Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczne oszczędzanie pieniędzy na przyszłość dzieci.

Napisany przez wadi
Cześć wszystkim.

Podobne tematy już były poruszane wielokrotnie, ale albo dotyczyły bezpośrednio kwot pięciocyfrowych, albo były z 2014 roku, nie mam pojęcia, czy są one nadal aktualne. Dlatego chcę założyć nowy temat.

W lipcu urodził się nasz potomek. Teraz chcemy oczywiście trochę zaoszczędzić dla Malucha. Planujemy około 20-40 € miesięcznie. Dodatkowo pojedyncze wpłaty (prezenty, komunie, ...).

Jednak teraz dochodzimy do punktu, w którym większość z was pewnie tylko westchnie... Mam niewielką ochotę na wgłębianie się w akcje, obligacje i inne tego typu. Wynajęcie kogoś do tego zajęcia najprawdopodobniej pochłonęłoby zyski.

Poszukuję prostego, bezpiecznego sposobu, który nie będzie wymagał zbyt dużo pracy ;-) Ponadto część pieniędzy powinna być dostępna w nagłych przypadkach.

Moim obecnym pomysłem jest założenie konta oszczędnościowego dla Malucha (właśnie założyłem w Consors) i tam początkowo oszczędzać pieniądze. Pieniądze powinny być tam bezpieczne i w pierwszym roku oprocentowane 1%. Kiedy uzbiera się pewna kwota, chciałbym przenieść część na konta depozytowe. Tam oprocentowanie jest przynajmniej nieco wyższe, a pieniądze są bezpieczne.

Czy istnieją obecnie lepsze rozwiązania spełniające te warunki (proste, bezpieczne, niskonakładcze, częściowo dostępne), czy pozostanie konto oszczędnościowe/depozytowe jest jedynym sensownym wyborem dla kogoś, kto nie chce zajmować się akcjami itp.? W obecnych warunkach niskich stóp procentowych nie widzę sensu w oszczędzaniu budowlanym.

Jakie są wasze opinie?

Dzięki i pozdrawiam, Michael

Napisany przez uwehaensch
Sprawdź ofertę CosmosDirekt, hasła lepsza książeczka oszczędnościowa, elastyczne konto emerytalne oraz plan oszczędnościowy dla dzieci.

Napisany przez wadi
Dziękuję Ci.
Czy widzę to dobrze, że tak naprawdę zawsze jest to to samo, tylko pod inną nazwą?
Trochę mnie martwi, że tak naprawdę jest to ubezpieczenie emerytalne.
Oznacza to, że podatki od zysków zapłacę dopiero wtedy, gdy wypłacę sobie pieniądze.
A zyski zostaną mi wliczone. W przypadku konta oszczędnościowego dla dzieci działa to poprzez kwotę wolną od podatku.
Czy istnieją jakieś wady związane z ubezpieczeniem emerytalnym?

Uciążliwe jest to, że nie można dokonywać dodatkowych wpłat.
Czy ktoś ma doświadczenie z produktem Cosmos?

Napisany przez Narrator
Założyłem naszemu synowi oprócz konta oszczędnościowego także plan oszczędnościowy DWS, z którego można w razie potrzeby wypłacać środki. Co też mi się podobało - później, gdy będzie mógł otrzymać świadczenie Riester, można je przekształcić w wersję z dofinansowaniem. Na razie nie wiem, czy się to opłaca czy ma sens, ale dzięki temu ma już solidne zabezpieczenie...

Napisany przez wadi
Pomyślałem sobie wczoraj wieczorem.
Na razie będziemy korzystać z konta w Consors (1%).
W pierwszym roku lepiej nam tam niż z Cosmos.
Gdy wyjdziemy już z początkowego stresu z małym dzieckiem
i mamy kontrolę finansową (zasiłek rodzicielski zamiast pensji, dodatkowe koszty związane z dzieckiem - ale z kolei zasiłek na dziecko, ....)
to rozważymy to ponownie.
Być może okazuje się, że coś ponad 100 € miesięcznie jest możliwe do zrealizowania, a do tego do tego czasu wiedza o czcionkach itp. także będzie większa.

Być może ktoś zna dobre źródła, gdzie można poczytać na ten temat?

Napisany przez domrepp
Tutaj może być początek:

https://finanzdeutsch.de/Wordpress/20...01/kindergeld/

Napisany przez wadi
Dziękuję. Z całą uwagą sprawdzę.

Napisany przez Cici

Teraz dochodzimy do punktu, w którym większość z was prawdopodobnie po prostu potrząśnie głową... Mam mało ochoty zagłębiać się w akcje, obligacje itp.

Dlaczego nie chcesz zajmować się akcjami (funduszami)? Wydaje się, że chodzi tutaj o inwestycję długoterminową na okres od jednego do dwóch dekad. Z dużym prawdopodobieństwem rezygnujesz z wyprzedzenia trendów w porównaniu do lokaty terminowej lub rachunku oszczędnościowego, ponieważ chcesz zaoszczędzić kilka godzin nauki już dzisiaj. Utworzenie prostego i łatwo zarządzanego portfela akcyjnego nie zajmuje więcej czasu niż jeden weekend. Istnieje tu piękna seria artykułów, która podsumowuje najważniejsze informacje. Planowanie oszczędnościowe dla funduszy ETF na akcje można łatwo i niedrogo założyć w każdym banku depozytowym, a opieka nad portfelem prawdopodobnie wymaga jednej godziny pracy co kwartał.

Jednak naprawdę gorąco zalecam, abyście poświęcili co najmniej dwie/trzy godziny na zapoznanie się z tematem akcji przed podjęciem decyzji. Dziś to nie kosztuje was ani grosza, ale za kilka lat może przynieść dużo korzyści waszemu dziecku.

Napisany przez wadi
Jak już powiedziałem. Trochę to przemyślałem i mówię Na razie nie. Może to także dlatego, że z nowym potomstwem dni wydają się teraz mieć zbyt mało godzin. Być może za kilka tygodni będzie lepiej i znajdę czas, aby się pouczyć. Do tego momentu myślę, że konto w Consors będzie dobrą opcją, ponieważ:

- Mamy tam już nasze konta
- Dostanę 30 € premii za otwarcie konta.

Więc jeśli wpłacę tylko 20 € przez 3 miesiące, to z premią osiągnę 50% zwrotu ;-)

Chociaż wiem, to był tylko żart ;-)

Na pewno sprawdzę podane tutaj linki, kiedy sytuacja się uspokoi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata