Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przeniesienie Riester WHEN starego kontraktu do aktualnego kontraktu) niemożliwe.

Napisany przez rupa
Cześć wszystkim,

Mam 2 umowy Riester.
Jedna umowa Rieter z 2002 roku - AM, taryfa 3RGM (100% składki w funduszu DWS Top Potrfolio Offensiv)
Od 2007 roku nie kontynuowałem regularnych wpłat do tej umowy i na zalecenie mojego doradcy ubezpieczeniowego przyjaciela zawarłem nową umowę Riester.
Nowa umowa (z 2007 roku) to Axa Twinstar, taryfa IRG 2 M-7.

Chciałem zlikwidować środki (około 3300,-) z pierwszej umowy Riester i przenieść je do aktualnej umowy (Twinstar) bez utraty korzyści podatkowych.

Axa stwierdziła, że nie jest to możliwe. Ponieważ taryfa Twinstar nie jest już dostępna (jako nowe ubezpieczenie), nie będą akceptowane dodatkowe wpłaty poza ustalonymi.

Myślałem, że przeniesienie jest możliwe w dowolnym momencie i jest również wymagane prawem.

Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat?

Mam też alternatywy - mogę kontynuować starą umowę i wypłacić cały zgromadzony kapitał w momencie emerytury - Prawda? Lub wypłacić pieniądze jako kapitał własny na nadchodzącą nieruchomość (lub w ciągu kilku następnych lat jako dodatkową spłatę) (wady: konto wsparcia mieszkaniowego i opodatkowanie w momencie emerytury).

Z góry dziękuję, Pozdrowienia
Peter

Re: Przeniesienie Riester WHEN starego kontraktu do aktualnego kontraktu) niemożliwe.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
tutaj trzeba dokonać rozróżnienia. Stary dostawca jest zobowiązany przenieść środki na nowego dostawcę. Jednak nowy dostawca nie musi ich przyjąć. Jeśli AXA nie chce, nie musi. Nawet dobrze myśli rady przedstawicieli organizacji konsumenckich i zainteresowanych laików mogą się nie powieść, gdy sugerują przeniesienie środków do tańszego dostawcy tuż przed rozpoczęciem emerytury.
Jeśli chodzi o alternatywę: jest to poprawne.

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedź.
Wygląda na to, że odpowiedź ze strony AXA jest w porządku.
Teraz muszę zdecydować, czy wypłacić pieniądze na nieruchomość. Lub czy warto prowadzić konto wsparcia mieszkaniowego przy około 3300 euro.

Więc odpowiedź ze strony AXA wydaje się być w porządku.

Nie tylko wydaje się, ale jest w porządku. Nigdy nie było obowiązku akceptacji.

Czy warto prowadzić konto dofinansowania mieszkaniowego przy około 3300 euro

Prawdopodobnie nie. Nawet jeśli saldo może zostać użyte jako kapitał własny do finansowania, warunki kredytu nie powinny znacząco się poprawić. Przynajmniej tak bardzo, aby zrekompensować ograniczenia wynikające z wprowadzenia wsparcia mieszkaniowego. Warto rozważyć możliwość stałego spłacania długu. Musisz znać sytuację dotyczącą dofinansowania (uprawnienie do dopłat i/lub ulgi podatkowej). Nadal dobrym narzędziem do tego celu jest plan oszczędnościowy banku, ale nie można nic konkretnego powiedzieć na ten temat.

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedź.

3300,- nie przyczynia się do uzyskania lepszych warunków. Finansowanie jest już sfinalizowane. Chciałbym jednak mieć 3300,- więcej na ewentualne nowe meble, oszczędności, itp.

Co dokładnie oznacza stała stopa spłaty?
Nadal płacę składki (około 1500 euro rocznie) na umowę z AXA. Mogę więc użyć tych środków na przykład do refinansowania.

Czym dokładnie jest stała wpłata spłaty kapitału?

Na przykład regularne wypłaty z planu oszczędnościowego Riester na dodatkowe spłaty.

Napisany przez rupa
Po prostu pozostawię swoje umowy z programem Riesterverträge bez zmian, a w razie konieczności finansowej zatrzymam tam płatność. W razie potrzeby mogę w ciągu 15 lat wykorzystać te środki na refinansowanie, jeśli stopy procentowe będą wtedy znacznie wyższe niż obecnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata