Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Nabyta własność mieszkania - użytkowanie własne

Napisany przez phre22
Cześć,

Mam nadzieję, że jestem we właściwej części. Mam następującą sytuację:

W czerwcu nabyłem mieszkanie, które obecnie sam używam. Moja dziewczyna mieszka ze mną. Pokrywam wszystkie koszty samodzielnie, a ona nie jest wpisana do księgi wieczystej. Niemniej jednak przekazuje mi połowę opłaty za mieszkanie każdego miesiąca. Moje pytanie brzmi, czy byłoby sensowne zawarcie z nią umowy najmu i czy mogłoby to przynieść korzyści podatkowe?

Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez Daukind
Jakie koszty chcesz zadeklarować w celu obniżenia podatku, jeśli otrzymujesz pieniądze / czynsz?

Napisany przez phre22
Muszę przyznać, że nie mam pojęcia, dlatego pytam, czy istnieje możliwość odliczenia czegoś na końcu...

Napisany przez verschaukelt
A więc współfinansowanie przez dziewczynę nie jest opłatą najmu. Żyjecie razem w jednym mieszkaniu. Opłata za wynajem jest opodatkowana jako przychód, jeśli wynajmujesz zamknięte mieszkanie! W zamian można odliczyć koszty. Jednak w Waszym przypadku nie jest to możliwe. To, co można odliczyć, to koszty rzemieślników związane z naprawami/modernizacjami. Oczywiście raz dla własności specjalnej i proporcjonalnie również dla własności wspólnej. Rezerwa nie jest odliczalna, ale to, co faktycznie zostało poniesione dla Wspólnoty, można odliczyć. Zostanie to uwzględnione w corocznym rozliczeniu kosztów utrzymania budynku.

Napisany przez Suxxess

Czy byłoby sensowne zawarcie z nią umowy najmu i czy miałbym w ten sposób korzyści podatkowe?

Wręcz przeciwnie, miałbyś wtedy dochody z najmu, które musiałbyś opodatkować jako dochody. Teraz jesteście wspólnotą potrzebującą. Aby rzeczywiście generować płatności z tytułu najmu, musiałaby ona mieć własną zamkniętą przestrzeń mieszkaniową z własnym wejściem i oddzielnym gospodarstwem domowym. Jak już wspomniał dobrze verschaukelt, możesz co najwyżej odliczyć rachunki od wykonawców za naprawy / modernizacje.

Po prostu zostaw wszystko tak, jak jest.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata