Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nawiązania - Jak porównać najlepiej

Napisany przez mia_san_mia
Cześć

za około 6 miesięcy będę musiał uregulować finansowanie połączenia. Dlatego zaczynam powoli szukać informacji.

Chodzi o wynajmowany obiekt, w którym pozostało do spłacenia 200 000 €. Dotychczasowy kredyt nie wymaga spłaty kapitału i zostanie spłacony dzięki ubezpieczeniu na życie w ciągu 10 lat. (Tak planuję)

Gdzieś czytałem, że zmiana banku wiąże się z kosztami. Na ile muszę się przygotować?
Ile ofert powinienem zapytać? (Gdzieś przeczytałem też, że moje wyniki w SCHUFA mogą się pogorszyć, jeśli zbyt wiele razy zapytam)

Znalazłem także stronę FMH. Tam znalazłem ofertę na analizę sytuacji i przygotowanie oferty za niecałe 75 €. https://www.fmh.de/bausparen-baufinan...e-berechnungen
Czy to jest godne polecenia? Czy firma jest rzetelna? Z tego, co dotychczas sprawdziłem, tak wygląda...

Dzięki z góry
mia_san_mia

Napisany przez brainy
Tak, cesja zabezpieczeń na rzecz nowego banku kosztuje pieniądze.

Jednak zazwyczaj opłaca się zmiana, ponieważ dotychczasowy bank zazwyczaj nie oferuje dobrych warunków. Zazwyczaj jest to łatwe i bezpieczne zarobione pieniądze kosztem wykorzystywania klientów.

Jeśli wskaźnik obciążenia jest odpowiedni, nie martwiłbym się o Schufę.

Uważam FMH za godnego zaufania.

Są także inni, którzy robią to za darmo (czyli za prowizję).

Jeśli obiekt jest warty co najmniej 400 tys. euro, po prostu zapytaj ING...

Napisany przez uwehaensch
Dlaczego chcesz wydać 75 euro? Wówczas przetworzą to przez program i powiedzą Ci, która bank ma najlepszą ofertę. Ma to sens tylko wtedy, gdy później nie musisz płacić prowizji w banku. Ale bank oczywiście pobiera prowizję za pośrednictwo, pytanie brzmi, czy FMH dostanie wtedy coś.

Usługa ta jest dostępna za darmo u niezależnych pośredników, z których kilku na pewno się jeszcze wypowie.

Napisany przez mia_san_mia

Jeśli obiekt jest warty co najmniej 400 tys. EUR, po prostu zapytaj ING...

Uuups - zapomniałem o tym. Wartość obiektu to około 480 tys. EUR.
Mam konto w ING - więc już jestem ich klientem.

Cytat od uwehaensch

Ta usługa jest dostępna za darmo u niezależnych pośredników, z którymi również niektórzy tutaj współpracują i na pewno się jeszcze odezwą.

Nie chcę nikomu niczego zarzucać, ale zawsze mam latente obawy, że właśnie ten niezależny pośrednik skieruje mnie tam, gdzie zarobi najwięcej.

Ostatnio spotkało mnie to przy Leasingu samochodowym. Pomimo oferty banku producenta w wysokości 0,9%, sprzedawca podał mi ofertę z 4,5% - w innym banku.

Dzięki i pozdrowienia
mia_san_mia

Napisany przez Kass Finanz
Po prostu porównaj warunki oferowane przez kilku dostawców.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata