Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wiele lat doświadczenia w prowadzeniu, ale nadal brak własnego ubezpieczenia?

Napisany przez finanzen-pp
Cześć wszystkim,

Moja dziewczyna ma już od wielu lat prawo jazdy i od dawna jeździ własnym samochodem, który jednak jest zarejestrowany i ubezpieczony na mnie jako drugi samochód.
Teraz chciałaby coś zarejestrować na własne imię. Moje ubezpieczenie odmawia przeniesienia klasy bezszkodowości.
Czy moja dziewczyna faktycznie musi jako kierowca początkujący zawrzeć własne ubezpieczenie, czy istnieją jakieś możliwości rozpoczęcia z pewną klasą bezszkodowości?
Dotychczasowe badania niestety nie dały mi żadnych przydatnych wyników.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia
Pascal

Re: Wiele lat doświadczenia w prowadzeniu, ale nadal brak własnego ubezpieczenia?

Napisany przez katalog49
Trzeba by wiedzieć, dlaczego ubezpieczyciel odmawia przeniesienia. Istnieje kilka możliwości.

Ponieważ ubezpieczyciele korzystają z różnych kryteriów wyłączenia, istnieje szansa, że przeniesienie powiedzie się u innego ubezpieczyciela. Może mógłbyś bardziej szczegółowo wyjaśnić, dlaczego przeniesienie się nie powiodło.

Osiągnięcie lepszej klasy ryzyka niż SF 1/2 dla Twojej przyjaciółki prawdopodobnie będzie trudne.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Ubezpieczyciel odrzuca transfer ogólnie. Zapytałem, jak taki transfer miałby przebiegać, a odpowiedź brzmiała, że zasadniczo nie będzie żadnego transferu historii zniżek.

Kiedyś powiedziano mi, że istniejące ubezpieczenie musi zgodzić się na przekazanie zniżek przy zmianie na inne ubezpieczenie. Czy to faktycznie tak wygląda?

Napisany przez katalog49
Istnieje kilku ubezpieczycieli, którzy zasadniczo nie przeprowadzają transferu zniżki za bezszkodową jazdę. Jeśli podasz mi nazwę ubezpieczyciela, to sprawdzę warunki ogólne ubezpieczenia (AKB).

Jeśli więc jesteś klientem takiego ubezpieczyciela, Twoja partnerka powinna zmienić ubezpieczyciela, który przeprowadzi transfer zniżki za Ciebie. Obecny ubezpieczyciel nie może odmówić zgody na to. Zniżka za bezszkodową jazdę (jeszcze) należy do Ciebie, więc możesz wybrać, gdzie chcesz.

Mam nadzieję, że auta nie zostały ubezpieczone tylko na Ciebie jako jedynego użytkownika. W takim przypadku mogą pojawić się trudności.

Jako osoba zostałeś/-aś wymieniony/-a w ubezpieczeniu.
Obecne ubezpieczenie to AmiralDirekt.

Dziękuję za starania.

Napisany przez Matthew Pryor
Pytanie zrozumienia: Czy naprawdę chcesz całkowicie zrezygnować ze swojej zniżki SF i przekazać ją przyjaciółce? Czy chodzi o poprawienie sytuacji przyjaciółki poprzez zastosowanie zasady drugiego samochodu, w ramach której zachowujesz swoją zniżkę SF?

Napisany przez katalog49

Jesteś wymieniony osobiście w ubezpieczeniu.
Obecne ubezpieczenie to AmiralDirekt.

Dzięki za trud.

Faktycznie, AdmiralDirekt dopuszcza przeniesienie tylko w przypadku śmierci lub jeśli odbiorca został podany jako główny użytkownik umowy. Musisz więc przejść do ubezpieczyciela, który wykonuje przeniesienie. Takich jest prawie wszystkich. Z Twojego opisu wynika, że jest to niewielki problem, chociaż przeniesiony zostanie tylko udział, który Twoja dziewczyna mogłaby samodzielnie uzyskać na podstawie danych z jej prawa jazdy. Powinieneś to jednak zrobić za pośrednictwem brokera. Wiedzą oni, którzy ubezpieczyciele wykonują przeniesienie.

Napisany przez katalog49

Pytanie zrozumienia: Czy naprawdę chcesz całkowicie zrezygnować ze swojego rabatu za bezszkodową jazdę i przekazać go dziewczynie? Czy chodzi ci o ulepszenie dla dziewczyny w ramach zasady drugiego samochodu, gdzie zachowujesz swój rabat za bezszkodową jazdę?

Moje ubezpieczenie odmawia jakiejkolwiek transmisji klasy bonusowej.

To dla mnie było jasne jak słońce.

Czy to dla ciebie było wystarczająco jasne, czy nie, dla mnie jest to bez znaczenia. TO napisał, że jego dziewczyna chce teraz również pozwolić sobie na coś własnego. Z tego trudno wywnioskować, czy TO nadal jeździ własnym samochodem jako posiadacz/ubezpieczyciel, czy nie. Jeśli to nie jest przypadkiem, przeniesienie własności byłoby mniej sensowne.

"Cytat autora ""Matthewa Pryora"":

Verständnisfrage: Czy naprawdę chcesz całkowicie zrezygnować ze zniżki w skali floty SF i przekazać ją swojej dziewczynie? Czy chodzi o to, żeby poprawić jej poziom jako kierowcy dodatkowego pojazdu, przy zachowaniu swojej zniżki w skali floty?

Also chcę zachować [url]ubezpieczenie[/url] na mój pierwszy samochód dla siebie i kompletnie przekazać [url]ubezpieczenie[/url] na drugi samochód jej.

Zacytowano z katalogu49

Tatsächlich AdmiralDirekt dopuszcza transfer jedynie w przypadku śmierci ubezpieczonego lub gdy odbiorca był wskazany jako główny użytkownik umowy. Musisz więc przejść do innego ubezpieczyciela, który przeprowadzi transfer. Prawie wszyscy to robią. Z twojego opisu wygląda na to, że jest to bezproblemowe, chociaż zostanie przekazany jedynie udział, który twoja dziewczyna mogłaby samodzielnie otrzymać na podstawie danych z jej prawa jazdy. Powinieneś to jednak zrobić za pośrednictwem brokera. Oni wiedzą, którzy ubezpieczyciele przeprowadzają takie transfery.

Nie znam żadnego odpowiedniego brokera. Czy istnieją specjalizujący się w ubezpieczeniach samochodowych maklerzy?

Napisany przez katalog49
Wygląda na to, że ciągle czujesz się urażony. W swojej wypowiedzi jedynie uzasadniłem swoje komentarze.

Napisany przez katalog49

Czy dla Ciebie teraz jest to bardziej niż jasne, czy nie, dla mnie jest to nieistotne. TO napisał, że jego dziewczyna teraz także chce pozwolić sobie na coś własnego. Z tego trudno byłoby wywnioskować, czy TO nadal prowadzi własny samochód jako właściciel/ubezpieczający czy nie. Jeśli tak nie jest, to przeniesienie własności byłoby mniej sensowne.

Dlaczego zawsze czujesz się urażony? Po prostu uzasadniłem swoje komentarze.

Ciągle wydaje się, że jesteś urażony.

Możesz po prostu odpowiedzieć na pytania postawione przez TO, nie dodając ciągle swojej trzy grosze. Wygląda na to, że twoja interpretacja sytuacji nie jest tak jasna, jak sądziłeś:

Chcę zachować moje ubezpieczenie dla pierwszego samochodu i całkowicie przekazać ci ubezpieczenie dla drugiego samochodu.

Napisany przez katalog49

Więc chciałbym zatrzymać moje ubezpieczenie samochodu pierwszego i całkowicie przekazać jej ubezpieczenie samochodu drugiego.

Nie znam odpowiedniego brokera. Czy istnieją specjalistyczni brokerzy ubezpieczeń samochodowych?

Było mi jasne, że chodzi o kompletny transfer.

Prawie każdy agent ubezpieczeniowy zajmuje się także ubezpieczeniami samochodowymi. Być może ktoś się tu odezwie. To może nie być zbyt korzystny interes dla niego, ale zdaje się, że wielu tak robi.

Być może ktoś się tutaj również odezwie. Może to nie będzie dla niego lukratywny interes, ale zdaje się, że wielu to zrobi.

Ktoś, kto pomoże mojej przyjaciółce w znalezieniu korzystnego ubezpieczenia, zostanie przez nią obdarowany wdzięcznością, a ode mnie zaproszony na zimne piwo

Napisany przez katalog49

Kto może pomóc mojej dziewczynie w znalezieniu korzystnego ubezpieczenia, ten zostanie obficie przez nią wynagrodzony wdzięcznością, a ode mnie zaproszony na zimne piwo.

Pojęcie korzystny jest względne. Zawsze trzymam się z daleka od tego terminu. Chociaż jako urodzony w Dortmundzie, z pewnością nie byłbym przeciwny zimnemu piwu. Zapytaj w kręgu znajomych, kto jest gdzie ubezpieczony samochodem i czy jest zadowolony.

Następnie możesz podać mi jakieś nazwisko, a ja sprawdzę, czy transfer się uda.

Napisany przez katalog49

Możesz po prostu odpowiadać na pytania postawione TO, nie dodając swojej trzech groszy. Twoja jasna interpretacja faktycznie nie jest tak jasna, jak sądzisz:

Interpretacja była raczej jasna. TO wyraźnie zareagował na Twoje komentarze jeszcze wyraźniej. Być może zareagujesz mniej emocjonalnie, bardziej obiektywnie. W tym się z Tobą zgadzam.

Mój brat jest ubezpieczony w HUK24. Ponieważ jeszcze nie zgłosił żadnego szkodu, nie ma nic do opowiedzenia. W przeciwnym razie jest jednak zadowolony. Rejestracja przebiegła bez problemów, a cena również mu odpowiada.

Moja matka jest w Allianz. Jest również bardzo zadowolona. Jednak cenowo Allianz jest znacznie droższa.

W związku z ograniczonym budżetem moja przyjaciółka szuka ubezpieczenia (odpowiedzialności cywilnej + AC), które mieści się w jej możliwościach finansowych.

TO zdaje się jeszcze mocniej zareagować na Pana/Pani komentarze.

Odpowiedział na pytanie. Nie jestem emocjonalny/emocjonalna, ale uważam to za bezczelność, gdy użytkownicy uporczywie wypowiadają się z ograniczonymi uwagami. Z taką samą ograniczonością można by również zadać pytanie, dlaczego decydują Państwo, na podstawie przeglądu kryształowej kuli, które Warunki Ogólne Polisy ubezpieczeniowej (AKB) Admiral Direkt leżą u podstaw umowy z TO.

Napisany przez katalog49
Nie! Masz problem z tym, gdy inni wypowiadają się na tematy, które uważasz za swoje.

Mam problem z tym, gdy zadaję komuś pytanie, a potem ktoś inny udaje, że je odpowiedział. Innymi słowy, mam problem z ludźmi, którzy postępują zgodnie z zasadą ja, proszę pana nauczyciela, ja, ja, ja. Po prostu nie lubię cwaniaków.

Napisany przez katalog49
Wszystko w porządku!

Wszystko w porządku!

Dobre zakończenie

Dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi.
Jeśli ktoś ma jeszcze wskazówki, śmiało podzielcie się nimi .

W przeciwnym razie życzę wszystkim udanego resztku tygodnia.

Napisany przez katalog49

Mój brat jest ubezpieczony w HUK24. Ponieważ nie miał jeszcze żadnego szkodowego zdarzenia, nie może nic opowiedzieć. W pozostałym zakresie jest jednak zadowolony. Rejestracja przebiegła bezproblemowo, a cena również jest dla niego odpowiednia.

Moja mama jest w Allianz. Jest także bardzo zadowolona. Allianz jest jednak cenowo znacznie wyżej.

Podstawowo moja dziewczyna szuka ubezpieczenia (odpowiedzialności cywilnej + pełne ubezpieczenie AC), które mieściłoby się w ramach ograniczonego budżetu.

HUK to dobre miejsce, zwłaszcza jeśli nie chce się ubezpieczać za zbyt drogo. W swoich nowych warunkach ubezpieczenia (1.7.2015) HUK wprowadził możliwość przeniesienia, ale nie rozwinął tego dalej. Wskazują oni na konieczność skontaktowania się. Według Twojego opisu powinno to zadziałać. Powinieneś więc skontaktować się z nimi.

brzmi bardzo dobrze, dziękuję.

Napisany przez katalog49

brzmi bardzo dobrze, dziękuję.

Ale oczywiście. Miłego weekendu!

Napisany przez katalog49

Odpowiedział na pytanie. Nie jestem emocjonalny, ale uważam za aroganckie, gdy użytkownicy natrętnie wypowiadają się z ograniczonymi opiniami.
Z taką samą arogancją można byłoby zadać pytanie, dlaczego z góry ustalają, na jakiej podstawie umowy TO opiera się AKB oferowane przez Admiral Direkt.

Jestem nawet na tyle uparty, że wiem, iż przy założeniu Admiral-Direkt nie zawierał przekazu SFR w innej formie w swoich AKB. Dziś jedynie sprawdziłem, czy coś się w tej kwestii zmieniło.

Ale to nie ma znaczenia. Zawsze przyjmuje się najnowsze AKB. Nowy ubezpieczony - nowa umowa - aktualne AKB! Podstawowa wiedza agenta ubezpieczeniowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata