Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie z opcją przejęcia na nowy obiekt? Czy to możliwe?

Napisany przez vocaris
Cześć drogie forum, obecnie zbieram oferty ze względu na refinansowanie. Powód jest taki, że ze względu na zbliżającą się rozwód mojej żony, odkupię jej udział w domu. Jednocześnie będziemy zrywać istniejącą umowę kredytową, uiszczać odsetki przedterminowe i zawrzeć nową umowę wyłącznie na mnie. Nie wiem jeszcze, jak długo zamierzam pozostać w tym domu. Być może sprzedam go po 3 latach i kupię nowy obiekt. Ze względu na niską stopę procentową chciałbym zawrzeć umowę na 10 lat. Jednakże, jeśli mam zamiar sprzedać po 3 latach, byłoby to nieefektywne, ponieważ musiałbym płacić odsetki przedterminowe przez kolejne 7 lat. Chciałbym kontynuować umowę kredytową, ale już z nowym obiektem. Warunkiem koniecznym jest, aby to pasowało do zabezpieczeń bankowych. Moje pytanie brzmi, czy istnieje podobna opcja i jaki jest termin branżowy w tej kwestii. Chciałbym uwzględnić to podczas negocjacji cen. Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłem, o co mi chodzi. Dziękuję za Wasze wskazówki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W pierwszym kroku kupujesz notarialnie 50% udziałów swojej żony (następnie byłej żony). Wyrok rozwodowy będzie wtedy również moim zdaniem konieczny do zwolnienia twojej byłej żony z odpowiedzialności w istniejącym kredycie. Najpierw sprawdź zwolnienie z długu od twojego dochodu, a następnie u notariusza kup 50%. Nie na odwrót. Ponieważ jeśli twój dochód nie jest wystarczający, dotychczasowy bank nie zwolni twojej byłej żony z odpowiedzialności długu. 

Jeśli chodzi o zakup kolejnej nieruchomości i przejęcie obecnych zobowiązań, byłoby to przejęcie długu. Po wpisaniu hipoteki na nowy obiekt staje się on zabezpieczeniem dla hipoteki na obecnym obiekcie. Ale co to ma wspólnego z negocjacjami cenowymi? 

Myślę, że należy najpierw dokładnie ustalić obecny pierwszy krok (kupno 50% udziałów byłej).

Napisany przez vocaris
Cześć, dziękuję za Twój post. Być może podałem to trochę myląco. Ze względu na zakup udziału mojej żony, możemy wypowiedzieć istniejącą umowę. Chcemy to zrobić i chciałbym kontynuować u innego banku. Ponieważ wypowiedzenie umowy mojej żony znowu kosztuje pieniądze, a oprocentowanie wynosi 6 procent i rzekomo nie mogę go obniżyć. Więc nie chcę mieć nic wspólnego z DB. Przy szukaniu nowego kredytu szukam partnera, u którego będę mógł swobodnie zmieniać oprocentowanie i chciałbym kontynuować umowę kredytową bez zmiany warunków przy sprzedaży mojego domu i zakupie nowego obiektu oraz przenieść podstawowe zabezpieczenie na nowy obiekt. Ostatnie było tak naprawdę moje pytanie, czy ta zmiana zabezpieczenia jest powszechną praktyką i na co muszę zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy, aby później nie napotkać problemu. Przy okazji chcielibyśmy dokonać sprzedaży przed rozwodem i zawrzeć to w porozumieniu zawieranym po rozwodzie. Innymi słowy, wtedy nie mielibyśmy jeszcze orzeczenia rozwodowego.

Bez wyroku rozwodowego moim zdaniem nie posiadacie Państwo prawnego roszczenia do zakupu 50% udziałów od Państwa żony. Ponieważ byłoby to tak, jakbyście mogli zmienić zdanie. W takiej sytuacji zalecam skonsultowanie się z notariuszem.

Napisany przez vocaris
Jeden małżonek może w każdej chwili sprzedać udział w domu drugiej osobie. Z mojego punktu widzenia jest to nieistotne. Moja żona i ja już się zgodziliśmy co do sprzedaży. I tak czy inaczej musimy iść do notariusza. Ale moje pytanie dotyczyło zmiany wsparcia podstawowego i kontynuacji umowy kredytowej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Vocaris,

Chodzi o to, czy chcą realizować swoje interesy w kontekście oderwania się od DB w związku z rozwodem - przede wszystkim chodzi o to, czy DB pozwoli sobie na oderwanie. Może to być punkt wyjścia do ewentualnej sprzedaży.

Przeniesienie długu na nowy obiekt później jest mniejszym problemem, ale można na nie odpowiedzieć dopiero wtedy, gdy wiadomo, co chcą kupić i jakie mieszkanie posiadają obecnie, ponieważ wartościowych cech obu nieruchomości są bardzo istotne, jeśli chce się uzyskać zgodę na zamianę zastawu. Jeśli wartości się zgadzają, a nowa nieruchomość stanowi takie samo zabezpieczenie, prawie wszystkie banki zgodzą się na zamianę zabezpieczenia.

Napisany przez vocaris
Dziękuję. Tak samo to widzę. Odpowiedź e-mailowa comdirect na to pytanie wydała mi się dziwna. Otrzymałem tam następującą informację: Bardziej skomplikowanym będzie zmiana obiektu. Po omówieniu Państwa planów musimy skonsultować się z potencjalnymi partnerami finansowymi, czy w ogóle mogą sobie to wyobrazić. Jest to raczej nietypowe, ponieważ finansowanie jest udzielane pod konkretny obiekt i dlatego zazwyczaj nie może być bezpośrednio przenoszone na inny obiekt.

@vocaris, tak się mówi po niemiecku, że nie jest typowe dla banków przenosić pożyczkę na nową nieruchomość w późniejszym terminie. Moim zdaniem w rzeczywistości zdarza się to rzadko.

Napisany przez NaTwoim13
To nie jest istotne, ile razy się to zdarza, lecz że jest to możliwe, i w zasadzie tak jest.

Napisany przez vocaris
Tak, to możliwe. Baza danych jest trochę sztywna, ale moje ostatnie zapytanie w Kölner Bank wykazało, że to możliwe. Za opłatą. :-) Trzeba tylko dowiedzieć się, jak wysoka jest opłata.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata