Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zabezpieczenie obligacji hipotecznych

Napisany przez mia_san_mia
Cześć,

w tym tygodniu dostałem list od mojego banku, którego nie do końca rozumiem...

Bank chce ode mnie dokumentów (np. ubezpieczenie na życie w celu zabezpieczenia), które tak naprawdę powinny być już w posiadaniu banku. To jednak inna historia.

Wydaje się, że bank chce przeprowadzić zabezpieczenie dłużne przez obligacje zastawne.

Co to dokładnie oznacza?
Finansowanie jest już uzgodnione, trwa od 10 lat i jest zapisane na 20 lat.

Czy dla mnie wynikają z tego jakieś niekorzyści?
Dlaczego teraz z tym wychodzą?

Jeśli teraz to zrobię - czy to oznacza, że bank może spekulować na moim kredycie? (Czyli sprzedać go innej bankowi?)
Czy będzie to po prostu tańsze dla banku?

Dziękuję
mia_san_mia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Moja wiedza na ten temat jest następująca.
Dotychczasowy bank finansujący przyznał Państwu kredyt w pierwszej linii obciążenia. Ten kredyt pierwszoliniowy został w pełni przejęty do własnego bilansu w celu refinansowania.
Jednakże po pewnym czasie po wypłacie faktycznie może się zdarzyć, że ponownie potrzebna jest dokumentacja dla refinansowania. Wewnętrzna rewizja w banku dokładnie sprawdza, czy wszystko jest na swoim miejscu. W przeciwnym razie nie można tego przejąć.

To, czego teraz od Państwa wymagają, powinno być moim zdaniem już znane z Państwa obowiązującej umowy kredytowej. Być może jednak zostało pominięte sprawdzenie po wypłacie albo przed wypłatą.
Nie ma powodu do paniki.

Dla Państwa jako klienta nie ma to żadnych kosztów ani negatywnych konsekwencji.
Jednakże bardzo nietypowe jest, że takie sprawy nadchodzą po 10 latach.

PS: Czy wiedzieli Państwo, że zgodnie z BGB 489 możecie Państwo teraz wypowiedzieć kredyt z sześciomiesięcznym terminem wypowiedzenia?
Alternatywnie można również przeanalizować ewentualne błędy w oświadczeniu o odstąpieniu.

Napisany przez mia_san_mia

PS: Czy wiedzieliście Państwo, że zgodnie z BGB 489 możecie teraz wypowiedzieć kredyt z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia?
Alternatywnie można również zbadać nieprawidłowe oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Dziękuję najpierw za odpowiedź.

Pracownik banku nawet o tym wspomniał. Jednak mam w związku z tym pytanie.
Terminem ustalającym w moim przypadku jest 01.03.2016.

Znam to tak, że jeśli wypowiem w porę przed upływem terminu wypowiedzenia, wypowiedź ta będzie skuteczna w tym terminie.
Pracownik banku powiedział mi, że 6 miesięcy obowiązują od daty ustalonej jako styczeń, czyli że mogę negocjować nowe warunki dopiero od 01.09.2016.

Czy on miał rację? To byłoby nietypowe...

Dzięki i pozdrowienia
mia_san_mia

Napisany przez NaTwoim13
Czym jest data wartości? Decydujący jest moment pełnej wypłaty pożyczki. Od tego momentu dodają Państwo 10 lat dla ustalenia oprocentowania, a następnie jeszcze pół roku okresu wypowiedzenia, to jest data wartości najwcześniejszego spłacenia.

Kiedy dokonają Państwo wypowiedzenia jest całkowicie nieistotne, fakt jest taki, że musi to być pół roku przed datą, która minie 10 lat po pełnej wypłacie, ponieważ od tego momentu zaczyna się okres wypowiedzenia. Jeśli złożą Państwo wypowiedzenie np. 2 miesiące po upływie 10 lat od pełnej wypłaty, stracą Państwo 2 miesiące, dlatego teraz już złożyć wypowiedzenie i ewentualnie już teraz zabezpieczyć stopę procentową.

Napisany przez Narrator
Jak napisał noelmaxim, znam to tylko...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata