Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedać lub wynająć mieszkanie przed zakupem domu.

Napisany przez haeuslebauer81
Cześć wszystkim,

fajne forum, może ktoś jeszcze podsunie mi jakiś pomysł, ponieważ w tej chwili jestem zdesperowany i nadal szukam właściwej decyzji oraz zalet i wad.

1,5 roku temu zakupiłem mieszkanie (4,5 pokoju o powierzchni 130m², 2 miejsca postojowe w podziemnym garażu). Osiedle zostało oddane do użytku w 2013 roku, a ja byłem pierwszym właścicielem. Cena została ustalona na 335.000€ plus koszty notarialne i GES przy rozpoczęciu budowy w 2012 roku. Finansowanie wynosi 110.000€.

Lokalizacja jest bardzo popularna, ponieważ jest wiejska, a jednocześnie wszystkie sklepy, autostrada i połączenie kolejowe są tutaj dostępne. Widok jest wspaniały i niezabudowany.

Jednak teraz zauważam, że brakuje mi części ogrodu dla mojego syna. Zauważyłem również, że mieszkanie w bloku ma również swoje wady. Trzeba przyznać, że można było się tego wszystkiego spodziewać wcześniej, ale niestety niektóre rzeczy dostrzega się dopiero po doświadczeniu.

Mamy w planach działkę budowlaną oraz Dom, co w sumie wraz z kosztami notarialnymi i GES wynosi 400.000€. Teraz nie wiem, co powinienem zrobić. Mój bankier powiedział, że mieszkanie jest jak samochód - gdy się wprowadzasz, traci na wartości i prawdopodobnie poniósłbym stratę na poziomie 20%, gdybym teraz sprzedał mieszkanie. Ponieważ cały nasz kapitał własny jest zainwestowany w mieszkaniu, stwierdził, że powinienem zaciągnąć pożyczkę na 400.000€ i gdy Dom będzie gotowy, powinienem wynająć mieszkanie, ponieważ przychody z najmu są wyższe niż miesięczna rata kredytu, którą musiałbym płacić.

Nie lubię ryzyka i chciałbym sprzedać mieszkanie, ponieważ niepokoi mnie taki plan, że musiałbym generować dochód z najmu, aby spłacać kredyt hipoteczny. Jednak nie chcę również stracić 20% + GES i kosztów notarialnych. Straciłbym prawie 100.000€ w ciągu 1,5 roku.

Jeśli wynająłbym mieszkanie, można się spodziewać dochodu z najmu w wysokości 850-900€ miesięcznie. Miesięczna rata kredytu wynosi 650€. Czy w takim przypadku musiałbym opodatkować pełne 850/900€ jako dochód? Nie chciałbym generować rocznego podatku w wysokości 5000€.

Jak byście postąpili w tej sytuacji? Sprzedać czy wynająć? Czy 20% obniżki wartości należy traktować jako stałą kwotę? Bankier nie zna mieszkania/lokalizacji, ale uważa, że jest to uniwersalne reguła pasująca wszędzie. Chociaż obecnie mamy bardzo niską inflację, sądziłem, że nieruchomości raczej zyskują na wartości. Oczywiście nie od razu po 2 latach, ale też nie powinny tracić na wartości od razu.

Być może zleciłbym ocenę wartości profesjonalnemu pośrednikowi. Chcielibyśmy bardzo zbudować.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Proszę, bez komentarzy w stylu "samemu winien, wcześniej się nad tym zastanawiał". Mieszkanie jest świetne i nadal je lubię, ale po prostu nie pasuje do mojej obecnej sytuacji życiowej.

Napisany przez matti85
Hej, również to twoja wina, albo wcześniej o tym myślisz, nikt ci tego nie powie, myślę. Sytuacja życiowa może się bardzo szybko zmienić, a nikt nie ma szklanej kuli, dlatego nie popełniłeś żadnego błędu.

Według mnie ogólna opinia twojego banku jest nonsensem. Mieszkanie to nie samochód, a w zależności od rozwoju rynku sytuacja może szybko się odwrócić.

Jeśli nie chcesz wynajmować z powodu dodatkowego stresu i podatków, proponuję albo samemu ogłosić mieszkanie do wynajęcia, albo skorzystać z usług pośrednika. Więcej niż brak kupującego nie możesz otrzymać, więc zobaczysz, ile ludzie są gotowi zapłacić.

W ostateczności zawsze możesz wynająć, co raczej nie powinno być problemem.

Napisany przez florianmeier
W każdym razie sprzedaj. Wynajem naprawdę nie ma sensu, ponieważ trzeba płacić podatek od dochodów z najmu, podczas gdy nowy obiekt jest w pełni sfinansowany. Nie może być gorzej.

Jeśli to kosztuje około 100 tys. EUR, tak właśnie jest. Życie to zmiana. Inni rozwodzą się. To może być jeszcze droższe, jeśli zapominają o umowie przedmałżeńskiej.

Napisany przez Suxxess
Czy masz tam jeszcze trochę czasu? Ja na twoim miejscu wystawiłbym tę nieruchomość na około 370 000 € w internecie (eBay Kleinanzeigen, Immobilienscout24, Immonet). Następnie poczekałbym miesiąc, a także sprawdził, ile kosztują porównywalne nieruchomości w twojej okolicy. Nie chciałbym wierzyć w to, że jest ona bezwartościowa na 100 tysięcy, chyba że jej lokalizacja jest słaba i nie ma zainteresowanych. (Ale nie wiesz o tym, jeśli nie spróbujesz).

Napisany przez Cullum
Cześć,

To był artykuł sprzed czasu.

Niemniej jednak, uważam, że są tu ogólne stwierdzenia, które na podstawie dostarczonych informacji nie są w pełni zrozumiałe.

Po pierwsze, ważne jest ustalenie, czy bank w ogóle udzieliłby drugiego finansowania na akceptowalnych warunkach. Może nawet nie ma potrzeby rozważania tego.
Następnie powinieneś zastanowić się, czy z Twoim dochodem netto z gospodarstwa domowego byłbyś w stanie przetrwać okres bez dochodów pasywnych (bez najemców).
Jak pewne są Twoje dochody domowe? Czy jedno czy dwa źródła dochodu? Co jeśli zostaniesz bez pracy?

Jeśli chodzi o samą nieruchomość (mieszkanie), możesz zacząć od najprostszego sposobu i sprawdzić porównywalne nieruchomości (mieszkania, powierzchnia +/- 15 metrów kwadratowych, wyposażenie, rok budowy itp.) na odpowiednich platformach internetowych. Dzięki temu możesz w przybliżeniu zobaczyć, co oferuje rynek. To samo dotyczy ewentualnej opcji najmu - jakie czynsze są obowiązujące na rynku i jak duże jest zapotrzebowanie.
Dzięki temu otrzymasz znacznie lepsze wyobrażenie sytuacji niż na podstawie ogólnego stwierdzenia twojego banku.

Jeśli finansowałeś mieszkanie tylko w 100 tys. euro, pytanie brzmi, kiedy będzie ono spłacone. Po tym czasie też zwiększy się twój margines finansowy.

Musisz płacić podatek od całkowitych dochodów z najmu, ale oczywiście możesz sobie odejmować różne rzeczy. To mogą być odsetki, narzędzia do ewentualnych napraw, itp. Być może warto skonsultować się na ten temat z doradcą podatkowym.

Osobiście zawsze wybierałbym opcję zachowania nieruchomości, jeśli jest to możliwe i sensowne. Warto to sobie po prostu wszystko podliczyć.

Z drugiej strony, oczywiście oszczędzisz ogromne kwoty na odsetkach, jeśli możesz użyć dochodu z mieszkania jako kapitału własnego. Nie ma sensu płacenie dodatkowych 1000 euro miesięcznie (na Dom) po to, aby zarobić 900 euro z najmu. Jednak na końcu będziesz mógł cieszyć się posiadaniem nieruchomości o pewnej wartości.

Podsumowując:

Zalety: Własność jako zabezpieczenie emerytalne
Dochody z najmu w przyszłości (prawdopodobnie)
Lepsza zdolność kredytowa po spłacie mieszkania

Wady: Znacznie wyższe odsetki od kredytu hipotecznego
Zobowiązanie związane z posiadaniem nieruchomości, inwestycje, konserwacja (najemca dzwoni, bo rura zatkana)
Więcej pracy i większe ryzyko związane z pustostanami

Na końcu każdy musi podjąć decyzję, która będzie dla niego najlepsza. Wystarczy wziąć kalkulator, ocenić za i przeciw, przeprowadzić badania, sprawdzić czynsze i ceny gruntów, przemyśleć swoją sytuację i niekoniecznie słuchać tzw. ekspertów takich jak bankierzy, agenci nieruchomości itp. Oni mają swoje własne interesy.

Niezależnie od tego, jak podjęłaś decyzję, musisz móc spokojnie spać.

Napisany przez Nettoberater
Cześć z Bawarii,

więc pełne wpływy z czynszu nie musisz opodatkować.

Natomiast odsetki możesz odliczyć. Także odliczenie amortyzacji (po odjęciu udziału gruntu w cenie zakupu, która jest różna w zależności od regionu)

Sam mam dwie mieszkania (oba wynajmowane). W jednym kiedyś mieszkałem i planowałem zostać tam na dłużej.
Jeśli nie czujesz się dobrze wynajmując i finansując resztę, to moim zdaniem nie ma co się zastanawiać za długo.

Powinno się czuć dobrze.

Trudno przewidzieć, jak będą rozwijać się mieszkania w przyszłości i także wpływy z czynszu.

Podziel roczny czynsz netto przez cenę zakupu (bez dodatkowych kosztów) i pomnóż przez 100.
W ten sposób otrzymasz stopę zwrotu. Około 5% byłoby całkiem niezłe.

Ja osobiście uważam, że mieszkanie na własność jest dobrą lokatą kapitału na starość, co trudniej osiągnąć poprzez plany emerytalne, jeśli się weźmie pod uwagę, ile się za nie płaci.

Rzeczywiście, kiedy kupuje się nowe budownictwo, a potem sprzedaje później, wtedy brany jest pod uwagę przeciętny koszt nieruchomości.
Oczywiście nie jest ona stara wtedy.

Z drugiej strony cena jest kwestią negocjacji. Często kupujący płacą więcej, niż wynosi cena nieruchomości używanych.

Trzeba to po prostu przetestować. Ryzyko kosztów występuje tylko w trakcie i cenie wyjściowej na różnych portalach nieruchomości.

Pozdrowienia z Bawarii

doradca Finansowy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata