Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedać czy dalej wynajmować nieruchomość. Laik potrzebuje porad.

Napisany przez IBG1986
Hej wszystkim,

jestem rozdarty, czy sprzedać moje mieszkanie na wynajem czy kontynuować wynajem.

W kwestii:

Mój ojciec kupił mieszkanie na wynajem w 2000 roku za 70 000 marek niemieckich (mieszkanie dla singla, 32 m²). Do tej pory mieliśmy 6 lokatorów w mieszkaniu, z których 4 sprawiło nam problemy (niespłacona lub nieterminowa zapłata czynszu, mieszkanie zanieczyszczone itp.). Mieszkanie znajduje się w bloku mieszkalnym, który nie cieszy się dobrą opinią w mieście.

Niestety mój ojciec zmarł w zeszłym roku i mam teraz możliwość sprzedaży mieszkania za 35 000 €. Jestem teraz w rozterce, ponieważ z jednej strony w dzisiejszych czasach mieszkanie na wynajem jest dobrą inwestycją, ale z drugiej strony mieliśmy wiele kłopotów z tym mieszkaniem i lokatorami. Dodatkowo w budynku są potrzebne kilka napraw.

W tej chwili nie potrzebuję tego pieniądza (nie mam długów, mam własny Dom). Inwestowanie jest trudne i za 35 000 € nie kupię nowego mieszkania.

Wiem, że ostateczna decyzja należy do mnie, ale jestem tak rozdarty, że chętnie wysłucham kilku porad i opinii.

Dziękuję z góry!

Pozdrowienia

Napisany przez brainy
Nie ma powodu, aby zachować mieszkanie lub podać jeden!

Tylko kilka chaotycznych emocji jeszcze Cię do niego przywiązuje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Mogę to zrozumieć. Od 2001 roku mam wynajęte mieszkanie jednopokojowe o powierzchni 33 metry kwadratowe. W zasadzie sytuacja jest taka, że wszystko zależy także od możliwości wynajmu. Wynajęcie 32 metrów kwadratowych na pewno nie jest trudne. Jednak sprzedaż może być trudna, ponieważ liczba metrów kwadratowych jest poniżej 40. Dlatego potencjalny nabywca może mieć trudności ze zdobyciem finansowania w banku. Chyba że nabywca płaci gotówką. Jeśli sytuacja w Twojej okolicy jest średnia, a historia wynajmu nie była najlepsza, to wolałbym sprzedać mieszkanie.

Napisany przez Trader60
IBG1986, chciałbym sprzedać mieszkanie, zainwestować otrzymany dochód z powrotem w nieruchomość położoną w najlepszych lokalizacjach Europy (Wiedeń). Zalety: wyższy zwrot z inwestycji, brak kłopotów z najemcą, brak dodatkowych kosztów, brak kosztów utrzymania. Rozmawiamy o tym? info@sinnl-finanz.de

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Trader60, Proponujesz na przykład inwestycję w Wiedniu. Ale czy już wiesz, że autor wątku dostaje tylko około 35 000 EUR? Wiedząc to, to nie ma możliwości kupna czegokolwiek w Wiedniu...

Napisany przez Trader60
Pan Hillermann, chodzi tutaj o obligację zabezpieczoną hipoteką na nieruchomość w dobrej lokalizacji w Wiedniu, zaksięgowaną jako papier wartościowy w V-Bank. Ponieważ inflacja w Austrii jest nieco wyższa niż w Niemczech, również zwrot z inwestycji jest wyższy, ponieważ czynsze są indeksowane. Jeśli widzę, że mieszkanie IBG1986 przez 15 lat nie przynosiło wzrostu wartości, a najemca zmieniał się 6 razy, to jest to lepsze rozwiązanie.

Napisany przez NaTwoim13
Traderze, czy ty mówisz poważnie?????

Po co tak się tutaj zagalopowałeś? To denerwujące!!! Wyślij prywatną wiadomość do TE i zaproponuj mu swoje śmieci, ale tutaj nikt tego czytać nie musi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata