Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na życie z kapitałem - Co z nim zrobić - Pytanie o zrozumienie?

Napisany przez wadi
Cześć wszystkim.

Mam nadzieję, że eksperci będą w stanie rozwiać moje wątpliwości.
Mam polisę na życie związaną z funduszem kapitałowym z 2004 roku.
Zastanawiam się, co z nią zrobić.

Wykupić, zawiesić składki, czy kontynuować?

Mam przed sobą aktualny wyciąg z końca 2014 roku.
Obecnie płacę miesięcznie około 45 €.

Wykup polisy w wysokości 2300 € wydaje mi się dość niski, czy przegapiłem coś?

Nie wiem, czy opłaca się kontynuować... nie mogę znaleźć aktualnej stopy oprocentowania. Czy wynika to z udziału w zyskach?

Zawieszenie składek wydaje mi się obecnie najlepszą opcją (o ile dobrze to zrozumiałem).
Umowa będzie po prostu kontynuowana z obecnymi wpłatami do końca okresu.
Jeśli teraz spojrzę na wyciąg, widzę gwarantowaną wypłatę w przypadku przeżycia 23307 €.
W tabeli znajduje się również zapewniona wypłata w przypadku zawieszenia składek, gdzie znalazłem wypłatę na koniec w wysokości 22806 €.
Umowa obowiązuje do 2046 r.
Jeśli zatem ominę te 45 € przez kolejne 30 lat i po prostu zostawię je w spokoju, stracę tylko 500 €... czy to prawda?
Czy gwarantowana wypłata przy zawieszeniu składek może zmienić się w dół w przyszłym roku?

Te 45 € można byłoby zainwestować w coś innego przez 30 lat.

Czy moje przypuszczenia są słuszne, czy przeoczyłem ważny punkt?
Poza tym, umowa jest z Württembergische.

Dziękuję i pozdrawiam,
Michael

Re: ubezpieczenie na życie z kapitałem - Co z nim zrobić - Pytanie o zrozumienie?

Napisany przez katalog49
Ostatecznie każdy musi sam zdecydować.

Należy jednak wziąć pod uwagę dwie ważne kwestie. Ponieważ podpisałeś umowę w 2004 roku (i zapewne zapłaciłeś pierwszą składkę w tym roku), wypłata jest zwolniona z podatku. Oprocentowanie gwarantowane wynosi 2,75%, którego w obecnej chwili praktycznie nie jesteś w stanie zrealizować w inny sposób bez ryzyka.

Gwarantowana kwota nie może się zmieniać, jedynie kwota nadwyżki. Czy nie podano tutaj aktualnego stanu? Wartość wykupu jest oczywiście obecnie niska, ponieważ w pierwszych latach istnieje wysokie obciążenie kosztami.

Osobiście, ze względu na wymienione 2 punkty, kontynuowałbym obsługę umowy.

Napisany przez wadi
Jeśli dobrze odczytałem, na rok 2014 naliczono nadwyżkę w wysokości 29,55 €. Razem dotychczas naliczono 245 €.

Zauważam, że w tym także jest rodzaj ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków oraz mechanizm dynamiki.
Uważam, że ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków nie ma sensu (mamy je oddzielnie).
Jeśli chodzi o dynamikę, czy można zakładać, że do czasu, kiedy stopy procentowej będą takie same, lepiej jest pozostawić dynamikę w umowie czy się jej sprzeciwić?

Napisany przez katalog49
Teraz muszą zaangażować się prawdziwi specjaliści ds. ubezpieczeń na życie, którzy są tutaj. O ile mi wiadomo, składki są również oprocentowane zgodnie z dynamiką. Nie wiem, czy część dotycząca wypadków może być tak łatwo rozwiązana, zwłaszcza że nie znam skutków umownych.

Napisany przez wadi
No to czekam na ekspertów LV ;-)

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
również dla dynamicznych podwyżek obowiązuje aktualna stopa procentowa obowiązująca w chwili zawarcia umowy. Jednakże ogranicza się wyłącznie do patrzenia na oprocentowanie. Nawet stosunkowo wysoka stopa procentowa sama w sobie niewiele pomaga, jeśli wskaźnik kosztów jest powyżej przeciętnej.
Ponadto w przypadku umów z niestałymi wpłatami, aby uzyskać zwolnienie podatkowe, nie wystarczy, że umowa została zawarta w 2004 roku i trwa co najmniej 12 lat. Konieczne jest również regularne opłacanie składek przez co najmniej 5 lat oraz wpłacenie pierwszej składki do 1 kwietnia 2005 roku. W przypadku wypłaty na życzenie, zauważ.

Napisany przez wadi
Jak mogę dowiedzieć się, jak wysokie są koszty lub czy w ogóle mogę to zrobić?

Ponieważ wszystko to jest dość skomplikowane, tu był jeszcze inny mój post Link wygasł.

Dodatkowo mamy 2 polisy ubezpieczenia na życie z kapitalizacją, które na pewno nie były najlepszym wyborem.

Jak ogólnie wygląda opodatkowanie polisy na życie?
To przecież przychody z kapitału. Czy nie otrzymam zwrotu podatku (jeśli nie wyczerpałem swojego limitu zwolnienia) w moim zeznaniu podatkowym, czy mylę teraz 2 różne sprawy?

Napisany przez Fanage
Cześć Wadi
jest tutaj wiele pytań, na które jako specjaliści nie możemy odpowiedzieć tak szybko.
Chętnie odpowiemy na te pytania, ale wykracza to poza ramy tego miejsca. Możesz śmiało wysłać nam prywatną wiadomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata