- pt sie 28, 2015 7:33 am
Cześć wszystkim,
od dłuższego czasu mam pomysł na zakup mieszkania na wynajem.
Obejrzałem kilka ofert i nie jestem pewny co do możliwości finansowania.
Oto dane:
Cena zakupu 310 000€
Dodatkowe koszty: 25 000€
Wkład własny: 78 000€ (z czego 15 000€ będzie potrzebne na wyposażenie)
Dochód netto: 2500€(x13) + 400€ z cichego udziału w firmie (pieniądze wpływają już przez 5 lat udokumentowane)
Premie 8-10 tys. € netto rocznie.
stanu wolnego
Mieszkanie ma 80 m2; w pełni wyremontowane, łącznie z kuchnią. Trzeba tylko pomalować ściany.
Chciałbym zaciągnąć kredyt na 15 lat, ponieważ w 2029 otrzymam wypłatę z polisy na życie, a w 2025 być może sprzedam udziały w firmie.
Jeszcze nie jestem pewny, czy lepiej będzie mieć niższą ratę kredytu z możliwością dodatkowej spłaty (premie), czy zdecydowanie zwiększyć miesięczną ratę kredytu i nie przeprowadzać dodatkowych spłat.
od dłuższego czasu mam pomysł na zakup mieszkania na wynajem.
Obejrzałem kilka ofert i nie jestem pewny co do możliwości finansowania.
Oto dane:
Cena zakupu 310 000€
Dodatkowe koszty: 25 000€
Wkład własny: 78 000€ (z czego 15 000€ będzie potrzebne na wyposażenie)
Dochód netto: 2500€(x13) + 400€ z cichego udziału w firmie (pieniądze wpływają już przez 5 lat udokumentowane)
Premie 8-10 tys. € netto rocznie.
stanu wolnego
Mieszkanie ma 80 m2; w pełni wyremontowane, łącznie z kuchnią. Trzeba tylko pomalować ściany.
Chciałbym zaciągnąć kredyt na 15 lat, ponieważ w 2029 otrzymam wypłatę z polisy na życie, a w 2025 być może sprzedam udziały w firmie.
Jeszcze nie jestem pewny, czy lepiej będzie mieć niższą ratę kredytu z możliwością dodatkowej spłaty (premie), czy zdecydowanie zwiększyć miesięczną ratę kredytu i nie przeprowadzać dodatkowych spłat.