Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wybór klasy podatkowej - proszę o pomoc

Napisany przez ac3r999
Cześć wszystkim,

Potrzebuję pomocy w wyborze klas podatkowych. Dotychczas moja dziewczyna i ja byliśmy w klasie podatkowej 1.
Z powodu ślubu teraz pojawia się pytanie, która opcja jest dla nas najlepsza, niestety nie mam pojęcia o tym temacie, dlatego mam nadzieję, że ktoś może mi doradzić.
Krótkie wyjaśnienie sytuacji:

Mężczyzna: 2500 brutto/pełny etat, 0,5 ulgi na dzieci, brak ryczałtu za dojazdy.
Kobieta: 1700 brutto/pół etatu, brak ulgi na dzieci, zarejestrowany ryczałt za dojazdy.

Obawiam się, że przy rozliczeniu podatkowym może dojść do zwrotów z powodu ryczałtu za dojazdy mojej żony i że wybierzemy złą klasę podatkową. Czy musimy składać razem deklarację? Dotychczas każdy pracował osobno.

Z góry dziękuję!

ac3r999 Posty: 1Zarejestrowany: 24 sierpnia 2015, 12:12

Napisany przez m1ch4el
Cześć,

Miałem już do czynienia z tym tematem i znalazłem wiele informacji na stronie Steuerklassen.com. Być może kalkulator klasy podatkowej pomoże Ci dalej. Niestety nie jestem doradcą podatkowym, ale spróbuj po prostu użyć kalkulatora i pobaw się wartościami.

Napisany przez florianmeier
Jeśli nie chcesz dopłacać, to pozwól, aby I/I była zgodna. I/I odpowiada IV/IV. Jednak zaleca się złożenie zeznania podatkowego w kolejnym roku, ponieważ III/V jest trochę korzystniejsze.

Zazwyczaj specjalista sprawdza, czy wspólna deklaracja podatkowa jest korzystniejsza. W 90% przypadków tak właśnie jest.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata