaną działalność.

Brak kapitału własnego, kredyty konsumpcyjne i planowanie nowej budowy z założeniem, że utrata jednego wynagrodzenia skutkuje całkowitym upadkiem, jest zatem w porządku? Ciekawe...

Przy dobrych dochodach i istniejących kredytach ratalnych zakup używanej nieruchomości jest możliwy do prześledzenia. Możliwy do prześledzenia, ponieważ pieniądze od razu się płyną i wszystko jest dość przejrzyste. W przypadku budowy od podstaw bez wkładu własnego i istniejących kredytów ratalnych - albo tylko jednego - wszystkie liczby muszą być z góry ustalone. Harmonogram płatności i odsetki budowlane. To może zadziałać na papierze, gdy zna się wszystkie szczegóły. Jednak jeszcze nie widziałem budowy, która przebiegałaby normalnie. Zawsze coś jest nie tak, nawet jeśli to złoty kran. Co wtedy? Patrzę na to jak Daukind, a czasem także Noelmaxim. W przypadku budowy od podstaw bez wkładu własnego tak szybko może wydarzyć się coś nieoczekiwanego i jeśli się pracuje na granicy, może to skutkować drogą dodatkową finansowaniem.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w zasadzie na razie jest w porządku, tak, dobrze przeczytane.

Skąd masz te nowe spekulacje, że dochód zniknie? Czy wiesz więcej niż ja, być może więcej niż TE?

Napisany przez Daukind

Wszystko w zasadzie jest w miarę w porządku, tak właśnie, dobrze czytasz.

Skąd wzięła się ta nowa spekulacja, że dochód zniknie? Czy wiesz więcej niż ja, być może więcej niż autor wątku?

Oczywiście, ci dwaj prawdopodobnie budują Dom, bo planują nie mieć dzieci, a w Brandenburgii nie zostaje się bezrobotnym. Poza tym nie muszę spekulować, trzymam się faktów. Ich prowizyjna chciwość często wywołuje u mnie wstyd obcy.

Mieć większą wiedzę niż ty to naprawdę żadna sztuka...

Napisany przez brainy
Pokażcie, że spłacicie te głupie kredyty konsumpcyjne w ciągu roku albo zaoszczędzicie 15 tys. EUR kapitału, wtedy uda się także sfinansować zakup domu.

Napisany przez Professor

I jeszcze jedno, wielu inwestorów i tak się nie zniechęca, szukają aż ktoś się za to weźmie, a wtedy wolę wziąć ten przypadek na siebie, bo wiem, że będzie zdrowo zaplanowany i sfinansowany.

Tak, wygląda na to, że przede wszystkim prowizja, jeśli w ogóle wpłynie, ląduje w twoich kieszeniach, bez względu na to, co się stanie z kredytobiorcą. Wygląda na to, że doskonale wiesz, jak podtrzymać nadzieję aspirującego poszukiwacza, zanurzając w nim podświadome poczucie, że razem zdołamy przeciwko światu.

Z takiego punktu wyjścia ktoś, kto naprawdę mówi o zieleni, może mieć na myśli wyłącznie swoją korzyść......

Brakujący kapitał własny nie ma żadnego wpływu na ten punkt - na który trzeba zwrócić uwagę - ponieważ kapitał własny zawsze jest odliczany, jeśli czegoś brakuje pod koniec budowy, zabraknie również u tych, którzy mieli dużo kapitału własnego i źle się rozplanowali!

Postaram się wam to wyjaśnić:

Bank również chce mieć zabezpieczenie dla pożyczanych pieniędzy.
Zazwyczaj służy do tego budowana nieruchomość.

Jeśli na przykład jest 30% kapitału własnego i wskaźnik obciążenia wynosi 70%, mam możliwość uzyskania dodatkowej finansowej w przypadku ewentualnej konieczności dokapitalizowania. Jeśli jednak przystępuję do nowej budowy bez kapitału własnego i muszę sfinansować prawie 110%-120%,
to wątpliwe, czy bank zgodziłby się udzielić dodatkowej pożyczki.

Mam nadzieję, że ta wyjaśnienie będzie dla was pomocne?

Teraz nie mam wątpliwości, że gdzieś znajdzie się bank, który zgodzi się sfinansować coś takiego, jeśli może sprzedać również ubezpieczenie na życie i ubezpieczenie od utraty pracy (BSV) w ramach tej samej transakcji, i może obliczyć odpowiednią marżę ryzyka do oprocentowania, aby po 10 latach w przypadku egzekucji komorniczej wyjść z tego całkowicie bez strat.

Czy autor wątku w ogóle jeszcze tu zagląda?

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind und Professor

Tak, tak, kochana dyskusja dotycząca wynagrodzenia. Gdzie tak naprawdę tkwi problem?

Czy w ogóle wiedzą Państwo, że publikuję tutaj od 4 lat? Publicznie i zawsze dostępne przez Google? Dlaczego tak naprawdę żadne z rodzin, które mogłem wesprzeć finansowo, nie skontaktowało się ze mną tutaj, ponieważ Dom nie został jeszcze ukończony, musieli dokonać dodatkowego finansowania i byli przytłoczeni, albo z powodu niepowodzenia w zakupie nieruchomości, ponieważ zostali zdecydowanie zmuszeni przez mnie do finansowania nieruchomości za wszelką cenę?

Moja wypowiedź była całkowicie zielona, aby kontynuować tok myślenia, innymi słowy, aby wyrazić to, że znane mi informacje mnie nie przerażają, żeby nazwać to przedsięwzięcie od samego początku głupim, a także że informacji jest zdecydowanie za mało, aby móc wydać ocenę, oraz że nie jest konstruktywne nie posiadać własnego kapitału i że irytują mnie niektóre uogólniające wypowiedzi - bez względu na planowane działania, ewentualności, podejście klienta do całości, ocenę jego zdolności osądowej w odniesieniu do oferty budowy "pod klucz" oraz moje metody pracy/intencje. I także to, że po tym wszystkim nie było nawet pytania.

Nie mam jeszcze żadnej zgody w sprawie, ani nawet nie mogłem w przybliżeniu ocenić, co jest sensowne, a co nie, także czy w zaplanowanych kosztach budowy naprawdę uwzględniono wszystkie pozycje.

@Herrmueller

Pańska perspektywa nie wystarcza, aby móc to potwierdzić w całości. Nawet przy 70% wykorzystania i zaangażowaniem 40% kapitału własnego, konieczność dodatkowego finansowania może być końcem wszystkich marzeń, czyli w momencie kiedy dochód nie pozwala już na kolejną ratę. Tutaj również - mówienie ogólnie, że zainwestowany kapitał własny jest matką wszystkich rozwiązań, to błędne podejście, bądź może być błędnym podejściem. Najlepszym podejściem, moim zdaniem, jest spojrzenie na całość oraz w odniesieniu do ryzyka dodatkowego finansowania w przypadku nowej budowy, jest dokładne przeanalizowanie wszystkich kosztów budowy, warunków gruntowych i usług wykonawczych przez specjalistę oraz finansowanie rezerwowe, aby ryzyko dodatkowego finansowania było jak najmniejsze.

To samo ma zastosowanie do zakupu nieruchomości używanej, ponieważ kto jest - bez wcześniejszego sprawdzenia tego - zabezpieczony przed tym, że pewne rzeczy ulegną uszkodzeniu lub zepsuciu szybciej i będą musiały zostać wymienione, niż się początkowo przewidywało podczas oględzin nieruchomości.

Uważam, że indywidualna ocena przedsięwzięcia można dokonać wyłącznie po uzyskaniu wszystkich danych, faktów i liczb, a nie na podstawie kilku dostępnych informacji - które na razie uważam za zielone dla rozpoczęcia rozważań - aby potem ogólnie diabelizować przedsięwzięcie w związku z wszystkimi możliwymi ewentualnościami, które mogą wystąpić. Na ogół - moje doświadczenie mówi mi - inwestorzy sami dochodzą do wniosku, że numer jest zbyt duży, gdy tak jest, po dokładnym rozważeniu wszystkich kwestii, ponieważ zagłębili się w zagadnienie konkretnie i zostali wspierani przez fachowca. A jeśli nie, to ja to zrobię, wsparty przez bank lub banki, które nie są gotowe podjąć ryzyka.

@Daukind und Professor

Tak,tak, droga dyskusja dotycząca wynagrodzenia. Gdzie leży właściwie problem?
.

Problem zaczyna się tam, gdzie prowizja staje się ważniejsza niż dobro klienta.
Doceniam Państwa wiedzę branżową, co widać również w Państwa licznych wpisach, ale w przypadkach takich jak ten, moim zdaniem nasuwa się chęć wyciągnięcia klienta z rynku, aby po prostu w momencie naliczenia prowizji wypełnić swoje kieszenie.

Jak najbardziej życzę Państwu każdej prowizji na świecie, jeśli pomagają Państwo klientowi znaleźć dobrze przemyślane finansowanie.

Napisany przez NaTwoim13
@Herr Müller

Czyż nie jesteśmy znowu zgodni? Oczywiście, dochodzi do zapytania jedynie wtedy, gdy koncepcja jest przemyślana i ustawiona na korzyść klienta lub gdy można ją tak ułożyć. Ale zawsze wiem o tym dopiero, gdy znam wszystkie dane, fakty i liczby. Wcześniej mogę ocenić tylko sytuację wyjściową, czy w ogóle warto się nad tym zastanawiać. Dlatego w przypadku, o którym mowa, ustawiłem sobie początkową sytuację na zielono dla dalszej analizy.

Wyobraź sobie, jak wspaniale jest poczuć satysfakcję, gdy dobra praca, wiele wysiłku, rozmów i wynikające z nich koncepcje są honorowane, a jednocześnie rodzina jest szczęśliwa i zadowolona. Wspaniale

Napisany przez Sonny123
Przepraszam, nie miałam ostatnio możliwości zaglądać tutaj. Byliśmy u doradcy finansowego, który również stwierdził, że z umową jest wszystko w porządku i nie widzi żadnych oznak oszustwa. Mielibyśmy płacić około 850€ za finansowanie, plus około 2€ za metr kwadratowy kosztów dodatkowych, co w sumie daje około 1100€. Obecnie płacimy 700€ plus koszty dodatkowe i potrafię odłożyć dodatkowe 500€ od czasu zakończenia mojego szkolenia. Co do kapitału własnego, oczywiście dobrze jest, gdy ma się >30% wkładu własnego, ale uważam, że jako że jesteśmy jeszcze dość młodzi, możemy spokojnie spłacać trochę dłużej niż inni. Mamy niecałe 35 lat i nie mamy jeszcze wkładu własnego. Ponadto moja pensja rośnie znacząco w ciągu lat, a moja praca jest stabilna. Po zakończeniu finansowania pozostałby mi tylko kredyt samochodowy, pozostałe małe kredyty spłacilibyśmy wcześniej. W dzisiejszych czasach nie uważam za nic dziwnego finansowanie samochodu. Dlatego chciałam się tylko zapytać, czy w ogóle dostalibyśmy kredyt.

Napisany przez guest
Nie będę wchodził w niemożliwą konstrukcję za 170 000 euro. Użytkownik otrzymał wystarczające ostrzeżenie, że mogą pojawić się znaczne dodatkowe koszty.

Finansowanie na poziomie 110%, 3000 euro wkładu własnego (ewentualnie), 16 000 euro kredytu konsumenckiego -> oszczędzaj, czekaj, oszczędzaj, kontynuuj poszukiwania, oszczędzaj, zapytaj ponownie tutaj.

JEDNAKŻE nie uważam tego za największy problem. Obydwoje mają obecnie 25 lat, a nie 45 lat, co oznacza, że zarówno osobowość, jak i miejsce pracy mogą jeszcze się zmienić. Jeśli w wieku 25 lat nie posiadasz jeszcze własnego domu, nie ma powodu do myślenia, że coś przegapiłeś.

Tak, również należę do tych złych, którzy uważają, że spłata kredytu w wysokości 0,5% lub wykorzystanie 100% dochodu netto na obsługę kredytu hipotecznego nie jest sensowne. JEŚLI coś jest na pewno wykonalne, to i tylko wtedy warto podjąć to ryzyko. W Niemczech najemcy nie są ludźmi drugiej kategorii - zanim przez 20/30 lat będziesz mógł sobie ledwo pozwolić na swój Dom, podczas gdy najemca obok wybiera się na wakacje z rodziną, chodzi jeść i do kina, odpowiedź na pytanie, kto żyje lepiej, jest już praktycznie udzielona.

Podane na początku pytanie zostało już w pierwszej odpowiedzi trafnie z odpowiedzią: niesensowne.

gość
Właściciel nieruchomości (jeśli zawsze trzeba to teraz dodawać, gdy analizuje się krytycznie kwestie finansowania)

Napisany przez Jens3476

Cześć,
szukam porady ekspertów dotyczącej finansowania domu na podstawie naszych danych.
Kwota wynosi około 238.000€, wliczając w to notariusza, podatek od nieruchomości, działkę i koszty budowy. Musielibyśmy sfinansować to pod koniec roku.
Wykończenie, czyli płytki, prace malarskie będą wykonane przez firmę budowlaną i zawarte są w cenie. Dom miałby stanąć w Brandenburgii.
Miałby to być Dom zgodny z normami KfW-70.

Nie mamy żadnego kapitału własnego i mamy około 3000€ zadłużenia w kredytach konsumpcyjnych oraz 13000€ w finansowaniu samochodu.

Te 3000€ z kredytów konsumpcyjnych moglibyśmy spłacić, więc zostaje nam tylko sprawa związana z samochodem.

Nasze dane:

Urzędnik
Wiek 25 lat
Wynagrodzenie netto 1800 €

Pracownik (nieokreślony czasem) w dużej firmie
Wiek 25 lat
Wynagrodzenie netto 1550 €

Teraz nasze pytanie - czy możliwe byłoby otrzymanie kredytu na Dom? Chcielibyśmy finansować na dłuższy okres, ponieważ jesteśmy jeszcze młodzi.

Dziękujemy serdecznie.
Serio? Pozdrawiamy uprzejmie Petera Zwegata

Jeśli chodzi o kapitał własny, oczywiście dobrze jest mieć ponad 30% kapitału własnego, ale moim zdaniem, ponieważ jesteśmy jeszcze stosunkowo młodzi, możemy spłacać dłużej niż inni. Przecież nie mamy jeszcze 35 lat i nie mamy jeszcze kapitału własnego.

Spróbuję jeszcze raz to podsumować:

To z kapitałem własnym ma po prostu tę zaletę, że jeśli pojawią się jeszcze jakieś dodatkowe koszty, można dokonać dodatkowego finansowania, ponieważ w przypadku wykorzystania limitu obciążenia macie jeszcze rezerwę. Wy jej nie macie. I proszę, nie wierzcie, że za 170 000 EUR dostaniecie taki Dom.

Mała wskazówka: opiszcie Wasze zamiary na stronie www.bauexpertenforum.de (tam ton jest surowszy niż tutaj), tam rozwieją Wam wszelkie wątpliwości....

Napisany przez Daukind

Mała wskazówka: opublikujcie swój zamiar na stronie www.bauexpertenforum.de (tam jednak ton jest ostrzejszy niż tutaj), tam was bardzo bezpośrednio poinformują....

Równocześnie należy powiedzieć, że wskaźnik posiadania własnego domu w Niemczech prawdopodobnie nie przekracza dziesięciu procent, gdybyście musieli uzyskać zgodę na ten zamiar na tym forum.

Niekoniecznie sądzę, że w innych forach jest bardziej surowo. Wspomniane forum jest także znane. Jak to zwykle bywa, chętnie pomagamy, udzielamy wyjaśnień itp.
Czy tutaj również udzielane są bezpośrednie odpowiedzi na pytania nowych użytkowników?

Ale zgadza się, wskaźnik posiadania własnego mieszkania jest tu w Niemczech bardzo niski, w przeciwieństwie do innych krajów.

Napisany przez Professor
Tak, współczynnik posiadania własnego domu jest niski u nas....

Ale w przypadku takich konstelacji, jak ta tutaj, dużym problemem jest to, że nie mogę sobie pozwolić na architekta, ponieważ bank nie finansuje tego, ani rzeczoznawcy budowlanego, który działałby DLA MNIE (!!!!) i MOICH (!!!!) interesów.... Kosztuje od 1.000 do 5.000 EUR....

Jestem praktycznie laikiem, bezradnym w obliczu fachowca (dostawcy domów), który z pewnością nie myśli o moim dobru, ale raczej o swoich pieniądzach (co też jest zrozumiałe)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata