Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania i jak zbudować finansowanie

Napisany przez wohnungffm
Cześć wszystkim,

od dłuższego czasu mam pomysł na zakup mieszkania na wynajem.
Obejrzałem kilka ofert i nie jestem pewny co do możliwości finansowania.

Oto dane:
Cena zakupu 310 000€
Dodatkowe koszty: 25 000€
Wkład własny: 78 000€ (z czego 15 000€ będzie potrzebne na wyposażenie)
Dochód netto: 2500€(x13) + 400€ z cichego udziału w firmie (pieniądze wpływają już przez 5 lat udokumentowane)
Premie 8-10 tys. € netto rocznie.
stanu wolnego

Mieszkanie ma 80 m2; w pełni wyremontowane, łącznie z kuchnią. Trzeba tylko pomalować ściany.
Chciałbym zaciągnąć kredyt na 15 lat, ponieważ w 2029 otrzymam wypłatę z polisy na życie, a w 2025 być może sprzedam udziały w firmie.
Jeszcze nie jestem pewny, czy lepiej będzie mieć niższą ratę kredytu z możliwością dodatkowej spłaty (premie), czy zdecydowanie zwiększyć miesięczną ratę kredytu i nie przeprowadzać dodatkowych spłat.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć wohnungffm, dane dotyczące finansowania wyglądają dobrze.
Jeśli chodzi o warianty, sprawa jest dość prosta:
Wielki bank, który odwiedziłem w 2008 roku, powiedział coś, co jest łatwe do zapamiętania:
90% klientów chce skorzystać z dodatkowej spłaty, ale tylko 10% z nich tego zrobi...
Zawsze istnieje ryzyko, że dodatkowe spłaty (bonusy) nie zostaną uwzględnione jako dodatkowe spłaty.
Jeśli chodzi o kwestię miesięcznych opłat, zalecam ustawić tak wysoką spłatę, jak jesteście w stanie co miesiąc dokonywać, a następnie - jeśli chcecie - wykorzystać bonusy jako dodatkową spłatę.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć wohnungffm,

pytanie właściwie nie ma sensu, ponieważ przy Twoich dochodach - które są wystarczająco wysokie, aby uzyskać pozytywną opinię kredytową - nie masz zbyt dużo wolnej przestrzeni na wysoką spłatę. Interesujące byłoby sprawdzenie, ile zostanie wypłacone z ubezpieczenia na życie za 15 lat, a następnie porównanie tego z pozostałym zadłużeniem wynikającym z ustalonej spłaty.

Polecam zacząć od umiarkowanej spłaty i stopniowo dostosowywać wysokość spłaty do swojego budżetu domowego oraz przychodów i wydatków w ciągu lat.

Opcje dodatkowej spłaty i zmiany wysokości spłaty pozwalają Ci elastycznie reagować i dostosowywać się do zmieniających się sytuacji życiowych.

Napisany przez Bauzins-24
Cześć Wohnungffm,

miałbym pytanie. Obecnie jesteś sam, zakładam, że jesteś młody. Jeśli teraz pomyślisz, co może być za 15 lat. Czy chciałbyś założyć rodzinę, może zmienić swoją karierę zawodową? Jeśli tak, czy nadal ta kawalerka byłaby dla Ciebie do użytku własnego, czy chciałbyś ją wynająć lub nawet sprzedać? To są kwestie, o których może jeszcze nie myślałeś, ale są bardzo ważne dla finansowania. Powinieneś pamiętać, że finansowanie nieruchomości to długi proces, który powinien do Ciebie pasować i ewentualnie dostosować się do Twojej sytuacji życiowej.
Zalecane jest uwzględnić zmianę stopy spłaty.

Jeśli porównam Twoj�e kapitał własny do ceny zakupu, wygląda to bardzo dobrze. Jednakże piszesz, że mieszkanie ma kuchnię, czy zostanie ona wskazana w umowie jako wyposażenie? Jeśli tak, musisz ją odliczyć, ponieważ te koszty nie mają nic wspólnego z wartością mieszkania. W rezultacie proporcja kapitału własnego do ceny zakupu mieszkania maleje.
Aby uzyskać najlepsze warunki, należy zwrócić uwagę na te kwestie.

Istnieje wiele innych punktów, o których powinieneś pamiętać.

W przypadku pytań, proszę o kontakt.

Pozdrowienia i miłego wieczoru.

Bauzins-24
info@bauzins-24.de

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na ogół warto uważać przy zawieraniu umowy kupna lub wcześniej skonsultować się z bankiem finansującym, aby ustalić, na ile bank uwzględnia inwentarz. Wpisanie inwentarza do umowy kupna pozwala zaoszczędzić podatek od nabycia nieruchomości, ale zawsze należy sprawdzić wcześniej, czy banki będą w tym uczestniczyć.

Napisany przez Kass Finanz
Warunki finansowe są bardzo korzystne. Ze względu na niskie stopy procentowe, obecnie często zakłada się wskaźnik spłaty w wysokości 2%. Dodatkowe wpłaty powinny być możliwe rocznie. Dzięki temu finansowanie może być dostosowane do planów na przyszłość.
W każdym razie przed podpisaniem umowy kupna należy uzyskać potwierdzenie kredytowe od banku. Warto porównać warunki oferowane przez różne banki.

Napisany przez wohnungffm
Dziękuję za odpowiedzi. Jestem świadomy, że mieszkanie nie wystarczy na zawsze. Pomysłem było (jest) wynajęcie mieszkania za kilka lat, aby uzyskać pomoc finansową na zakup większego. Usłyszałem kiedyś, że Diba na przykład przy finansowaniu wymaga łącznej kwoty dochodu netto x 12 x 9,5 i nie koniecznie uwzględnia dodatkowe wynagrodzenie, ale tylko moje z zatrudnienia na etacie. To mogłoby nie pasować. Znam też sprawę z listą wyposażenia, ale zawsze myślałem, że obniżenie ceny zakupu może wpłynąć na brak dostania wymaganego kredytu?! Co do spłaty, myślałem o około 1% i co miesiąc odkładaniu pieniędzy na bok, aby móc dokonać dodatkowej spłaty w wysokości 10 000 € ze swoich dodatkowych środków. Chcę uniknąć problemów, gdy miesięczne dochody będą mniejsze. Na razie wszystko się zaczyna, ale myślę, że na rynku nieruchomości we Frankfurcie wszystko dzieje się zbyt szybko dla powyższego mieszkania. Chciałem je jednak wykorzystać jako punkt odniesienia do moich możliwości finansowych.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć wohnungffm,

to, co mówi i ocenia się w kontekście swojej pozycji początkowej Ing.DiBa, to jedno, a to, co mówi o tym około 300 innych banków, to drugie. Pomimo faktu, że nie znam tego klucza w ogóle i nie znajduje się on w kryteriach ujawniania przez Ing.DiBa. Nawet Ing.DiBa chciałaby wziąć udział w Państwa przedsięwzięciu, przynajmniej jeśli chodzi o dane, które są nam dostępne.

Faktem jest, że Wasza sytuacja wyjściowa jest bardzo porządna i nie stoi nic na przeszkodzie, by wydać pozytywną opinię kredytową.

Napisany przez matti85
Marcel, czy możesz przestać rozpowszechniać swoje bzdury tutaj. Twój fantastyczny link nikogo nie interesuje. Zrób reklamę gdzie indziej.

I dlaczego wynająć mieszkanie i wynajmować kupione. Zupełna głupota. Mogę również wynająć kupione i kupić inne, przynajmniej pieniądze nie pójdą na marne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata