Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie przejęcia i partner życiowy.

Napisany przez Tieto
Żyję z moją długoletnią partnerką w domu z 2007 roku. Nie jesteśmy małżeństwem. W księdze wieczystej figurowałem tylko ja. W przyszłym roku będziemy musieli podpisać kolejną umowę kredytową. Chciałbym wtedy wpisać moją partnerkę do księgi wieczystej. Jednakże pewnie wiązałoby się to z wysokim podatkiem od darowizn. Ale ponieważ Dom nie został jeszcze spłacony, moja partnerka praktycznie przejęłaby tylko długi. Czy w takim przypadku byłby wymagany podatek od darowizn? Jak na to patrzy urząd skarbowy?

Dziękuję

Tieto

Napisany przez brainy
Spróbuj zawarcia małżeństwa albo sporządzenia testamentu, aby osiągnąć Twój cel!

Napisany przez 6Bankkaufmann
To również możliwe, abyś przekazał partnerce życiowej 50% udziału w księdze wieczystej b e z zmiany w zobowiązaniu.
Pozostaniesz jedynym dłużnikiem, jeśli tego życzysz.

Napisany przez Tieto
Ale jeśli przekroczę 50 procent udziałów w księdze wieczystej, to czy nie będzie konieczne zapłacenie podatku od darowizn? Umowa kredytowa jest również na moje nazwisko. Nie byłam o tym poinformowana.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, obliczone według skali podatkowej 3 (nie z podatku klasy 3!) wynoszącej 30 %, przy kwocie wolnej od podatku w wysokości 20 000 euro.

Dlaczego chcesz zrobić taki prezent? Czy partnerka zostanie współkredytobiorcą w finansowaniu uzupełniającym? Dlaczego nie skorzystać z prawa do mieszkania?

Wartość nieruchomości należy odnieść do obecnej zobowiązanej kwoty; różnica stanowiłaby podstawę do obliczenia podatku od darowizny za udział w wysokości 50%.

Dlaczego nie sprzedasz jej połowy udziału (czyli faktycznej wartości po potrąceniu kapitału)? Ważne jest, aby wiedzieć, jaka jest obecna wartość rynkowa nieruchomości i jaka kwota zobowiązań kredytowych obecnie na nią ciąży.

Napisany przez Tieto
To wszystko wydaje się być bardzo skomplikowane. Potrzebuję właściwej porady. Gdzie mogę ją uzyskać? Kto jest właściwym partnerem do kontaktu?

Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Możesz śmiało się ze mną skontaktować.

Napisany przez matti85
Cóż, nie chcę teraz psuć zabawy ani wygłaszać kaznodziejstwa moralnego, ale zastanów się nad jedną rzeczą. Dajesz jej 50%, ale pozostajesz jedynym kredytobiorcą. Jeśli się rozstaniecie (wszystko może się zdarzyć), ona otrzymuje 50% nieruchomości, którą musisz od niej odkupić lub coś w tym rodzaju. Masz 50% nieruchomości, ale 100% długów. Warto podjąć takie kroki tylko wtedy, gdy również tę drugą osobę uwzględnia się w pożyczce w takim samym stopniu. To tylko mała wskazówka do przemyślenia.

Napisany przez Tieto
Tak, powinna być uwzględniona w kredycie, aby uzyskać niższą stopę procentową. Ale właśnie tu leży problem, ponieważ wtedy podlega podatkowi od darowizn, jeśli zostanie uwzględniona w księdze wieczystej. Myślę, że bank zaakceptuje ją jako dodatkowego kredytobiorcę tylko wtedy, gdy będzie uwzględniona w księdze wieczystej. Czy się mylę?

Napisany przez brainy
Bez oceny nie można zazwyczaj uniknąć podatku od darowizn. Czy nadal się to opłaca?

Napisany przez NaTwoim13
Odkąd kredyt staje się tańszy, gdy jest on brany przez dwóch dłużników i dlaczego musi ona być właścicielem, jeśli staje się dłużnikiem? Czy nie wystarczyłoby prawo do zamieszkania, jeśli ma już być dłużnikiem?

Napisany przez Tieto
Zawsze myślałem, że gdy są dostępne dwa dochody, oprocentowanie maleje z powodu wyższej zdolności kredytowej. Dodatkowo, dzięki drugiemu uznawanemu dochodowi, możliwa jest również wyższa spłata.
Co do prawa do zamieszkania - muszę jeszcze się dowiedzieć.

Napisany przez NaTwoim13
W większości banków zdolność kredytowa nie ma już wpływu na warunki kredytu.

Oczywiście większe dochody pozwalają na wyższą spłatę, ale aby to było konieczne, musi ona wynikać ze z góry ustalonej i pożądanej stawki odsetkowej oraz spłaty w wyniku pozytywnego bilansu budżetowego w banku. Z kolei można to ustalić tylko wtedy, gdy znane są dodatkowe dane.

Dlatego też, Tieto, proszę po prostu podaj nam wartość nieruchomości i aktualną wartość kredytu, być może nie ma potrzeby spekulować, a cała dyskusja nie ma sensu, ponieważ żadne podatki od darowizny nie występują. Dopiero wtedy, gdy wartość nieruchomości będzie o 40 000 euro większa niż obecne zadłużenie, pojawi się jakikolwiek podatek darowizny, a jeśli różnica jest znacznie większa, po prostu sprzedaj połowę nieruchomości partnerce. To wiąże się z opłatą podatku od nabywania nieruchomości w wysokości 5 lub 6%, a wartość trzeba porównać z wartością, która wynika z następującego równania:

Różnica między wartością rynkową a wartością kredytu, z tej kwoty 50% (to jest darowana część), odejmij kwotę wolną od podatku w wysokości 20 000 euro, a resztę pomnóż przez 30% podatku darowizny.

Zgodnie z prawem można również regulować podziały udziałów w domu inaczej niż na pół, a mianowicie tak, aby należała do ciebie tylko ta część, którą dzielisz w połowie z wartością pozostałą do spłaty, odpowiednio pozostające aktywa (różnica między wartością rynkową a wartością kredytu) pozostają twoimi udziałami, a partnerka nabywa tylko nie spłacone udziały, które podlegają opodatkowaniu od nabywania nieruchomości.

Jeśli twoja partnerka płaciła rachunki przez lata i dlatego powinna uzyskać udziały spłacone, musisz je podarować, ale także tutaj nabycie może być tańsze, jak również zostało to opisane powyżej. Można to ocenić tylko wtedy, gdy podasz nam wartość rynkową i wartość kredytu w tym miejscu.

Napisany przez Tieto
Bank oszacował wartość rynkową nowo wybudowanej nieruchomości wraz z działką na 187 000 euro. Z tego kwoty w przyszłym roku trzeba będzie sfinansować 125 000 euro, przy miesięcznych dochodach netto w wysokości 4000 euro. Pozostałą kwotę planuje się spłacić w ciągu 10 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Tematyka jest bardziej złożona, niż zostało to przeze mnie powierzchownie przedstawione w tym wpisie, dlatego wolę zalecić skonsultowanie się z doradcą podatkowym, ponieważ sam podstawa - czyli wartość darowana - nie jest łatwa do ustalenia, a organy podatkowe w poszczególnych krajach interpretują i działają na podstawie wytycznych dawcy inaczej. Dodatkowo, ustawodawstwo zobowiązało się do wprowadzenia nowych regulacji, ponieważ obowiązujące przepisy podatkowe zostały uznane za niekonstytucyjne już w 2007 roku.
Więc naprawdę lepiej skonsultować się z specjalistą w tej kwestii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata