Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jaką wadę mają banki internetowe w porównaniu ze sparkassen?

Napisany przez ADMCI4
Kochani,

moi przyjaciele ciągle uważają mnie za szalonego, że nie przenoszę mojego konta, które obecnie jest w Sparkasse, do banku internetowego, w którym płaciłbym niższe lub nawet zerowe opłaty za prowadzenie konta.

Być może mają rację, ale coś mi podpowiada, że w końcu lepiej byłoby dla mnie zostać w Sparkasse niż przejść do banku internetowego.

Czy możecie mi tutaj na forum finansowym powiedzieć, czy moje obawy są uzasadnione oraz jakie są wady, jakie ma bank internetowy w porównaniu z Sparkasse?

Pozdrawiam, Pauli

Napisany przez matti85
Oczywistą zaletą jest to, że nie musisz płacić żadnej opłaty miesięcznej w wysokości 10€ za żadną usługę.

Nie ma zalety, nawet pracownicy banku sami o tym wiedzą i sugerują to pośrednio.

Napisany przez obelix
Na własnym bankomacie Sparkasse mogę wypłacić wyższe kwoty niż na bankomacie banku internetowego, niezależnie od tego, czy jest to bankomat własny czy cudzy. Ponadto mogę również wypłacić gotówkę bezpośrednio w banku.

Kto potrzebuje.

Napisany przez brainy
Trochę większe i bardziej skomplikowane finansowanie, głównie w sektorze handlowym, jest łatwiejsze do uzyskania w banku lokalnym, ponieważ lepiej zna rynek.

Dla przeciętnego Kowalskiego korzyścią jest korzystanie z banku bezpośredniego.

DKB, ING i Comdirect, być może w tej kolejności.

Napisany przez 2Escorpio

przy własnym bankomacie Sparkasse mogę wypłacić wyższe kwoty niż na bankomacie banku bezpośredniego. Bez względu na to, czy jest to bank bezpośredni czy obcy. Ponadto mogę również otrzymać tę kwotę bezpośrednio w banku.

Dla tych, którzy tego potrzebują.

To nie do końca prawda... Zawsze zależy od limitu określonego na danej karcie... W przypadku DKB możliwe jest na przykład wypłacenie do 10 000 euro dziennie.
Niemniej jednak może się zdarzyć, że maksymalnie można wypłacić 500 lub 1000 euro za jednym razem... Trzeba więc dokonać kilku wypłat... Ponieważ zazwyczaj nie zdarza się to codziennie, a wypłaty są bezpłatne, nie powinno to jednak mieć większego znaczenia.

Ale tak, jako klient Sparkasse można w banku własnym Sparkasse wypłacać także bezpośrednio 2500 euro... Ale wolełbym włożyć kartę 5 razy, zamiast płacić 100 euro opłaty za konto rocznie.

Napisany przez wadi
Tak jest.
Jedynym mankamentem jest wpłacanie pieniędzy, na przykład regularnie opróżnianie butelki Asbacha z drobnymi monetami.
W przypadku banków internetowych to nie działa.
Wpłata na konto banku tradycyjnego na konto banku internetowego zazwyczaj wiąże się z opłatami.

Dla nas znaleźliśmy praktyczne rozwiązanie.

Mamy 2 konta, oba bezpłatne nawet bez wpływu gotówki.
Jedno z nich w Consors. To nasze zwykłe codzienne konto.

Zaleta: Wypłaty gotówki za darmo za pomocą karty Visa na niemal wszystkich bankomatach
Wada: Brak możliwości wpłaty gotówki. Dzienny limit wypłat to tylko 1000 € z bankomatu.

Drugie konto jest w Comdirect.
To konto obsługuje przepływ gotówki z finansowania domu.

Wada: W naszym regionie jest niewiele darmowych bankomatów.
Zaleta: Możemy bezpłatnie korzystać z oddziałów Commerzbank do wpłat i wypłat większych kwot.

Najbliższy oddział jest oddalony od nas o 20 km.
Jeśli raz w roku opróżniamy butelkę Asbacha lub naprawdę potrzebujemy szybko duże ilości gotówki, po prostu jademy te 20 km.

Jedyny problem ...... tam, gdzie jest oddział, żona chętnie robi zakupy. Więc wpłacone pieniądze od razu wyparowują ;-)

Napisany przez Johan
Mam teraz od pewnego czasu konto w banku internetowym zamiast w Sparkasse.

Moje doświadczenia związane z tym przekładem są następujące:

Operacje w Sparkasse są znacznie szybsze niż w banku internetowym. Dla mnie to nie problem, ale trzeba o tym wiedzieć, żeby móc odpowiednio zaplanować. Przykładowo, jeśli przeleję środki z jednego konta na drugie w Sparkasse, czyli zabiegnę o przelew, trwa to nie więcej niż dwie minuty, jeśli robię to telefonicznie lub internetowo. W banku internetowym przelew z jednego na drugie moje konto trwa 3 dni. Dla mnie to nie problem, bo wiem o tym. Ale pieniądze znikają na 3 dni. Gdyby ktoś o tym nie wiedział, może to być bardzo irytujące.

W zasadzie w banku internetowym nie można wpłacać gotówki, oprócz Com-Direct, gdzie można to zrobić tylko 3 razy w ciągu roku (jeśli się nie mylę, może też być 4 razy...), potem jest to płatne. Dlatego jest to mniej atrakcyjne dla osób, które chcą często wpłacać mniejsze kwoty. Norrisbank jako bank internetowy w partnerstwie z Deutsche Bank jest tu lepsza, bo można tam zawsze wpłacać pieniądze bez opłaty, bez wymaganego minimalnego depozytu.

Jednak, ponieważ to znowu bank internetowy, przelew wymaga zwykle 3 dni, a przekazanie pieniędzy na moje rzeczywiste konto w banku internetowym zapewne jeszcze dodatkowe 3 dni. W sumie potrzebuję około 6 dni, zanim pieniądze trafią tam, gdzie chcę. W porównaniu z Sparkasse, gdzie potrzebuję jednego dnia.

Mimo to, jestem gotów włożyć w to wysiłek, ponieważ dzięki temu nie płacę rocznie 100€ za prowadzenie konta. Poza tym warunki odnośnie oprocentowania w banku internetowym są znacznie lepsze niż w Sparkasse. Musiałbym trzymać pieniądze na stałe przez 20 lat, aby uzyskać takie same odsetki. W banku internetowym jestem na tyle elastyczny, że mogę z nich korzystać codziennie, nie tracąc na bezpieczeństwie ani nie pożyczając bankowi moich pieniędzy na 20 lat.

Podsumowując: Sparkasse, można też inaczej.

Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże w decyzji, czy założyć konto w banku internetowym, czy pozostać w Sparkasse.

Napisany przez geldtipp
Parę lat temu zrezygnowałam z mojego konta w Sparkasse, gdy zaczęli wprowadzać opłaty. Była to bardzo dobra decyzja. Korzystam tylko z zwykłych usług bankowych i maklerskich. Robię wiele rzeczy samodzielnie, a zazwyczaj działa to szybciej na laptopie niż próba wyjaśnienia czegokolwiek pracownikowi przy okienku.

Nie otrzymywałam nigdy profesjonalnej porady w Sparkasse i uważałam, że opłaty za przesyłanie kilku rekordów przez świat są całkowicie nieproporcjonalne.

Napisany przez Malapascua

Buchowania w Sparkasse są znacznie szybsze niż w banku internetowym. Dla mnie to nie problem, ale trzeba o tym wiedzieć, aby móc odpowiednio planować.
Na przykład, gdy robię przelew z jednego konta na drugie w Sparkasse, czyli przelew między moimi własnymi kontami, to zajmuje to mniej niż dwie minuty, gdy robię to telefonicznie albo nawet online. W banku internetowym taki przelew zajmuje trzy dni.

Moje doświadczenia:
- Consorsbank: Transakcje natychmiastowe, co oznacza, że pieniądze są już przeniesione po odświeżeniu ekranu.
- DKB: Zazwyczaj trwa jeden dzień, zanim transakcja będzie widoczna.
Brak korzyści w przepłaconych Sparkassen.
Jedyną korzyścią jest wpłacanie gotówki, ale kto to jeszcze robi dzisiaj?

Nigdy nie otrzymałem fachowej porady w Sparkasse

Sparkasse nie oferuje tego również. Oferuje tylko sprzedaż własnych produktów, które jak wszystko inne są przepłacone.

Napisany przez Lukas_76
Jeśli nie potrzebujesz ciągłej obsługi klienta w Sparkasse, zdecydowanie polecam zmianę na DKB itp. Też byłem długo wierny Volksbank Raiffeisenbank i w gruncie rzeczy tylko bezcelowo płaciłem pieniądze za usługi, które gdzie indziej są znacznie tańsze lub zupełnie darmowe. Najlepiej po prostu policz, ile w ciągu roku płacisz za prowadzenie konta itp. w Sparkasse. Wtedy zmiana zwykle staje się dość łatwa...

Napisany przez andreasun
Jedynym aspektem, który mi przychodzi na myśl, to wielkość kredytu i obsługa klienta. Płacisz za to opłaty i jeśli kiedyś potrzebujesz większego kredytu, lokalny bank zawsze będzie lepszym wyborem. Po prostu znają rynek i z pewnością będą w stanie zaoferować lepsze warunki. Niemniej jednak, powinieneś porównać oferty kredytów.

Napisany przez Doso
Być może odpada indywidualny opiekun, jeśli ktoś taki istnieje i na tym nalega. W bankach internetowych możliwe jest również to, że trzeba zapłacić trochę więcej za gotówkę, na przykład dlatego, że można mniej bezpłatnych bankomatów używać lub że trzeba użyć karty kredytowej zamiast karty debetowej do wypłat. To mniej więcej tyle. Od jakiegoś czasu jestem w Ing-Diba, po tym jak moja bank spółdzielcza pobierała wysokie opłaty. Oszczędziłem dużo pieniędzy, lepsza obsługa. Tylko korzyści, żadnych rzeczywistych wad.

Napisany przez Malapascua

W zasadzie przebiega to tylko pod kątem wielkości kredytu i obsługi klienta. Płacisz za to opłaty, a kiedy zechcesz skorzystać z większego kredytu, lepiej jest skorzystać z banku lokalnego. Po prostu znają rynek i mogą zapewnić ci lepsze warunki. Niemniej jednak, powinieneś także porównać oferty kredytów tutaj.

Jeśli potrzebujesz większego kredytu, udaj się do pośrednika.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata