Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jak znaleźć rzetelnego agenta ubezpieczeniowego?

Napisany przez wadi
To może być głupie pytanie, ale jak znaleźć dobrego agenta ubezpieczeniowego / brokera? W lipcu urodził się nasz syn. Wczoraj nasz stały agent ubezpieczeniowy odwiedził nas, aby zapewnić podstawowe ubezpieczenie dla maleństwa (dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne / ubezpieczenie od nieszczęśliwego wypadku).

Jednak zawsze mam wrażenie, że chodzi tutaj wyłącznie o sprzedaż, sprzedaż, sprzedaż. Ponieważ mamy praktycznie wszystkie ubezpieczenia w tym ubezpieczalni (które nie należą do tanich), zastanawialiśmy się nad przeglądem wszystkich ubezpieczeń. Jak jednak znaleźć kogoś, kto udzieli nam rzetelnej porady?

Czy naprawdę jedyną opcją jest samodzielne informowanie się, porównywanie stawek / regulaminów, ewentualnie uzyskiwanie informacji tutaj na forum i samodzielne zajmowanie się tym?

Napisany przez brainy
Jak tylko mogłem przetrwać swoje dzieciństwo bez ubezpieczenia od wypadków, dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego i kasku rowerowego?

W Niemczech niestety powszechne jest model prowizyjny. Wszyscy pośrednicy będą chcieli sprzedać w ten czy inny sposób.

Agent wielokrotny lub makler może mieć w ofercie nieco tańsze ubezpieczenia.
Podobnie dobrze można być obsługiwany przez dobrego agenta jednej firmy (zwłaszcza przez firmy ubezpieczeniowe, które nie współpracują z maklerami, takie jak LVM lub HUK).

Po prostu wypróbuj kilka i podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Napisany przez wadi
Otóż, gdy się zda sobie sprawę, ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na dostosowanie domu do potrzeb osoby niepełnosprawnej, w tym dziecka na wózku inwalidzkim, zaczyna się zastanawiać nad tym. A ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla dzieci nie jest naprawdę drogie.

Co do ubezpieczenia zdrowotnego:
Najbliższy oddział szpitala dziecięcego jest od nas około 35 km. Dlatego bez znaczenia, czy jechałbym do dziecka codziennie, czy szukałbym pokoju w pobliżu, dodatek za pobyt w szpitalu na pewno się opłaca. I tutaj również dotyczy to dzieci - w pełni przystępne cenowo. Pokój jednoosobowy + konsultacja z ordynatorem i dodatek szpitalny poniżej 10 €. Bez dodatkowych pytań dotyczących stanu zdrowia aż do dwóch miesięcy po porodzie.

Być może ktoś ma jeszcze jakieś dobre wskazówki.

Napisany przez Peter Wolnitza
Tylko kilka krótkich uwag na temat pytania wejściowego z perspektywy brokera ubezpieczeniowego i ojca:

a) Ważniejsze niż konkretne, łatwo sprzedawalne z emocjonalnych powodów ubezpieczenia dla dziecka są raczej ubezpieczenia zapewniające rozsądną ochronę dla osób utrzymujących rodzinę. Czy jesteś obecnie jedynym żywicielem rodziny? Co się stanie z resztą rodziny, jeśli ten żywiciel zniknie - śmierć - choroba - niezdolność do pracy? W moich oczach to raczej podstawowe ryzyko niż kwestia tego, czy urwis będzie operowany przez ordynatora w razie potrzeby, czy leżeć będzie w jednoosobowym pokoju.

b) gdy wszystko to zostanie już załatwione, wtedy można pomyśleć o ubezpieczeniach dla maluszka - pod warunkiem, że w budżecie na ubezpieczenia będzie jeszcze miejsce.

Miło mi, jeśli to skłania do refleksji.

Co do pytania o porównywanie: Co kupujesz, gdy podpisujesz umowę ubezpieczeniową? Odpowiedź: 10-12 stron drobnym drukiem. Co więc musisz sprawdzić/ocenić?

Napisany przez wadi
Dziękuję za szczegółową odpowiedź.

ubezpieczenie od niezdolności do pracy i świadczenia chorobowe po 43 dniu już są ubezpieczone.
Dodatkowo mam ubezpieczenie na życie o odpowiedniej wysokości.
Z tego punktu widzenia wszystko powinno być zabezpieczone.

Dla porównania:
Oczywiście mogę jako przykład wziąć aktualne warunki ubezpieczenia z ubezpieczenia OC i porównać je z ofertą nowego dostawcy.

Chodzi mi jednak raczej o bardziej złożone ubezpieczenia, takie jak np. stary ubezpieczenia na życie z kapitałem, z opcją wyboru kapitału w późniejszym czasie.
Na przykład rozważam konwersję tego ubezpieczenia na czyste ubezpieczenie od niezdolności do pracy.
A resztę zainwestować w czystą emeryturę.
Albo, jeśli dostawca na to pozwala, usunąć ubezpieczenie od niezdolności do pracy z umowy, jeśli stara umowa może mieć wyższy oprocentowanie.
Albo wypłacić kapitał i postąpić zupełnie inaczej, i tak dalej.

Z pewnością każdy pośrednik powie, że można to zrobić lepiej, pytanie tylko dla kogo lepiej :-/

Napisany przez Fanage
Cześć wadi
Niestety ten obraz wrył się w umysłach obywateli Niemiec. Większość przedstawicieli pracuje czysto, ale jak w każdej branży, są czarne owce, a w tej branży
takie nowości są szczególnie eksploatowane podczas kryzysu finansowego lub innych kryzysów, pozostawiając jedynie negatywne wrażenie.
Chcemy zaoferować Tobie i wielu innym tam na zewnątrz alternatywę. Bądź swoim własnym doradcą, doradztwo online tylko przez Ciebie, bez pośredników ani sprzedaży produktów, online i kiedy chcesz. Po prostu zajrzyj do nas na fanage.de lub zobacz link poniżej.
W razie dalszych pytań, prosimy o bezpośrednią wiadomość do nas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata