Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potwierdzenie pożyczki przez DSL i Hanseatic Bank jest pilne.

Napisany przez MiriAm
Cześć ....

Od 12. 8. złożyliśmy dwa wnioski finansowania (pełne finansowanie 130 000 euro plus koszty dodatkowe 0 euro kapitału) na zakup nieruchomości poprzez pośredniczkę. Przed złożeniem wniosku praktycznie mieliśmy zielone światło.
Teraz jest tak, że pośredniczka finansowa (jest z Sparkasse) znalazła jeszcze jednego zainteresowanego kupnem obiektu, który ma już potwierdzenie finansowania.
Mamy także kontakt z sprzedającą, która też musi teraz pilnie sprzedać i czeka do wtorku.

Dzisiaj mój mąż zadzwonił jeszcze raz do pośredniczki finansowej, która powiedziała: Jakaś bank to załatwi. (Hanseatic z pożyczkami właścicielskimi, najmniejsza suma). Tak, ale nie wiem dokładnie:

a) Czy mówi to teraz, bo mogła to zapytać telefonicznie?
b) czy widzi to w procedurze składania wniosków, gdzie złożyła nasze wnioski?
c) Czy po prostu chce nas wstrzymać, bo jeszcze nic nie wie?
d) Kiedy zazwyczaj przychodzi pisemne potwierdzenie, jeśli w portalu jest już coś widoczne?

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc, naprawdę nie mam już pojęcia w tym procesie wnioskowania, czasie ... *ueh*

:-)

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć MiriAm,
Pełne sfinansowanie można uzyskać poprzez te banki, to prawda.
Jednak ostateczna decyzja o finansowaniu zostanie podjęta dopiero po tym, jak obie zaangażowane banki potwierdzą udzieloną pożyczkę na piśmie.
I to nastąpi dopiero po odpowiednim czasie przetwarzania przez zaangażowane banki.
W portalu jest napisane, że jest to możliwe. Oznacza to jednak tylko, że na podstawie wprowadzonych danych jest to możliwe.
Ważne jest, aby fizyczne dokumenty zostały osobiście zweryfikowane przez pracownika banku.
Dopiero wtedy to ma sens.
Dlatego musisz po prostu poczekać.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Miriam,

kiedy oferta pożyczki została wysłana do banku DSL i do której placówki?

Aktualnie Hanseatic Bank potrzebuje 4-5 dni na decyzję, natomiast dla banku DSL zależy to od placówki. W każdym razie teraz bank DSL potrzebuje od 6 do 13 dni, w zależności od placówki.

Przy uporządkowanej sytuacji dotyczącej dochodu, poziomu zadłużenia, stażu zatrudnienia i poprawnych danych, bank DSL napotyka problemy z potwierdzeniem od banku tylko w przypadku gdy wartość obiektu nie jest poprawna lub nie zostanie potwierdzona. W przeciwnym razie decyzje są bardzo wiarygodne.

Jakie oprocentowanie zostało zaproponowane dla udziału w DSL Bank?

Napisany przez MiriAm
Cześć Bankierze,

Dziękuję za odpowiedź. Ostatnio głównie zajmujemy się oczekiwaniem. Po wizycie doradcy finansowego zostaliśmy zarejestrowani w portalu, co skutkowało kontaktami tych dwóch banków. Zanim jednak mogliśmy wypełnić wnioski i dostarczyć nasze dokumenty (w tym dokumenty dotyczące obiektu), minęło kilka tygodni, aż do zeszłego środy. Nasz doradca najpierw zachorował, a potem wyjechał na urlop, przekazując sprawy innej doradczyni.

Problem polega na tym, że nie możemy jeszcze wydać zgody, a sprzedająca czeka tylko do wtorku. W weekend i w poniedziałek zapewne i tak nic się nie wyjaśni. Nie, to nie problem, to po prostu smutne.

Nawiasem mówiąc, mam też jakieś zastrzeżenia do pośredniczki nieruchomości z banku Sparkasse! Wiedziała, że jesteśmy zainteresowani i że składamy wniosek kredytowy, a mimo to zezwoliła, by ktoś inny ponownie obejrzał obiekt, ktoś kto korzysta z finansowania właśnie z banku Sparkasse! Grrrr ...

Napisany przez NaTwoim13
Buhmannsjoker???

Napisany przez MiriAm
Cześć,
to DSL Bank w Hanowerze, mój mąż podpisał umowę 12.8 i powinna zostać wysłana tego samego dnia. Zakładając więc, że wniosek dotarł tam w czwartek. Stopa procentowa 3,01%. Finansujemy bez wkładu własnego.
Stawiam jednak na kozła ofiarnego tylko dla mnie, szukam kozła ofiarnego dla mojego rozczarowania. Gdyby nikt inny nie włączył się do gry, mielibyśmy jeszcze czas.
Niech będzie, że nasz doradca finansowy dostaje szanse w poniedziałek, aby otrzymać decyzję telefonicznie. Czy wtedy można na to liczyć?

Napisany przez NaTwoim13
Telefonicznie nie będzie decyzji, doradczyni widzi to w systemie jako Producent zaakceptował.

Jak długo trwa zamrożenie stopy procentowej? Czy podano mieszaną stopę procentową? To nie może być stopa procentowa dla kredytu bankowego DSL, czy nie uwzględniają Państwo kredytu KfW?

@MiriAm, czy masz zawartą dziesięcioletnią czy dwudziestoletnią umowę na stałą stopę procentową w DSL Bank?
I również ciekawe jest, jak pan Buhmann (Noelmaxim) pyta, czy KfW jest zaangażowane. Jeśli KfW nie jest zaangażowane, to bankowy oprocentowanie znacząco wzrośnie.

Napisany przez MiriAm
Hej,

mam niewielką wiedzę na ten temat. Ale czy nie ma tam dofinansowania KfW i czy nie czytałem o tym około 10 lat temu. Jednakże również z dodatkową spłatą oraz cesją na umowę oszczędnościową, którą wydaje się, że zawrzemy.

Prawdopodobnie dla wielu to na razie wysoko postawione, ale finansowo nie stanowi to dla nas problemu. Możę mój mąż jest jedynym finansującym.

Czy to wszystko ma wpływ na czas przyznania zobowiązania?.... myślałem zawsze, że dane (przychody i wydatki, kredyt itp.) są podawane przed złożeniem wniosku. Więc Pani Makler Finansowy wprowadza te dane, a banki mówią: Proszę bardzo! Zrobilibyśmy to chyba tak.
Następnie prawdopodobnie zostanie sprawdzony obiekt. Ponieważ jest to obiekt związany ze Sparkasse, mam nadzieję, że wartość (wartość stołu??? ) będzie odpowiednia i bank DSL również to zaakceptuje bez konieczności opinii rzeczoznawcy.

Tak czy inaczej, niestety musimy mieć zgodę do poniedziałku, późnego wtorku, w innym przypadku obiekt zostanie sprzedany :-(

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie jest zdecydowanie zbyt wysokie, subordynowany kredyt musiałby zostać zwiększony w taki sposób, aby kredyt banku DSL wygasł przy 90%, czyli 90% ceny zakupu plus ewentualnych planowanych lub uwzględnionych modernizacji/remontów. Wówczas stopa mieszanego oprocentowania byłaby bardziej korzystna.

Dodatkowo, zdecydowanie należało uwzględnić 50 000 euro z programu KfW, co dodatkowo obniżyłoby stopę mieszanej amortyzacji.

Nawet jeśli mogą sobie na to pozwolić, lepsze i bardziej logiczne rozłożenie elementów budowy umożliwiłoby im wyższą spłatę przy takim samym obciążeniu.

Tutaj muszę przyznać Noelmaximowi rację. Tylko dlatego, że stać cię finansowo, nie oznacza to, że musisz akceptować gorsze rozwiązanie finansowe, jeśli istnieje lepsze. Proszę ponownie rozważyć w rozmowie z mężem, czy nie wolisz ewentualnie korzystniejszego rozwiązania alternatywnego.

Napisany przez NaTwoim13
Czy jest tu raport o zakończeniu odbywania kary?

Napisany przez MiriAm
Po otrzymaniu w poniedziałek zielonego światła i potwierdzenia telefonicznej zgody od naszej doradczyni finansowej (swoją drogą, powinna ona już dawno przysłać to pisemnie) ... nasz Dom został sprzedany innemu zainteresowanemu. Teraz skierowaliśmy nasze zainteresowanie na inną nieruchomość, ale musimy jeszcze porozmawiać z naszą doradczynią finansową, jak to będzie przebiegało. Czy trzeba będzie złożyć wszystko od nowa itp. (Czyli dokumenty dotyczące poprzedniego domu są jasne, wszystko inne też) albo czy można przejąć obecną finansowanie i oczywiście mamy też pytanie: KfW .... dlaczego to nie jest uwzględnione. Czy ktoś z was przypadkiem wie, jak to się odbywa, gdy finansowanie nieruchomości jest kontynuowane, ale dotyczy innego domu? Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Miriam,

sprawa musi zostać całkowicie przedstawiona na nowo, ale absolutnie nie rozumiem, dlaczego chcą ponownie powierzyć swoje zaufanie tego samego doradcy finansowego.

Dobry pośrednik finansowy nawiązuje kontakt z pośrednikiem/sprzedawcą w odpowiednim terminie i potwierdza gotowość klienta/kupującego do zakupu poprzez ocenę zielonego w systemie, ustala również terminy zobowiązania oraz ewentualnej umowy notarialnej. Zapewnia to pośrednikowi i sprzedawcy pewność, że wszystko idzie swoim uporządkowanym torem. Czasami wyjaśnia się także procedurę składania wniosków - w zależności od banku - w odniesieniu do decyzji o finansowaniu.

Brak uwzględnienia KfW 124 w koncepcie finansowania jasno pokazuje, jakie interesy miały dla pośrednika większe znaczenie. Podział środków nie był również dobrze wybrany, stopa obciążenia mogła zostałby obniżona, co potencjalnie mogłoby zmniejszyć mieszaną stopę procentową ze wszystkich pożyczek razem.

Napisany przez MiriAm
Hej :-)

Pani makler finansowy i makler nieruchomości Sparkassen były w kontakcie! Rozmawiano także o tym, że nasze finansowanie miałoby wtedy przejść. Dlatego byłam zły, gdy do gry została wprowadzona nowa zainteresowana strona. Ta osoba również finansowała się poprzez Sparkasse. Sprzedawczyni nie chciała podjąć decyzji i powiedziała, że kto pierwszy zaakceptuje, ten dostanie Dom. Można to teraz zinterpretować tak, że Sparkasse oczywiście jest zainteresowana sfinalizowaniem kredytu i nieruchomości..... jakkolwiek to zrozumieć. Jestem naprawdę smutna i również zła, ponieważ w poniedziałek zrobiliśmy naprawdę wszystko! szaleństwo, aby popołudniu przejść od: TAK, kupujemy! do : NIE, jednak nie!

Jutro mamy jeszcze spotkanie z panią makler finansową i omówimy to jeszcze raz dokładnie. Dzięki za ten wskazówkę. Prawdopodobnie będę znowu narzekać w ciągu najbliższych dni, że wszystko znowu trwa tak długo! *grrr

Napisany przez MiriAm
Znowu ja :-)

Tak jak już wspomniałem, znaleźliśmy nowy obiekt i teraz złożyłem wniosek z nowymi obliczeniami (zaoszczędzone pieniądze, odsetki mieszanego zysku itp. ... nie mogę tego dokładniej wyjaśnić i na razie nieważne!). Te same banki, DSL i Hanseatic.

Teraz mnie interesuje: Otrzymaliśmy wcześniej zgodę na obiekt, który niestety został sprzedany przez sprzedającego innej osobie. Teraz zgłosiliśmy się ponownie z nieruchomością o prawie 20 000 euro tańszą. Czy otrzymanie wcześniejszej zgody ma pozytywny wpływ na skrócenie czasu obróbki? Dom jest w doskonałym stanie, mieliśmy też szczęście, że to prywatna sprzedaż. Myślę, że wartość stołu i dokumentów nie powinny stanowić problemu, znowu czasowo byłby problem z oceną.

O, *znowu taki niespokojny* jestem taki niecierpliwy i znów czuję te dziwne uczucia w żołądku, bo kiedyś już się rozczarowałem... czekam na odpowiedzi

Obietnica dotyczyła innej nieruchomości - ta była o 20 000 EUR tańsza.
Więc można zakładać, że wszystko powinno pasować. Jednak obiekt musi również spełniać kryteria oceny bankowej i pasować.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Miriam,

nie rozumiem jej, naprawdę nie. Czy nie odpowiada na to wszystko jej pośrednik w finansowaniu budowy?? Nie, żebyśmy nie chcieli tego robić, ale zastanawiam się, czy powinniśmy współczuć, czy po prostu potrząsać głową.

Będą rozczarowani, mieli złe plany finansowania (złą alokację sum HB/DSL Bank, brak KfW), nie zostali poinformowani o procesach, czasie realizacji i procedurach (dlatego zwracają się do tego forum), są zdezorientowani, a czasami wręcz zakłopotani, ale ponownie ufają temu pośrednikowi finansowemu/doradcy finansowemu? Można by pomyśleć, że teraz przy drugiej próbie zostałby on poinformowany o tym, mogliby rozwiać swoje obawy, odtworzyć przebieg wydarzeń, a teraz znowu siedzą tam bezradni???

Nie może tak być, klienci podejmujący inwestycje życiowe i muszący być dokładnie doradzeni nie powinni czuć się pozostawieni samym sobie i niepewnie, naprawdę nie.

Napisany przez StefanK
Cześć,

Mam pytanie. Podpisaliśmy wniosek kredytowy dnia 19.8.15 i miał on zostać od razu przesłany do banku DSL. Nasza doradczyni podała nam czas oczekiwania na około 2 tygodnie. Ten czas już minął, a na nasze wczorajsze pytanie nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi. Jak długo jeszcze to może potrwać? Nie jestem pewien, w której filii został złożony wniosek. Czy mogę to ustalić z wniosku kredytowego?

Pozdrowienia,
Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Cześć StefanK,

tutaj znów pytają - gdzie zostało złożone twoje wniosek - prawda? W niektórych oddziałach czas przetwarzania wynoszący 10 dni roboczych mieści się w oknie czasowym.

Z umowy kredytu nie można poznać, w którym oddziale został złożony, dowiedzą się tego od pośrednika. Kto był pośrednikiem przy udzieleniu kredytu?

Napisany przez StefanK
Dziękuję za odpowiedź. Pośredniczyła firma PlanetHome. Kiedy składałem dokumenty, nie wiedziałem jeszcze, że trafią one do określonego oddziału. Myślałem, że zostaną zrealizowane centralnie. Dopiero dzięki przypadkowi przeczytałem tutaj dzisiaj na forum, że dokumenty trafiają do konkretnego oddziału. Więc jestem wciąż w określonym czasie. Mamy umówioną notarialną wizytę na 16.9, mam nadzieję, że wszystko uda się do tego czasu.

Napisany przez NaTwoim13
To wystarczy na głosowanie! Jeśli będzie konieczne zaangażowanie eksperta, może zacząć się robić ciasno, jeśli do połowy przyszłego tygodnia nic się nie zmieni. Jak zostało zbudowane finansowanie?

Napisany przez StefanK
Cena zakupu nieruchomości 110.000
Prace własne 10.000
Modernizacja/remont 60.000
Podatek od nabycia nieruchomości 7.150
Notariusz 2.200
Pośrednik 0 ponieważ prywatna sprzedaż
Kapitał własny 0

Jestem pracownikiem sektora publicznego na czas nieokreślony, moja żona pracuje w handlu detalicznym obecnie na urlopie rodzicielskim. Łączne dochody 2916,20, w tym zasiłek rodzinny za 2 dzieci. Wydatki na czynsz 700€ plus rata kredytu samochodowego około 200€.

120.000 DSL 3,42 na 20 lat, 2% spłaty kapitału, 5% dodatkowej spłaty rocznie, możliwość zmiany stawki spłaty kapitału 2 razy.
50.000 KfW 1,85 na 10 lat, 2,13% spłaty kapitału, 1 rok bez spłaty kapitału.
9.400 DSL kredyt prywatny 7,71 na 20 lat, 2,12% spłaty kapitału.

Rata 784,27

Poprawione...pewnie było trochę za mało

Napisany przez guest
Naprawdę, ludzie są dziwnymi istotami.

Mogę mówić otwarcie, ponieważ niczego nie sprzedaję: Dlaczego, kurczę, bierze się sprzedawcę, który wcześniej doprowadził kogoś do sytuacji beznadziejnej? Piękne niebieskie oczy? Dlaczego nie zrobić przynajmniej porównania ofert, na przykład poprzez pośrednika stąd, którzy jasno pomogli dalej. Lub kogoś niezaangażowanego?

Są rzeczy, które dla obserwatora z zewnątrz są bardzo trudne do zrozumienia.

Jeśli źle zrozumiałem wstępnie, że nie chodzi o korzystną ofertę, ponieważ stać cię na to, dlaczego nie sfinansować tego w lokalnym banku - najlepiej nie martwiąc się o nic: po prostu pójść, powiedzieć, że potrzebuję xxx euro, reszta nieistotna?!? Jeśli dochód jest tak gigantyczny, to każdy bank się z tobą zgodzi ...

No cóż... to mnie tak naprawdę nie dotyczy...

gość

Napisany przez MiriAm
Chciałam tylko krótko poinformować, że również obiekt numer 2 się nie powiódł. Najpierw Bank DSL nie uznał obiektu za wartościowy, a przy drugiej próbie w Commerzbank również się nie udało. Powód: brak ekspertyzy budowlanej.
Teraz, zrezygnowaliśmy z kupna od sprzedającego i poinformowaliśmy go, że każdy inny potencjalny nabywca na pewno napotka trudności, jeśli sprzedający nie jest w stanie przedstawić ekspertyzy budowlanej.

Ale największym szokiem jest to: Według doradcy mieliśmy potwierdzenie od Hanseatic i DSL odnośnie 1. obiektu. Jego słowa: właśnie dostałem to faksem. Na tej podstawie potwierdziliśmy sprzedającemu, który z kolei już go sprzedał innej osobie. Dzięki Bogu!

Ponieważ Bank DSL odrzucił 2. obiekt z powodu nieodpowiedniej wartości obiektu (tutaj również nie otrzymaliśmy żadnego dokumentu), mój mąż zadzwonił tam, aby wyjaśnić kilka spraw. Wtedy wyszło na jaw:

Pierwszy obiekt również nie został zatwierdzony!!!!!!

Okazuje się, że doradca finansowy, mimo zgody Hanseatic (która rzeczywiście była), wymyślił tę opowieść, bo tego dnia nalegał na szybką decyzję ze względu na sprzedającą osobę.

Wyobraźcie sobie, jak byśmy się teraz czuli, gdybyśmy podpisali ten kontrakt u notariusza (uderzając głową o stół). O nie, straszne!

Byliśmy oczywiście wściekli, a mój mąż ostro skrytykował doradcę, który stwierdził: Ej, wyrywam się wam i wy marudzicie, idźcie do psychiatry. Na to mój mąż się rozłączył, skreślił!

Teraz mąż i ja robimy sobie przerwę od poszukiwania domu. Najpierw odłożymy trochę pieniędzy (wkład własny) i znajdziemy porządnego doradcę. Biorę sobie to wszystko do serca. Naprawdę przykre! Jeśli się na czymś nie znamy.

Mieliście rację!

Pozdrowienia
Miriam

PS: Dlaczego w ogóle nie otrzymujemy żadnych dokumentów od banków? Nigdy nie dostaliśmy osobiście odmowy ani zgody.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć MiriAm,

nie było zbyt dobrze, szkoda, ale to było do przewidzenia.

Dokumenty zostaną zwrócone twojemu doradcy, DSL Bank nie informuje klientów bezpośrednio o odmowie, wszystko odbywa się poprzez pośrednika.

Niemniej jednak, jeśli DSL Bank nie uzyska odpowiednich danych, nie oznacza to, że trzeba przenosić tę decyzję na inne banki. Ponadto pracownicy ds. obsługi omawiają sytuację indywidualnie z nami, doradcami i pośrednikami, co często prowadzi do znalezienia rozwiązań, takich jak zwiększenie pożyczki HB.

Nie rozumiem również, dlaczego nie zwrócili się państwo do jednego z ekspertów tutaj, gdy było oczywiste po pierwszym niepowodzeniu, że doradca nie nadaje się do tej roli i nie może być to doradca, któremu zaufacie. No cóż, osobiście powiem, że nie musielibyście nawet zwracać się do kogokolwiek, bo ja już to zrobiłem poprzez PW, a fakt, że nic z tego nie wynikło, bardzo mnie zaskoczył!

Napisany przez Perini
Wypowiedzi noelmaxim nie wymagają dodatkowych komentarzy. Dobry doradca nie przyjmuje oferty, którą proponuje mu portalowe oprogramowanie, ale ją optymalizuje. W przypadku przykładowego kredytu hipotecznego, należy wybrać kredyt ratalny z belką poniżej 90%. Klienci z reguły tego nie lubią, ponieważ kwota prywatnego kredytu rośnie, a oprocentowanie wydaje się wyższe. Jednak mieszane oprocentowanie jest często ogólnie bardziej korzystne. Dobry doradca może to zademonstrować klientowi, pokazując mu różnice. Wybiera się wariant z oprocentowaniem na 15 lub nawet 20 lat, ponieważ przez cały okres kredytowania pożyczka ta jest zabezpieczona przed zmianami oprocentowania. 20 lat okresu kredytowania jest często wybierane, ponieważ minimalna rata spłaty jest wystarczająca, aby zgromadzić wymaganą kwotę w związku z lokatą mieszkaniową, która później może zostać użyta do spłaty kredytu. Zawsze podkreśla się, że ta kombinacja jest droga. Przy tak wysokim poziomie belki i Hanseatic, jest niewiele dostawców, którzy oferują kredyty ratalne na 30 lat lub więcej, co z kolei często wiąże się z wyższym oprocentowaniem. kredyty ratalne w połączeniu z lokatami mieszkaniowymi są pewnego rodzaju finansowaniem różnicowym w oprocentowaniu. Przy obecnym poziomie oprocentowania w niektórych sytuacjach są one jednak opłacalne i zapewniają wysokie bezpieczeństwo finansowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata