Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odwzorowane ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami zostało wypowiedziane.

Napisany przez OKOK
Witam.
Zrezygnowałem z mojego ubezpieczenia emerytalnego z ubezpieczeniem inwestycyjnym, kwota została wypłacona, a ja otrzymałem rozliczenie końcowe, które zawiera tylko trzy pozycje:
Wartość wykupu bez nadwyżki XXXX
Nadwyżki XXX
Rezerwy wyceny X

Jak są one obliczane? Nadwyżki i rezerwy wyceny są niewielkie (ok. 200 € i 3 € po 12 latach płacenia składek). Jakie udziały przysługują mi zgodnie z prawem?
Chciałbym móc zrozumieć, jak obliczono te sumy i czy jakieś kwoty zostały odliczone, na podstawie podanych danych. Czy mogę zażądać od ubezpieczyciela szczegółowego wyjaśnienia?

Dziękuję za odpowiedź.

Re: Odwzorowane ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami zostało wypowiedziane.

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć OKOK,
rezerwy waloryzacyjne są częścią nadwyżek. Powstają one w wyniku różnicy pomiędzy aktualną wartością rynkową inwestycji kapitałowych (na koniec umowy) a wartością wynikającą z bilansu ubezpieczyciela.

W przypadku wypowiedzenia lub wygaśnięcia ubezpieczenia, część rezerw waloryzacyjnych jest wypłacana. Dotyczą one wyłącznie składek oszczędnościowych, które sama firma ubezpieczeniowa zainwestowała. Nie ma żadnych rezerw waloryzacyjnych ani nadwyżek dla udziałów w funduszach.

Ubezpieczyciel nie ma obowiązku udowadniania podstawy obliczeń rezerw waloryzacyjnych.

Pozdrowienia, ERGO Direkt Versicherungen

Napisany przez OKOK
Cześć Ergo Direkt,

od przedstawiciela ubezpieczeniowego pewnie nie mogę spodziewać się innej odpowiedzi :-) Ale mimo wszystko dziękuję. Uważam, że mając do czynienia z moimi pieniędzmi, mam prawo wiedzieć, ile zostało odjęte od zgromadzonej sumy. Istnieje wiele orzeczeń sądowych kwestionujących brak przejrzystości firm ubezpieczeniowych.

Pozdrowienia
OKOK

Napisany przez IG Widerruf
W każdym przypadku po sprzedaży ubezpieczenia warto sprawdzić, czy po złożeniu późniejszego sprzeciwu nie masz szansy na znaczną poprawę warunków. Szczególnie w przypadku ubezpieczeń na życie lub emerytalnych związanych z funduszami, odwołanie często skutkuje znacznym zwiększeniem wartości wykupu - niekiedy nawet podwajając ją. Można złożyć sprzeciw zarówno w przypadku ubezpieczeń obecnie obowiązujących, jak i już wypowiedzianych.

Więcej informacji znajdziesz tutaj:

Alternatywa dla wypowiedzenia - więcej pieniędzy dzięki odwołaniu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata