Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy poręczenie jest możliwe pomimo istniejącej hipoteki?

Napisany przez Baufi2015
Cześć drodzy użytkownicy forum!

Mam nadzieję, że możecie nam pomóc, bo trochę jesteśmy zestresowani...

Sytuacja wygląda następująco: mój partner życiowy i ja chcemy kupić razem Dom z moją matką. Moja matka wniesie 50% ceny zakupu jako wkład własny. Ja zamierzam sprzedać moje mieszkanie i z uzyskanego dochodu spłacić kredyt mojego partnera życiowego jak największą część.

Problemem jest teraz ten kredyt. Mój partner chce wziąć kredyt w wysokości 100 000 euro jako kredyt zmienny. Bank opóźnił wiele rzeczy. Teraz jutro ma zostać podpisana umowa kredytowa, ale nagle okazuje się, że moja matka i ja mamy ją podpisać, czyli najprawdopodobniej stać się poręczycielami, mimo że jutro u notariusza zostanie ustanowiona hipoteka. O tym wcześniej nie było mowy i nie chcemy tego robić. Zastanawiamy się teraz, czy to jest normalne i czy wszystko jest w porządku?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Sonja P.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baufi2015,

decydujące jest to, co bank zaoferował podczas negocjacji dotyczących pożyczki i dlaczego zadał pewne warunki.

Jeśli bonitość państwa partnera życiowego jest wystarczająca, te poręczenia wydają mi się zupełnie zbędne! Zwłaszcza jeśli nie wynika to z limitu wartości kredytu hipotecznego. Jaki bank to wymaga?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, jak pisze również Noelmaxim, jest to poprawne. Liczy się to, co jest Państwu oferowane w umowie kredytowej. Umowa kredytowa ma moc wiążącą. Jeśli Państwa matka jest wymieniona w umowie kredytowej, proszę wyjaśnić wszelkie niewiadome przed terminem w notariacie.
W przeciwnym razie, jeśli Państwa matka nie jest wymieniona w umowie kredytowej, nie musi być też poręczycielem. Nawet jeśli pracownik powiedział coś ustnie. Być może mylą Państwo poręczenie kredytu z tym, że Państwa matka musi podpisać jako współwłaścicielka nieruchomości u notariusza? Czy to możliwe? Ponieważ piszą Państwo, że Państwa matka również uczestniczy w zakupie.

Napisany przez NaTwoim13
Przypuszczam, że bank po prostu chce zabezpieczyć się dodatkowo 2-3-krotnie i/lub matka również musi być wymieniona w umowach kredytowych, być może nawet musi to zrobić ze względu na to, że jest współwłaścicielką, a bank ustanawia to jako warunek ze względu na kryteria swojego działania.

Najpierw jednak wszystko to powinno być wyjaśnione, skomunikowane i stanowić część oferty, a po drugie ten warunek - współwłaściciele muszą również być kredytobiorcami - nie jest wymogiem wszystkich banków, więc można było zrezygnować z propozycji, jeśli się tego nie chce. Albo - jak już opisano i przypuszczano - zdolność kredytowa jej męża nie wystarcza, ale osobiście w to nie wierzę.

Jeśli tego nie chcą, powinni odłożyć ustanowienie hipoteki i zabezpieczyć finansowanie zgodnie z własnymi życzeniami i potrzebami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata