Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Średnioterminowe inwestowanie pieniędzy

Napisany przez Scorpion
Hej wszystkim,
krótko o mnie: Jestem początkującym profesjonalistą i mam 27 lat. Mogę zaoszczędzić około 800€ miesięcznie i nie bardzo wiem, co z tym zrobić. Przeczytałem już wiele tutaj i zastanowiłem się nad tym i chciałbym poznać wasze zdanie lub alternatywne propozycje.

Co dotychczas zrobiłem:
- mam stary rachunek oszczędnościowy z oprocentowaniem 3,5% i prawie 10 000 € na nim. (mogę go jeszcze prowadzić przez maksymalnie 7 lat, jest już otwarty i można go wypłacić w dowolnym momencie)
- konto oszczędnościowe z około 12 000€

Moje cele:
- chcę kupić nowy samochód za około 5 lat
- ponadto chcę zdobyć nieruchomość za około 5-10 lat (czy to będzie Dom czy mieszkanie zależy od sytuacji życiowej)

Teraz jest ta sprawa z okresem inwestycji wynoszącym 5 lub 5-10 lat. Trzymanie ich na koncie oszczędnościowym na coś się nienamacalnie marnuje, a inwestowanie w akcje/fundusze/ETF-y wydaje się zbyt krótkoterminowe, przynajmniej tak mi się wydaje, czyż nie?!

Widziałem tutaj, że ktoś polecał plan oszczędnościowy VTB Flex z oprocentowaniem 1,7%, brzmi całkiem nieźle. (Ta bułgarska FiBank wydaje mi się dość niebezpieczna, nawet jeśli 2,5% brzmi kusząco i można w dowolnym momencie dostać do pieniędzy, chociaż przez to traci się odsetki)

Myślę, że taki plan oszczędnościowy w każdym razie nadaje się do oszczędzania na samochód, ale co z pieniędzmi na nieruchomość? Tylko plan oszczędnościowy, czy są jakieś dobre alternatywy?

Oprócz planu oszczędnościowego, zastanawiałem się nad zainwestowaniem trochę pieniędzy na zabawę (100-150€ miesięcznie) w ETF-y, aby zdobyć trochę doświadczenia z nimi.

Co o tym myślicie? Jestem otwarty na wszelkie krytyki i sugestie

Pozdrowienia

Napisany przez Cici

Teraz sprawa z okresem inwestycyjnym wynoszącym 5-10 lat. Pozostawienie pieniędzy na koncie oszczędnościowym wydaje się trochę bolesne, a inwestowanie w akcje/fundusze ETF na ten czas wydaje się zbyt krótkie, myślę.

Tak, 5-10 lat to obecnie moim zdaniem najgorszy okres na inwestycje finansowe. W zasadzie pozostaje jedynie lokata. Akcje przy obecnym poziomie wyceny na 5 lat są raczej ryzykowne. Jeśli decydujesz się zainwestować tylko część w ETF-y, powinieneś to odpowiednio oszacować, aby straty z części akcyjnej (nie spodziewałbym się tu spadku kursu o więcej niż 50%) oraz odsetki z konta terminowego/dziennego nie doprowadzały cię do ujemnego salda.

Przy planach oszczędnościowych powinieneś dokładnie obliczyć, ile pieniędzy faktycznie uzyskasz na końcu, ponieważ zawsze oprocentowana jest tylko aktualnie oszczędzana suma. lokata terminowa, na której od razu lokujesz całą sumę, może w konsekwencji być dla ciebie bardziej opłacalna, nawet jeśli stopa procentowa jest niższa. Możliwe, że kolejną opcją byłoby zainwestowanie dodatkowego kapitału w konto oszczędnościowe budowlane, jeśli to możliwe, ponieważ takiego oprocentowania praktycznie już nigdzie indziej nie znajdziesz.

Ogólnie rzecz biorąc, jest to jednak dość trudne, moim zdaniem.

Napisany przez Scorpion
Ja, niestety już wyczerpałem maksymalną kwotę oszczędności na budowlanym.

W przypadku planu oszczędnościowego VTB chciałbym dokonać jednorazowej wpłaty w wysokości 5000€, aby wzrost oszczędności nie następował zbyt wolno, czyli połączenie lokaty stałej i planu oszczędnościowego.

Pieniądze, które zainwestowałbym w ETF-y, nie zostałyby dotknięte w przypadku spadku kursu, dlatego też miesięcznie zainwestowałbym tylko niewielką kwotę, około 100€, ponieważ na przykład brak wpłaty w wysokości 5000-10000 € przy zakupie nieruchomości można łatwiej zrekompensować niż od razu 20-30 000 €.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Skorpionie,
Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty. Wkrótce będę regularnie inwestować 100€ miesięcznie w ETF-y i być może skorzystam z VTB-Flex. W razie kryzysu za 5-10 lat, pieniądze pozostaną zainwestowane. Jak mówisz, 5-10k na końcu nie będą miały wielkiego znaczenia, jeśli chodzi o finansowanie nieruchomości. Jeśli tak się stanie, powinienem się zastanowić, czy nieruchomość nie jest po prostu zbyt duża dla mnie.
Jestem również ostrożny w stosunku do większych inwestycji, ponieważ nie należy bagatelizować ryzyka na giełdzie tylko dlatego, że zarabiam wystarczająco dzięki dobrej sytuacji gospodarczej.

Napisany przez Scorpion
Tak samo myślę, ex-studentko

mówisz, że być może też wybierzesz VTB Flex -> czy masz jakieś alternatywy, między którymi się wahasz?

Napisany przez Ex-Studentin
Nie mam właściwych alternatyw. Używam moneyou od 3 lat, obecnie oferują 1,25% odsetek. Mam nawet 2 konta VTB-Flex z oprocentowaniem 2,5%, ale aktualnie ich nie wykorzystuję. Problem z VTB-Flex polega na tym, że przez kilka lat nie mogę wypłacić pieniędzy, dlatego planuję je wykorzystać dopiero po upływie 4 lat. Nie mam jeszcze solidnego planu. Mam zbyt wiele prywatnych niepewności, żeby związać większe sumy pieniędzy gdzieś na stałe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata